Menu luk

7 døgn med det nye formandskab: ”Jeg har ventet på dette øjeblik i 5 måneder”

En veteranbilsentusiast og en fan af ”Gift ved første blik”. Kom med helt tæt på den nye formand og næstformand, når de deler deres tanker fra de intense døgn op til valget på landsmødet.

2. okt. 2023
9 min
Jakob Thorgaard og Dorrit Brandt er nye i Finansforbundets formandskab. Næstformand Steen Lund Olsen blev på landsmødet også genvalgt som næstformand. Foto: Claus Bech

Finansforbundets nye formand og næstformand, Dorrit Brandt og Jakob Thorgaard, har taget dagbogsnoter i syv døgn op til deres valg på landsmødet i Nyborg.

Her fortæller de selv om de intense dage op til valget.

Fredag: Sidste arbejdsdag

Dorrit

I dag gik jeg ud af persillehakkeren i Nordea for sidste gang, inden jeg tager afsted på landsmødet i næste uge.

Den 1. september 1987 startede jeg som studentermedhjælper i Privatbanken, og 9 jobskift, tre banknavneskift og 36 år senere går jeg ud. Kun afbrudt af en enkelt afstikker hos Danbolig. Og jeg kan med hånden på hjertet sige, at jeg er gået glad på arbejde og glad hjem fra arbejde hver dag. Jeg har haft verdens bedste job - hver gang.

Jeg tømte mine skabe og tillod mig selv at blive lidt nostalgisk over, hvad jeg fandt. Kursusbevis fra min tillidsmandsuddannelse, min første valgtale i 2011, en kopi af vores interne medarbejderblad fra Unibank-tiden i Allerød, 101 gode medarbejder-ideer til tiltag der kunne øge Nordeas indtjening - som modspil til en udmelding om besparelser. Mapper fra alle mine overenskomstforhandlinger, den første i 2014.

PS. Jeg indrømmer, at der var en tid, hvor print ikke var lig med omkostning eller en halv skov, så det var også lidt pinligt at smide så mange kilo papir ud.

Jakob

Det er min sidste dag i Sparekassen Kronjylland i denne omgang.

Jeg havde møde med HR-direktøren om de sidste detaljer i min orlovssamtale. Vi har en rigtig god snak, og jeg synes, at de har opført sig eksemplarisk.

Jeg havde kage med til kollegerne i Finans-afdelingen. Det er gode kolleger gennem mange år, jeg skal sige foreløbigt på gensyn til.

Om fredagen er frokosten i kantinen desværre “dagens fangst”. Jeg er ikke specielt glad for fisk, medmindre det er virkelig omhyggeligt lavet.

Om eftermiddagen er jeg chauffør for min yngste datter Astrid, der går til chearleading.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Dorrit Brandt startede i 1987 som studentermedhjælper i Privatbanken. I sidste uge blev hun valgt som formand for Finansforbundet. Foto: Claus Bech

Lørdag: En tiltrængt fridag

Dorrit
I dag vil jeg tillade mig selv at holde fri efter en lang periode med meget at se til.

Morgenen startede med morgenbrunchbesøg af mine to børnebørn, så der var liv og glade dage i et par timer.

Eftermiddagen tilbragte jeg med min mand på det nyligt åbnede Classic Car House i Lyngby. Som de glade ejere af to veteranbiler, vi er, er dette museum/bilhotel noget af en oplevelse. Vi har i 14 år haft utrolig meget glæde af en lille rød MGB fra 1966 både på ferie rundt i Danmark og til små sommeraftenture. Senest er der kommet en Willys Overland Whippet fra 1927 til. Den har familiehistorie, så derfor endte den hos mig. Den er sjov på en helt anden måde, og vi bliver mødt med smil alle steder, vi kører.

PS. En Austin Healey, udstillet på museet, kunne jeg godt se mig selv i🤩

Jakob

Jeg har en kaffedate med min kone Mette. Vi går fra Aarhus Ø, hvor vi bor og ind til latinerkvarteret for at drikke kaffe.

Da vi kommer hjem, kigger jeg igen mine taler igennem. Jeg arbejder stadig på de samme taler, jeg skal holde på landsmødet. Jeg er uddannet retoriker og ved, at en god tale er ligesom at lave en simreret. Der skal kæles for detaljen, og tid er nødvendigt.

Jeg downloader podcast til den kommende uges gåture: ”Stjerner og striber” dækker det amerikanske valg. Jeg boede et år i USA, og pt er vores ældste datter Nanna på udveksling derovre.

