Menu luk

Centralbankernes centralbank anbefaler e-penge

Bank for International Settlements, også kendt som centralbankernes centralbank, anbefaler at indføre digital centralbankvaluta for at imødegå blandt andet techgiganternes indtog i bankverdenen.

6. jul. 2021
3 min

Efter et hav af rapporter, surveys og analyser, anbefaler Bank for International Settlements (BIS) verdens centralbanker at indføre e-penge, kendt i fagsproget som digitale centralbankvaluta.

Det sker i forbindelse med offentliggørelsen af BIS' årsrapport.

"Tiden er kommet for konceptet med digitale centralbankvalutaer. De åbner et nyt kapitel i det monetære system ved at tilvejebringe en teknologisk avanceret form for centralbankpenge", siger Hyun Song Shin, head of research ved BIS, der har 63 af verdens central- og nationalbanker som medlemmer.

"Som en teknologisk avanceret form for penge kan digitale centralbankvalutaer fremme offentlige interesser", skriver BIS fra hovedkvarteret i den schweiziske by Basel.

Facebook kickstartede centralbanker

Digitale centralbank-penge har været på tegnebrættet længe - af flere årsager. Dels fordi brugen af kontanter er stærkt faldende i mange dele af verden. Dels fordi man er bekymret for at kryptovalutaer som Bitcoin - hvis værdi svinger som vinden blæser - breder sig som internationalt betalingsmiddel og i mange tilfælde er blevet brugt til illegale aktiviteter som hvidvask.

Men det, der virkelig fik centralbanker over hele verden op af stolen, var, da Facebook i juni 2019 annoncerede planer for en verdensomspændende kryptovaluta, der først blev kaldt 'libra' og senere omdøbt til 'Diem'.

Med over en tredjedel af verdens befolkning som kunder, gik det op for centralbankchefer i navnlig udviklingslande, at Facebook-koncernen kunne underminere deres magt - både med hensyn til at styre pengepolitik og pengestrømme til ulovlige formål.

Frygter stadig techgiganter

Og selvom Diem-projektet efter pres er blevet kraftigt nedskaleret og Facebook for nylig annoncerede at man dropper det globale aspekt og i stedet vil fokusere på pengeoverførsler i USA ved at blive til en såkaldt 'stablecoin', hvis værdi er låst til den amerikanske dollar, er den hellige grav ikke vel forvaret ifølge BIS.

"Måske er den mest betydningsfulde nye udvikling bigtechs indtog i finansielle tjenester. Deres forretningsmodel hviler på brugernes direkte interaktion såvel som de data, der er et væsentligt biprodukt af disse interaktioner. Når bigtech går ind i finansielle tjenester, giver brugerdataene i deres eksisterende forretning inden for e-handel, beskedtjenester, sociale medier eller søgning dem en konkurrencemæssig fordel gennem stærke netværkseffekter. Jo flere brugere, der strømmer til en bestemt platform, jo mere attraktiv er det for en ny bruger at slutte sig til det samme netværk". påpeger BIS.

Risikerer markedskoncentration

Organisationen påpeger, at det kan være en "blandet velsignelse" for brugerne. Det kan nemlig både føre til god cirkel, der "skaber finansiel inklusion, bedre services og lavere omkostninger". "Men det kan også drive markedet for betalinger mod yderligere koncentration. For eksempel tegner kun to techgiganter sig for tilsammen for 94 procent af markedet for mobilbetalinger i Kina". Nemlig AliPay og WeChat Pay.

Og selvom Diem-projektet har fået et skud for boven, fortsætter eksempelvis Facebook med at etablere betalingstjenester rundt omkring i verden. Det sker under navne som WhatsApp Pay eller Facebook Pay, der med tiden skal gøre det muligt at sende penge på tværs af Facebook-gruppens tjenester Facebook, Messenger, WhatsApp og Instagram. Og til betaling på Facebook Marketplace.

Alternativ til private penge

BIS mener med andre ord, at det vil være klogt af verdens centralbanker at overveje at skabe et digitalt offentligt alternativ til 'private penge' for ikke at blive rullet over ende.

Ifølge surveys fra BIS er otte ud af verdens centralbanker i varierende grad begyndt med at researche potentialet for digitale centralbank-penge, hvor eksempelvis én e-dollar vil have nøjagtig samme værdi som en grøn 1 dollar-seddel. 

Et survey fra januar viste, at det er sandsynligt, at centralbanker, der repræsenterer en femtedel af verden befolkning, vil udstede digitale valutaer indenfor de kommende tre år. Det gælder først og fremmest Kina, der er ved gradvist at rulle e-yuan ud, og muligvis vil lancere den officielt i forbindelse med Vinter-OL i Kina til februar 2022.

Læs også "Fintechgiganter tvinges til at promovere kinesiske e-penge"

 

Læs også "Bigtech indtager finansverdenen" 

Seneste nyt