Menu luk

Forsøg med fordybelse: Det siger medarbejderne

Medarbejderne i pensionsselskabet Velliv har deltaget i et forsøg om at fordybe sig deres arbejdsopgaver 5 timer om ugen uden telefon, mail eller kolleger, der forstyrrede. Resultatet var overraskende.

2 min

I fem timer om ugen skulle medarbejderne i pensionsselskabet Velliv fordybe sig i deres arbejdsopgaver uden telefon, mail eller kolleger, der forstyrrede.

Læs om eksperimentet.

Se, hvad deltagerne fik ud af de 5 timers fordybelse: 

 

  • "Jeg havde en oplevelse, hvor jeg satte mig ned med en opgave fra start til slut, og så var den faktisk slut. Hvorimod jeg ellers kunne starte på en opgave, og når der var gået 20 min, så skulle jeg læse en mail. Og så tjekkede jeg intranettet. Og så kunne jeg strække arbejdsopgaven ud over hele arbejdsdagen – i stedet for at kunne have været færdig på 1 time og 20 min".

  • "Jeg får planlagt de store opgaver. Det var en lettelse af få lagt det ind, så ikke jeg skulle bekymre mig om det".

  • "Man kan godt blive lidt nyforelsket i sit eget fag, når man får lov til – giver sig selv lov til hedder det jo i virkeligheden - at sætte sig ned og komme i dybden med det, man er bedst til. Jeg har nogle ret abstrakte opgaver, som jeg er ret god til, men det glemmer man jo lidt at nyde, når det går stærkt".

  • Jeg vil tage med at få booket noget tid til at fokusere på specifikke opgaver, og jeg vil øve mig i ikke at distrahere mig selv og springe fra det ene til det andet. Nu er der afsat tid, og nu er det det her, jeg skal koncentrere mig om. Det havde jeg savnet".

  • "Jeg har nemt ved at blive distraheret af min telefon, så det er fedt med 1 ½ time hvor man lægger den helt væk. Jeg lægger den ned i tasken, sådan at jeg slet ikke kan se på den, og så er jeg meget mere fokuseret på opgaven - hopper ikke frem og tilbage".

  • "Jeg synes, det har været rart at fokusere på én ting af gangen. Jeg kan godt være ekstrem slem til at multitaske og lige lave 10 sekunder på det ene og 10 sekunder på det andet. Så jeg kan opleve, at jeg bliver tabt i tid og sted, når jeg fordyber mig. Det kan være svært at sætte sig op til at komme i gang med, men det er en fed følelse undervejs, og når det er overstået".

Mental sundhed og trivsel

Hvordan skaber vi mental sundhed og god trivsel, når arbejdslivet er under konstant forandring? Og hvilke læringer og initiativer skal vi gøre brug af for at sikre både fællesskab og fleksibilitet? Få viden og inspiration her.

Læs mere

Seneste nyt