Menu luk

Umuligt at endevende alt

TEMA: Finanstilsynet havde Andelskassen J.A.K. under lup i fem år, og afviser, at de kunne være skredet ind før de to whistleblowere kontaktede dem .

20. okt. 2016
4 min

"Det er godt gået, tak for hjælpen".

Den melding fortæller Sigvald Jensen og Elsebeth Hansen, tidligere medarbejdere i den nu krakkede andelskasse J.A.K. Slagelse, at de fik i Finanstilsynets grå residens på Østerbro i København i maj sidste år. Her medbragte og fremlagde de dokumenter om lovovertrædelser i andelskassen, og lagde dem foran Karen Abelskov, kontorchef for mindre pengeinstitutter.

Også Magasinet Finans møder kontorchefen i et mødelokale, hvor hun giver udtryk for, at man generelt er glade for whistlebloweres informationer. Dog vil hun, på grund af sin tavshedspligt, ikke offentligt takke de to eller afsløre, hvilken betydning de har haft for, at Finanstilsynet endte med at skride ind over for andelskassen og afsætte direktøren.

Under alle omstændigheder er der et tidsmæssigt sammenfald. Fakta er, at der begyndte at ske noget for alvor, efter at de to tidligere medarbejdere gik til Finanstilsynet med belastende informationer. Fire måneder efter blev andelskassens ledelse politianmeldt af tilsynet, og i september blev direktøren afsat.

"Vi er glade for hjælp fra whistleblowere og vil gerne opfordre andre, der oplever noget, de tror er ulovligt, til at give deres viden videre. Vi har ikke mulighed for at endevende hver en skuffe i et pengeinstitut, når vi er ude på tilsyn, der kan sagtens være forhold, vi ikke registrerer. Så det er en god hjælp for os og kan give os anledning til at spørge ind til noget specifikt".

Finanstilsynets whistleblowerordning har eksisteret siden 2013 og foreløbig givet 104 henvendelser – hvor mange der har givet anledning til aktion hos tilsynet, er ikke muligt at få oplyst.

Længe undervejs

Sigvald Jensen og Elsebeth Hansen er bestyrtede over, at Finanstilsynet førte skærpet tilsyn med andelskassen i hele fem år, og mener, at der burde have været skredet mere markant ind tidligere, men det afviser Karen Abelskov:

"Jeg kan sagtens forstå, at det opleves som en langsom reaktion, når man sidder inde i andelskassen, men vi har et regelsæt at følge. Der er et opklaringsarbejde, vi skal igennem, før vi kan handle. Vi kan give påbud og indskærpe krav over for instituttet. Hvis de følger kravene, medmindre der er tale om gentagne grove overtrædelser, eller at kapitalkravet ikke bliver opfyldt, kan pengeinstituttet fortsætte sin drift. Vi er nødt til at gå trinvist frem".

Andelskassen var flere gange ude af stand til at opfylde kapitalkravet, men det lykkedes at skrabe pengene sammen. I sidste ende manglede der dog over otte millioner kroner. Det første bankkrak herhjemme i tre år var en realitet.

Revision uden effekt

Det var ikke kun Finanstilsynet, der gradvist skærpede tonen over for J.A.K. Slagelse. Det gjorde også revisionsselskabet EY.

I årsrapporten for andelskassen i 2014 blev det bemærket af revisor Henrik Barner Christiansen, at "der er betydelig usikkerhed om Andelskassens evne til at fortsætte driften". Alligevel blev regnskabet godkendt af ham ved generalforsamlingen, få måneder før

J.A.K. Slagelse blev politianmeldt af Finanstilsynet.

"Revisoren stod på generalforsamlingen og sagde, at godkendelsen af regnskabet ikke var ensbetydende med, at alt var godt. Men jeg forstår ikke, hvilken værdi en revision til næsten 450.000 kroner har, når der ikke skrides ind, og regnskabet alligevel godkendes. Hvad skal man så bruge revisionen til?" spørger Sigvald Jensen.

Magasinet Finans ville gerne have givet spørgsmålet videre til Henrik Barner Christiansen, der er bankekspert hos EY, men han lader via sin kommunikationschef meddele, at han ikke ønsker at udtale sig.

 

Læs også de andre artikler i temaet om whisteblowing

Vi kunne ikke lade det fortsætte
Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen fik nok af de ulovligheder og fiflerier, der foregik på deres arbejdsplads i Andelskassen J.A.K. De indsamlede i al hemmelighed dokumentation og gik til myndighederne, som kort efter beordrede direktøren afsat.

Grundløse påstande
Tidligere direktør i J.A.K. Slagelse har taget imod Magasinet Finans’ opfordring til at kommentere whistleblowernes fortælling. Vi bringer her et uddrag, da en del af svaret ikke forholder sig til de stillede spørgsmål.

Kritik og påbud havde ingen effekt
På trods af at både Finanstilsynet og revisor pressede på, og ledelsen lovede at få styr på kreditstyringen, fortsatte Andelskassen J.A.K. ud over kanten.

Whistleblowere skal beskyttes bedre
Det er ikke i orden, at whistleblowere kan risikere at miste jobbet og belastes psykisk, når de vælger at fortælle om ulovligheder i finansverdenen, mener næstformand i Finansforbundet. Han udtrykker stor respekt for det mod, to tidligere medarbejdere fra J.A.K. Slagelse har udvist.

Seneste nyt