Menu luk

Store forandringer i Danmarks største datacentral: "Der er ikke tale om en spareøvelse”

BEC med ca. 1.700 ansatte gennemfører omfattende omstruktureringer. 71 ansatte skal til JN Data, mens 53 flyttes til det nyoprettede Scoutz. Det sker for at sætte farten op på udvikling og innovation, siger direktør Jesper Nielsen.

29. nov. 2023
4 min
Jesper Nielsen, adm. direktør hos BEC.

BEC ryster posen.

Fra 1. januar 2024 flytter 71 specialister og ledere sammen med en række driftsopgaver fra BEC til JN Data.

Dagen efter, 2. januar, flyttes 53 ansatte ud af deres vante rammer hos BEC og ind i det nyoprettede udviklingshub Scoutz.   

Til Finansforbundet siger BEC's direktør Jesper Nielsen, at det er et udtryk for, at BEC er på den anden side af en længere periode med oprydning og konsolidering.

Der er nu  kommet godt styr på discipliner omkring både risikostyring, sikker og stabil drift og økonomi, og derfor skal et nyt kapitel med forøget fokus på udvikling og innovation åbnes.

”Vi har fået så godt styr på driften og basale dyder, at vi nu kan begynde at se fremad. For BEC handler det om udvikling. Det sætter vi os endnu mere op til."

"Mere og bedre udvikling og innovation til vores medlemmer og deres kunder,” slår Jesper Nielsen fast.

I flere områder af udviklingen har det simpelthen taget for lang tid at træffe beslutninger, lyder det.

Ikke sjovt for alle

Derfor har der været behov for at ændre på organisationen og opgaverne, professionalisere og generelt strømline BEC, forklarer Jesper Nielsen.

Det har altså betydet, at mange ansatte skal indfinde sig i en ny rolle efter nytår i for eksempel den nye organisation Scoutz eller i JN Data.

Det har sikkert ikke været lige sjovt for alle de berørte at få at vide, erkender Jesper Nielsen.

”Jeg synes generelt, at reaktionen fra medarbejderne har været positiv. De fleste kan godt forstå rationalet bag ændringerne, og jeg tror mange ser det som et spændende nyt kapitel med Scoutz” siger han, inden han fortsætter:

”Men der er selvfølgelig følelser involveret, især for vores ansatte med lang anciennitet, som kommer til at  forlade BEC til fordel for JN Data."

"Det rører ved nogle følelser også for de kollegaer, som ikke skifter. Det forstår jeg godt kan være tungt for nogle.”

For de 53 ansatte, der skifter til Scoutz, er det også en helt ny hverdag. Men det er stadig under fortsat ejerskab af BEC, der har søsat Scoutz sammen med Nykredit, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

BEC

Danmarks største datacentral BEC har omkring 1.700 ansatte. 

BEC er ejet af 17 danske pengeinstitutter og leverer it-ydelser til flere end 50 finansielle virksomheder.

BEC ejer 25 procent af selskabet driftsselskabet JN Data, som desuden er ejet af Jyske Bank, Nykredit, Bankdata og SDC.

Ikke en spareøvelse

Jesper Nielsen gør det klart, at der ikke skete fyringer i forbindelse med tiltagene, der blevet meldt ud 21. november, men at der er foretaget visse tilpasninger på ledelsesniveau.

De medarbejdere, der skal have ny arbejdsplads, får ikke mulighed for at vælge at blive på deres nuværende arbejdsplads: Men enkelte, som får markant længere til arbejde, kan bede om at blive opsagt.

”Vi er nogenlunde det samme antal medarbejdere som før. Der er ikke tale om en spareøvelse,” siger Jesper Nielsen.

Transformation til en udviklingsorganisation

For BEC’s omkring 1.700 ansatte betyder ændringerne, at organisationen drejer endnu mere mod udvikling end driften, som JN Data nu i højere grad vil tage sig af, og som JN Data ifølge Jesper Nielsen vil profitere af.

BEC har desuden justeret udviklingsorganisationen og roller til og indgået en outsourcing-aftale omkring betalingskort-applikationer med den globale it-leverandør Accenture – ud fra en tankegang om, at der også fortsat skal købes mere ude i byen.

Det skal ifølge Jesper Nielsen samlet lede til, at BEC bliver skarpere på at levere gode og hurtige leverancer ud til medlemmerne og kunderne.

”Jeg glæder mig til at kunne se fremad og se et mere udviklingsfokuseret BEC. Et smallere og mere enkelt BEC er stærkere og bedre."
- Jesper Nielsen, adm. direktør hos BEC.

Disse kompetencer kommer i fokus

Ud over at en ny teknologidirektør er ansat til at fortsætte moderniseringen af de gamle it-systemer hos BEC, bliver behovet i den kommende tid især ansatte med kompetencer inden for integration, arkitektur, udvikling og markedsforståelse.

Men medarbejderne skal ikke forvente, at der kommer yderligere store tiltag på den korte bane, lover Jesper Nielsen.

”Det bliver er en løbende proces, hvor vi har fokus på det i rekrutteringer og i opkvalificering. Det bliver en glidende overgang.”

Effektivisering af kunde on-boarding og kreditvurdering

Nu glæder han sig til at følge Scoutz, når den nye udviklingsenhed slår dørene op i 2024. Det håber han bliver en succes.

”Jeg forventer, at det vil vokse over tid. Lige nu er vores fokus innovation og at fuldføre de første opgaver på Saleforces-området effektivt. Men jeg er ikke i tvivl om, at rådgiverne ude i bankerne kommer til at opleve øget brugervenlighed, hurtigere leverancer og processer. De vil opleve en effektivisering af kunde on-boarding og kreditvurdering,” siger han og runder af:  

”Jeg glæder mig til at kunne se fremad og se et mere udviklingsfokuseret BEC. Et smallere og mere enkelt BEC er stærkere og bedre. Så skal vi teste en masse ting af i Scoutz om, hvordan vi fx kan arbejde anderledes i vores fællesskab, som vi kan lære af. Der er også masser musik i aftalen med JN Data, som giver nye perspektiver.”

IT-ansatte

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Se hvad vi kan gøre for dig

Seneste nyt