”Gift ved første blik” har en podcast. Det er en af mine favoritserier, tror jeg.

Jeg henter også ”Kapitalister”, hvor Jakob Garf og co. taler om de finansielle markeder. Og sidst men ikke mindst “Fjerde Division” fra P1. Her får man hver fredag en to timers opdatering på alt, hvad der rører sig i kulturlivet. Og jeg synes, at værten Adam Holm er en super formidler.

"Endelig er vi fremme ved landsmødeugen - jeg har ventet på dette øjeblik i 5 måneder."
- Dorrit Brandt, nyvalgt formand for Finansforbundet

Søndag: Styr på det sidste

Dorrit

I dag skal jeg have styr på de sidste taler. Der er så meget, jeg gerne vil have med. Både i min egen valgtale, men også i min afskedstale til Kent og Michael.

Og så tager jeg en sidste tur til mit gamle kontor i Høje Taastrup. Både for at printe talerne, men også for lige at indsnuse Nordea-luften endnu en gang og sikre, at jeg fik tømt det hele. Jeg efterlader et par minder fra nogen af tidens store sværdslag – Finansforbundet i Nordea skal jo ikke gå hen og blive historieløse.

PS. Gad vide, om nogen kan se mine spor i tæpperne i Nordea?

Jakob

Vi tager til kundedag i Djurs Sommerland med vores yngste datter Astrid. Sparekassen Kronjylland køber forlystelsesparken en dag hvert år i september.

Om eftermiddagen ser jeg FCK-Brøndby i fjernsynet. Det er en virkelig spændende kamp. I modsætning til den anden næstformand Steen holder jeg jo med FCK og har gjort det siden gymnasietiden i 90’erne.

Senere ser jeg “Huset” på DR. Det er en virkelig spændende dramaserie, som min hustru Mette og jeg er optaget af.

Jeg lægger også sidste hånd på de tre planlagte indlæg til landsmødet.

Og så er jeg chauffør for Astrid, der skal til kirkekoncert for at få et let kryds ved konfirmationsforberedelserne. Hun skal have ti i alt. 

Jakob Thorgaard er tidligere formand for Finansforbundet Kreds Nord og Kreds Vest. I sidste uge blev han valgt som næstformand i Finansforbundet. Foto: Claus Bech

Mandag: Så går det løs

Dorrit

Så går det løs! Endelig er vi fremme ved landsmødeugen - jeg har ventet på dette øjeblik i 5 måneder. Jeg er ikke i tvivl om, at denne periode har føltes meget lang for mange mennesker.

Min delegation på 27 kommer klokken 12, og så fortsætter vi vores forberedelse til landsmødedebatterne. Indlæg skal skrives, politik skal dannes og så skal vi netværke med kollegerne fra de andre kredse.

Jeg oplever et fantastisk engagement og vilje til at ville udvikle Finansforbundet, og jeg ved, at jeg afleverer en kreds i absolut topform.

PS. Jeg forsøger at være i nuet, men jeg ville være et skarn, hvis jeg ikke indrømmer, at jeg glæder mig så meget til, at valgprocessen på torsdag er overstået🙏🏻

Jakob

Jeg sender Astrid godt af sted i skole. Hun går i 7. klasse.

Så kører jeg mod Nyborg, hvor der er Hovedbestyrelsesmøde. Jeg har sovet godt natten op til, så jeg føler mig klar og parat.

"En god tale er ligesom at lave en simreret. Der skal kæles for detaljen, og tid er nødvendigt."
- Jakob Thorgaard, nyvalgt næstformand for Finansforbundet

Tirsdag: Indflydelse på de næste 3 års arbejde

Dorrit

Klokken 10 ringer det ind til landsmødestart. Jeg selv sidder ophøjet på et podie (det er måske sidste gang, hvis jeg må bestemme), mens delegationerne sidder på snorlige rækker i salen.

Musiker Carl Emil åbner med tre af hans mest populære sange, og vi synger med.

Så starter det officielle landsmøde med mundtlig beretning af alle tre i formandskabet samt taler fra henholdsvis FH-formand Morten Skov Christiansen og Nordea-direktør Mads Skovlund Pedersen. Jeg kan mærke “duften af savsmuld”. Det er nu vores indflydelse på de næste tre års arbejde går i gang.

