Menu luk

Se listen: Disse kompetencer kan give dig meget mere i løn

Et nyt studie har kortlagt værdien af 962 forskellige kompetencer. Det viser sig, at færdigheder inden for kunstig intelligens er så efterspurgte, at det hæver lønnen betragtelig. Tjek hvor meget her.

1. nov. 2023
3 min

Kompetencer inden for kunstig intelligens (AI) er lige nu så værdifulde på arbejdsmarkedet, at det i gennemsnit øger lønnen med 21 procent.

Det viser et nyt videnskabeligt studie ledet af Ole Teutloff fra Københavns Universitet og Fabian Stephany fra University of Oxford.

I undersøgelsen har de gnavet sig igennem data fra 50.000 freelancejobs fra en amerikansk onlineplatform mellem 2014-2022 og kortlagt værdien af 962 arbejdsrelaterede færdigheder.

Så meget skruer AI-kompetencer op for lønnen

Blandt de mange forskellige fagligheder er det AI-kompetencer, der bliver betalt markant bedre end andre.

Kompetencer knyttet til machine learning topper listen med en relativ ekstraværdi på 40 %. Herefter følger kompetencer inden for deep learning, dataanalyse og programmeringssprogene Python og Java.

”Den højere værdi denne type arbejde afspejler, at kunstig intelligens er inde i en rivende udvikling, og at kompetencer på området er efterspurgte,” udtaler Ole Teutloff fra Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) ved Københavns Universitet i en meddelelse.

”Men AI-kompetencer er også et godt eksempel på en type færdigheder, som kan bruges i mange arbejdssammenhænge, og som det derfor giver ekstra værdi at besidde,” tilføjer han.

Får du nok i løn? Tjek det med Finansforbundets lønberegner.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Se listen: Her er de AI-kompetencer, der giver højest værdi på lønsedlen 

Mange vil få brug for yderligere uddannelse

Det er ikke kun lønnen, der spæner fremad for folk med AI-kompetencer. Det gør behovet for kompetencer ude hos virksomheder også. 

En rapport fra World Economic Forum, Future of Jobs Report 2023, har forudsagt en massiv omstrukturering af arbejdet som følge af kunstig intelligens (AI) og automatisering.

60% af ansatte vil have behov for yderligere uddannelse inden 2027 for at forblive relevante på arbejdsmarkedet. Det er især AI- og machine learningspecialister og andre roller drevet af data, teknologi og digitalisering, der forventes at blive enormt behov for.

Forudsigelserne indikerer, at udviklingen af AI ikke nødvendigvis vil føre til massearbejdsløshed, men snarere skabe nye jobmuligheder og kunne forbedre arbejdsbetingelser.

Mens visse opgaver kan overtages af AI, er der stadig områder, hvor mennesker har en fordel, herunder relationer, følelsesmæssig intelligens, kreativitet og innovation.

Læs mere om det her: Fremtidens mest efterspurgte jobtype er AI-specialister: Se listen her

Kunstig intelligens i den finansielle sektor

66 procent i den finansielle sektor har oplevet at, AI har automatiseret opgaver, som ansatte plejede at udføre.

Over 50 procent af finansielle virksomheder, der bruger AI, udnytter det til data analytics og fraud detection.

49 procent i den finansielle sektor siger, at deres virksomheds AI-værktøjer indsamler individuelle data om dem, eller hvordan de arbejder.

Kilde: OECD. Læs mere i artiklen Ét parameter er afgørende for succes med AI i den finansielle sektor.

Komplementære og sociale færdigheder

Studiet fremhæver også vigtigheden af såkaldt komplementære færdigheder, hvilket betyder, at en færdighed er mere værdifuld, hvis den kan kombineres med færdigheder fra andre områder.

Eksempelvis tyder det på, at specifikke færdigheder fra software- og techområdet generelt har høj værdi for folk, der arbejder inden for marketing eller jura og finans

Forskerne pointerer dog, at dataene primært stammer fra en amerikansk kontekst og derfor ikke nødvendigvis afspejler den europæiske eller danske virkelighed fuldt ud. De ligger blandt andet vægt på, at også sociale færdigheder har høj værdi på mange arbejdspladser.

Du kan finde hele studiet ’What is the price of a skill? The value of complementarity’ her.

IT-ansatte

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Seneste nyt