Hvidbog og guide: Implementering af AI-assistenter med case-eksempler fra sektoren
Teknologiske fremskridt som kunstig intelligens transformerer vores måde at arbejde på. De såkaldte AI-assistenter bliver i stigende grad integreret på arbejdspladsen. Dansk Industri Digital har sammen med en række organisationer, der er frontspillere indenfor AI udarbejdet en hvidbog, der kan hjælpe virksomheder og offentlige myndigheder med at komme godt i gang med at bruge AI-assistenter.
DI Digital har i samarbejde med centrale aktører fra den private og offentlige sektor udviklet en hvidbog, der giver en konkret tilgang til udvikling, implementering og anvendelse af AI-assistenter. Hvidbogen er udarbejdet inden for rammerne af lovgivningerne GDPR og EU AI Act.
Vi deler hvidbogen, da den kan betragtes som et værktøj, der kan hjælpe virksomheder med at stille de rigtige spørgsmål og træffe informerede valg.

Hvad er en AI-assisent?
AI-assistenter er systemer eller komponenter, der bruger sprogmodeller til at udføre dele af forretningsprocesser med en vis grad af autonomi. De genererer svar baseret på de modtagne oplysninger og forespørgsler, hvilket kan fremme interaktion med andre systemer, optimere beslutningsprocesser og skabe mere fleksible, datadrevne løsninger (DI Digital rapport, s.12).
Cases fra sektoren
Spar Nord udviklede i efteråret 2024 en AI-assistent, der automatiserer regnskabsanalyser gennem anvendelsen af generativ AI (GenAI). Assistenten er ansvarlig for at levere udkast til regnskabsanalyser med udgangspunkt i regnskabsoplysninger fra bankens egne systemer og offentlige kilder. Disse udkast kunne analytikerne i afdelingen for Virksomhedsanalyse arbejde videre med, og aflevere til erhvervsrådgiverne, der efterfølgende havde mulighed for at tilføje yderligere oplysninger gennem kundedialog, som ikke var tilgængelige for assistenten.
AI-assistentens primære mål er at reducere tidsforbruget ved regnskabsanalyser uden at gå på kompromis med kvaliteten, hvilket også mindsker risikoen for menneskelige fejl. Ved at automatisere en stor del af processen vurderes det, at AI-assistenten kan halvere den tid, der bruges på at udarbejde regnskabsanalyser, hvilket både øger effektiviteten og forbedrer kundeoplevelsen.
I forbindelse med udviklingen af AI-assistenten har Spar Nord også taget højde for juridiske og etiske overvejelser som IT-sikkerhed, databeskyttelse og operationelle risici for at sikre, at løsningen anvendes på en ansvarlig og sikker måde.
Læs mere om casen på side 84.
Topdanmark lancerede i begyndelsen af maj 2024 TopGPT, der revolutionerede kundeservice med en AI-assistent, der kunne tilbyde personlige interaktioner, skræddersyet ud fra kendskab til kundens eksisterende forsikringer døgnets fireogtyve timer.
Førhen anvendte TopDanmark en regelbaseret chatbot der manglede personalisering. Udfordringen bestod her i at implementere TopGPT i en stærkt reguleret branche. Løsningen er blevet udviklet med en række tekniske og juridiske forhold in mente, herunder en omfattende risikovurdering.
Topdanmark har set imponerende resultater med TopGPT, som har håndteret over 85.000 samtaler og opnået høj præcision i sine svar. Løsningen har bidraget til en markant forbedring i kundeoplevelsen og har øget den positive feedback i forhold til den tidligere chatbot. Desuden har samarbejdet med Netcompany om udviklingen af TopGPT også styrket deres AI-platform, EASLEY AI.
Læs mere om casen på side 81.
bag om hvidbogen
Hvidbogen Ansvarlig brug af AI-assistenter i den offentlige og private sektor blev udgivet tilbage i september 2023 af Dansk Industri Digital, anført af Netcompany samt Microsoft, Dubex og Trifork, sammen med digitalt førende offentlige organisationer (Digitaliseringsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen, Kombit og Udbetaling Danmark), Kammeradvokaten og den finansielle sektor (repræsenteret gennem ATP, Jyske Bank, PFA, Spar Nord og Topdanmark).