Eftermiddagen går med at forberede indlæg fra talerstolen. Vi tager for første gang et tema med, som vi ikke har talt om før. Et tabu. Kvinders menopause. Og det som det gør ved dem - ofte uden man ved, at det er overgangsalderen, man er ramt af.

PS. Den latinske betegnelse for overgangsalder er: ”What the f… sker der med min krop?”

Jakob

Jeg har gode drøftelser med delegationen i forhold til indsatsområderne. Vi finder gode pointer, som vores delegerede kan tage med ud i zonerne, når vi skal debattere, hvad Finansforbundet især skal fokusere på de næste tre år.

Vi har landsmødets største delegation med cirka 40 medlemmer. Vi har valgt at have fire delegerede med fra JN Data, som er vores “nyeste” virksomhed. Kreds Vest består jo i modsætning til mange af de andre kredse af medlemmer fra mange forskellige virksomheder i det vestlige Danmark.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"Jeg har forberedt mig. I 6 år. Det er ikke sikkert alle ved det. Men det har jeg. Jeg er så klar, som jeg kan blive."
- Dorrit Brandt, nyvalgt formand for Finansforbundet

Onsdag: Gode debatter

Dorrit

Debatten om beretningen fylder formiddagen. Jeg imponeres gang på gang over, hvor dygtige folk er på talerstolen. Man skulle tro, de ikke lavede andet end at holde politiske taler💪.

Om eftermiddagen går vi ud i vores zoner for - endelig - at sætte ord på de næste tre års politik. Jeg er zoneleder i “Teknologi og arbejdsliv”. 60 delegerede deles i tre grupper, hver gruppe udfærdiger 5 overordnede strategiske målsætninger. 3 x 5 input skal ende i 5 målsætninger som hele gruppen er enige i. Svært? Ja… lidt, men vi kom i mål👏🏻 Vi er høje🤩

PS. Arbejdsdagen sluttede først, da redaktionsgruppen ved 1-tiden om natten havde skrevet målsætninger rent og tilføjet prosatekst. Jeg selv øvede mig igen, igen, igen….og igen på mine taler.

Jakob

Jeg er delegationsansvarlig i zonen “Samfund og arbejdsmarked”. Der er god debatlyst, og deltagerne er gode til at inspirere hinanden. Jeg synes hurtigt, at vi finder fælles grund og dermed en løsning, der kan afleveres til redaktionsgruppen.

Jeg arbejder også i delegationsgruppen. Her arbejdes der hårdt med Michael Budolfsen for bordenden. Han er en erfaren herre, og jeg tror, jeg har siddet i gruppen i alle de år, jeg har været kredsformand. Det er spændende arbejde, og vi finder formuleringer, alle kan se sig selv i.

"Jeg går all in og fortæller blandt andet om, hvad min fars selvmord for godt 30 år siden har haft af indvirkning på mig, og det får jeg god respons på efterfølgende."
- Jakob Thorgaard, nyvalgt næstformand i Finansforbundet

Torsdag: Nu er det alvor

Dorrit

Valgdag. Det er sådan, det vægter i mit hoved. Der er også andre indstillinger, vi skal debattere. De er vigtige, men de fylder professionelt. Valget af mig som formand og af Steen og Jakob som næstformænd fylder hele kroppen, i hovedet og i hjertet.❤️ For det sker kun, fordi der er to politiske kæmper, frontfigurer som stopper. Dem har jeg også skrevet tale til. Jeg håber og tror, at salen vil klappe, indtil hænderne ikke kan mere. For det fortjener Kent og Michael.

PS. Jeg har forberedt mig. I 6 år. Det er ikke sikkert alle ved det. Men det har jeg. Jeg er så klar, som jeg kan blive. Jeg vil gøre mit bedste for at blive en god formand for alle Finansforbundets medlemmer.

Jakob

Nu er det alvor. Lige om lidt skal jeg vælges. Jeg har forberedt en meget personlig takketale. Det er en overvejelse, om den skal være mere politisk. Men jeg tænker, at det måske er halvdelen af salen, der kender mig ret godt, og den anden halvdel gør ikke.

Så jeg går all in og fortæller blandt andet om, hvad min fars selvmord for godt 30 år siden har haft af indvirkning på mig, og det får jeg god respons på efterfølgende. Jeg er ikke et særligt privat menneske, og min erfaring er, at generøsitet er godt. Også i forhold til at dele sig selv med andre.

Natten til fredag kommer jeg i seng klokken 00.30. Nu som næstformand for den fagforening, jeg har prøvet så meget med.

Seneste nyt