Menu luk

Fintechgiganter tvinges til at promovere kinesiske e-penge

Begge Kinas store techgiganter støtter den massive kinesiske satsning på e-penge. Men de gør det ikke af egen fri vilje, for det underminerer deres forretning, siger ekspert.

29. jun. 2021
5 min

Kina gennemfører i disse måneder storstillede eksperimenter med e-penge i håb om at kunne præsentere verden for e-yuan i februar 2022, når landet skal være vært for Vinter-OL.

Selvom de endelige regler ikke er offentliggjort, er transaktioner i digitale yuan indtil videre gebyrfrie - både for afsender og modtager, også når sidstnævnte er en forretning.

"Hvis der er gebyrer, er de bittesmå. Hele ideen er at gøre dette gratis", siger Stewart Paterson fra konsulentfirmaet Capital Dialectics, der rådgiver finansielle institutioner om økonomi, finans og geopolitik.

Den digitale yuan er dermed en bombe under landets forskellige betalingstjenester, herunder ikke mindst Alipay, ejet af fintech-giganten Ant Group, der ifølge nyhedsbureauet Bloomberg typisk tager 0,6 procent i transaktionsgebyr.

"For Ant er dette katastrofalt for nogle dele af deres forretning", siger Stewart Paterson til Nyhedsbrevet Finans. Det samme gælder kreditkortselskaber, der også tjener på transaktionsgebyrer.

Underminerer egen forretningsmodel

Derudover vil digitale yuan også have den fordel i forhold til Alipay og rivalen WeChat Pay - der sidder på henholdsvis 55 procent og 40 procent af det voksende marked for mobilbetalinger - at den vil få status som officielt betalingsmiddel. I modsætning til Alipay og WeChat Pay vil forretninger dermed ikke kunne nægte at tage betaling i e-yuan, også kendt som digital renminbi eller e-CNY.

"I en perfekt verden ville Alipay se centralbankens digitale valuta som rival og prøve at dræbe den, men det har de ikke lov til. Alipay bliver faktisk tvunget til at underminere deres egen forretningsmodel. De har intet valg; det er det eller Gulag", siger Stewart Paterson. 

Således bakker Ant Group op om projektet og har afsløret, at den kinesiske centralbanks såkaldte researchinstitut for digital valuta har brugt en af fintech-gigantens it-platforme til at udvikle den app, en slags pengepung kaldet e-CNY, som man opbevarer sin digitale valuta i.

Forbindes til bankkonti

Også onlinebanken MYbank, ejet delvist af Ant, slutter op om projektet, og er - efter Kinas seks største statsejede banker - blevet den første private bank, hvis kunder kan forbinde deres konto til pengepungen.

Betaler man med e-yuan i en fysisk butik - eller online - bliver beløbet således automatisk trukket på ens bankkonto. Alternativt kan man overføre penge fra sin konto til sin pengepung og have dem liggende der, indtil man skal bruge dem - ligesom man kan modtage penge i sin pengepung fra andre og eventuelt sætte dem ind på sin bankkonto.

Ifølge vicecentralbankchef Fan Yifei vil de kommercielle banker ikke opkræve gebyrer fra individuelle kunder for at 'veksle' mellem yuan og e-yuan, der vil have nøjagtig samme værdi.

Støtter centralbankens forsøg

"Ant Group vil, sammen med MYbank, fortsætte med at støtte research, udvikling og test af den kinesiske centralbanks e-CNY", som en repræsentant for Ant har fortalt South China Morning Post.

Også Tencent, der står bag betalingstjenesten WeChat Pay, understreger overfor avisen at “Tencent har deltaget i den kinesiske centralbanks e-CNY-projekt fra starten og vil fortsætte med at udføre pilot-forsøg i overensstemmelse med vejledning fra den kinesiske centralbank".

Som Ant har Tencent aktier i en onlinebank, WeBank, hvis kunder ligeledes vil få mulighed for at forbinde deres konto til den digitale pengepung.

Selvom iagttagere således ikke er i tvivl om, at den digitale yuan vil stjæle markedsandele fra Alipay og WeChat Pay, hævder centralbankens researchinstitut for digital valuta - der kører testprogrammet - at den digitale yuan og de private betalingstjenester ikke er konkurrenter.

I stedet ønsker myndighederne at bruge Alipay og WeChat Pay - der bruges af næsten alle mobilbrugere i Kina - til at fremme den nye digitale valuta og få den til at cirkulere, sagde researchinstituttets generaldirektør Mu Changchun tidligere på måneden.

Præcist hvordan det skal foregå, står ikke klart.

"Alt er ret usikkert. Der har ikke været et sidste ord om, hvad reglerne er. Der er ikke kommet et enkelt regelsæt", siger fintech-reguleringsanalytiker Linghao Bao fra konsulentfirmaet Trivium China i Beijing til Nyhedsbrevet Finans.

Vil have indsigt i Alipay-imperium

Derimod står det klart, at det som myndighederne især ønsker med e-penge er at kunne overvåge de transaktioner i det imperium som tech- og fintechgiganterne har opbygget.

Ant Group har ved hjælp af dets 700 millioner månedlige brugere af Alipay opbygget et sofistikeret finansielt univers med opsparing og lån. Men Alipay bruges først og fremmest til transaktioner i Alibaba, Kinas svar på Amazon der ejer en tredjedel af Ant.

Så længe man bruger penge indenfor Ants og Alibabas systemer, er der ingen gebyrer - og det gælder både private og millioner af små- og mellemstore virksomheder, så længe deres modparter, for eksempel underleverandører, også gør det.

Det har skabt et kæmpe lukket økosystem, hvor penge cirkulerer rundt uden at komme ud, fordi det først er der, hvor man bliver trukket et gebyr. Uden at banker eller myndigheder kan se, hvad der foregår.

Digitale penge kan spores af centralbanken, der dermed vil få mulighed for at overvåge alle pengetransaktioner med digitale e-yuan.

"En af kerneidéerne er at løse dataproblemerne med betalingsmonopol. Der er mange penge, der cirkulerer inden for Alipay-systemet, og myndighederne har ikke meget tilsyn med disse transaktioner. Den digitale yuan hjælper med at placere dem indenfor i Alipay-systemet", siger Linghao Bao.

Læs også 'Kunsten at tæmme en myre'

Læs også 'Verdens største techgigant risikerer opsplitning'

Læs også 'Kina slår ned på fintech-giganter' 

Seneste nyt