Menu luk

Mænd har 1,5 mio. kr. mere til pension end kvinder

Når mænd i den finansielle sektor går på pension, har de flere penge at gøre godt med end kvinder. Og det kan blive et stort problem for kvinderne, der typisk går tidligere på pension.

23. apr. 2024
7 min
En 60-årig mands pensionsformue er 1.508.774 kroner større end en tilsvarende kvinde på 60 år.

Der er lidt flere penge til ferier og børnebørn, når mænd i den finansielle sektor går på pension, end når deres kvindelige kolleger gør det samme.

Helt konkret er en 60-årig mands pensionsformue 1.508.774 kroner større end en tilsvarende kvinde på 60 år. Det viser tal fra 2020, som FTFa har trukket for Finansforbundet.

”Det er en skævhed, som vi selvfølgelig skal rette op på,” siger Dorrit Brandt, der er formand for Finansforbundet. 

Hun peger på, at kvinder inden for bank og realkredit gennemsnitlig tjener 15,8 pct. mindre end mænd. 

”Lønforskel akkumuleres over tid, og forskellen i pensionsformuerne viser en ubalance, som vi ikke er i mål med at få udjævnet.”

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Lønnen gør en forskel

Kvinder har ifølge PFA Pension i gennemsnit 25 pct. mindre på deres pensionsopsparing end mænd.

Og det er flere grunde til, fortæller privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

For det første peger hun ligesom Dorrit Brandt på, at kvinder tjener mindre end mænd. Og det har en stor betydning, fordi vi indbetaler en procentvis andel af vores løn til pensionen. Den procentandel er forholdsvis ens for mænd og kvinder, forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

Samtidig interesserer kvinder sig mindre for deres opsparing end mænd.

”Når vi hos PFA går ind og kigger på, hvilke sider kunderne klikker sig ind på, kan vi se, at mændene interesserer sig for deres afkast, for deres opsparing og for, hvordan deres penge er investeret. Kvinder interesserer sig i stedet rigtig meget for deres forsikringsdækninger og for deres kundefordele. Altså de lidt blødere ting,” siger Camilla Schjølin Poulsen og understreger, at der ikke er noget, der er mere rigtigt eller forkert end andet.

”Faktum er bare, at når du skal have dine penge til at give afkast, så er du nødt til at have nogle af de her lidt mere hårde ting med i betragtningen,” siger hun.

”Det handler om at oversætte nogle af alle de der tal i Excel-arket til muligheder i livet."
- Camilla Schjølin Poulsen, forbrugerøkonom hos PFA Pension

Omsæt tal i Excel-ark til muligheder

Og sidst men ikke mindst, så er der også en stor forskel på, hvordan mænd og kvinder investerer deres opsparing. Her kan man hos PFA se, at mændene i langt højere grad investerer med høj risiko, mens kvinders pensionskroner ofte sættes i lav og mellemrisiko investeringer.

Men her er det ifølge Camilla Schjølin Poulsen vigtigt at holde sig for øje, at investering ikke kun handler om risiko. Det handler også om, at man ser det som forventet gevinst. 

Hun giver et eksempel med en 30-årig, der betaler 5.000 kr. om måneden til pension frem til vedkommende er 69 år. I det tilfælde har man hos PFA regnet sig frem til en forskel på 1,5 millioner kr. i pensionsformue før skat – alt efter om pengene har været investeret med meget lav eller høj risiko.

”Det handler om at oversætte nogle af alle de der tal i Excel-arket til muligheder i livet. Det vil sige, de penge vi taler om her, det er jo dem, der gør, at man måske kan købe et sommerhus, at man kan invitere familien med på drømmerejser eller at man selv kan bestemme, hvordan og hvornår man går på pension,” forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

3 gode råd

Camilla Schjølin Poulsen, forbrugerøkonom hos PFA Pension, giver her tre gode råd, som man med fordel kan overveje for at stille sig selv bedre økonomisk, når man forlader arbejdsmarkedet.

 1.  Vi skal huske på, at størrelsen af vores løn betyder meget, fordi der typisk indsættes en procentandel af lønnen til pension. Og selv mindre beløb, som fx en lønstigning på 1.000 kr. månedligt før skat, vil gøre at ens opsparing over tid stiger mærkbart.

  Fokus på lønnen er især oplagt i disse situationer:

  - Når vi træffer vores uddannelsesvalg – herunder at efterspørge videreuddannelse, kurser og mulighed for specialisering i jobbet
  - Når vi træffer vores jobvalg, både branche og stilling
  - Hver gang der er lønforhandling
  - Hver gang man laver et jobskifte, idet det typisk er ved jobskifter, at man kan være heldig at forhandle sig til en højere løn
  - Inden man træffer valget om evt. at gå på deltid

 2. Vi bør interesse os for vores pension og investeringer, fordi nøglen til frihed, uafhængighed, ligestilling, muligheder og tryghed ligger i vores samlede opsparing.

 3.  Er man i et parforhold så tag gerne en nysgerrig snak derhjemme om privatøkonomi og pension. Læg tallene frem, og hvis der er en unfair forskel i pensionsformuen, så er der 2 oplagte muligheder at løse det på:

  - Få opstillet en ægtepagt (gifte) eller en samlivskontrakt (samlevende) via advokat, så der er klare linjer hvis man går fra hinanden
  - Sæt ekstra ind på pensionen, hos den der står svagest, indtil I er mere lige

Dyr tilbagetrækning

Og det kan i sidste ende blive et stort problem for kvinderne, når deres pensionsformue er mindre, fordi de ofte trækker sig tilbage tidligere end mænd.

Det forklarer Karina Ransby, der er underdirektør hos F&P, der er en brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber.

”Det er faktisk dobbelt så dyrt at trække sig tidligere, fordi man stopper med at indbetale tidligere samtidig med, at pengene skal række længere,” siger hun.

Kvinder lever i gennemsnit også længere end mænd.

Vær på forkant

Karina Ransby peger også på, at det ofte er kvinder, der går på deltid, når de får børn. 

”Det vil jo påvirke deres pensionsformue. Hvis det er en slags familieoverenskomst, de har lavet, er det jo helt fint, hvis de ender med at være sammen med deres partner til de går på pension og kan dele, hvad de har af formue. Men hvis de ender med at blive skilt, så kan man jo som kvinde ende med at stå tilbage med væsentlig mindre,” forklarer Karina Ransby. 

Hun råder derfor til, at man laver en ægtepagt, så man også har råd til at blive boende i sit hus, tage på ferie og forkæle børn og børnebørn, når man går på pension, selvom man er blevet skilt.

”I dag bliver pensionsformuen ikke delt ved skilsmisse, så det er en god idé at være på forkant og gardere sig, hvis man en dag skulle stå i den ulykkelige situation,” siger hun.

Samme råd giver Camilla Schjølin Poulsen fra PFA. Og hvis man ikke vil lave en ægtepagt, peger hun i stedet på en anden model, hvor man i en periode booster pensionsopsparingen hos den i forholdet, der har mindst. 

”Altså sådan så den, der har den mindste pensionsformue, sætter sine indbetalinger op i en periode, og dermed bidrager lidt mindre til familiens samlede økonomi,” forklarer hun.
Men i bund og grund skal der ifølge Camilla Schjølin Poulsen særligt en ting til, hvis kvinder vil gøre noget ved de lavere pensionsformuer.  

”Som kvinde skal du interessere dig for din pension. Det er der, nøglen ligger. Tjek op på, om du er på rette vej med din opsparing og tænk på, at størrelsen af din løn betyder noget,” lyder rådet.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Ligeløn og ligestilling er vejen frem

I Finansforbundet fremhæver senior økonom Klaus Mosekjær Madsen især to ting, der skal arbejdes på, hvis kvinder skal have flere penge mellem hænderne, når hæve-sænkebordet skal skiftes ud med pensionisttilværelsen.

”Det ene handler om ligeløn. Vi skal have nedbragt lønforskellen på 15,8 pct. Den dækker både over, at kvinder generelt sidder i stillinger, der giver lavere løn, men også at vi generelt har en lønforskel i sektoren, der ikke kan forklares af overordnede faktorer,” forklarer han.

Derudover peger han på, at der også skal arbejdes henimod mere ligestilling i forhold til, hvem der tager barsel, og hvem der går på deltid.

”Her er det jo superpositivt, at vi allerede nu kan se effekten af den øremærkede barsel, der har haft betydning for, hvor meget barsel mænd tager. Vi har også en klar forventning om, at når vi kan se barselstallene for 2023, så vil vi kunne se en yderligere effekt i mændenes barsel, fordi vi ved den seneste overenskomst udvidede den periode, hvor mænd kan få barsel med fuld løn, fra 16 til 26 uger,” afslutter Klaus Mosekjær Madsen.

Seneste nyt