Menu luk

Fremtidens mest efterspurgte jobtype er AI-specialister: Se listen her

En massiv omstrukturering af arbejdet er undervejs i takt med, at AI overtager flere og flere opgaver. Ny rapport forudser, at 60 procent af ansatte vil have behov for yderligere uddannelse for at forblive relevante. Tjek listen over de jobtyper, der vil være i størst eller mindst fremgang.

30. maj 2023
4 min

"Jeg forudser ikke nogen form for jobapokalypse eller massearbejdsløshed, men jeg tror, ​​der vil ske en massiv omstrukturering af arbejdet, efterhånden som kunstig intelligens (AI) begynder at udføre flere opgaver, som tidligere kun blev udført af mennesker."

Sådan siger professor Erik Brynjolfsson fra Stanford Institute for Human-Centered AI.

Hans forudsigelse om fremtidens arbejdsmarkedsudsigt sker i et interview med World Economic Forum, der i en ny rapport har undersøgt hvilke typer stillinger, der over de næste år vil være i fremgang eller nedgang.

I rapporten Future of Jobs Report 2023 lyder det, at 60 procent af ansatte vil kræve yderligere uddannelse frem mod 2027 for at forblive relevante på arbejdsmarkedet.

Det er især AI- og machine learningspecialister og andre roller drevet af data, teknologi og digitalisering, der forventes at blive enormt behov for.

"En af de mest betydningsfulde ændringer er uden tvivl, at AI er blevet markant vigtigere i mange jobfunktioner. Det er ikke længere begrænset til centrale udviklingsstillinger, men begynder også at trænge ind i dele af medicin, erhvervslivet, jura og andre områder," siger Erik Brynjolfsson til World Economic Forum.

Generelt vil vi ifølge World Economic Forum se en høj jobvækst i roller knyttet til hele data-området som forretnings- og dataanalytikere samt data scientists.

Også specialister inden for bæredygtighed, fintech-udviklere og specialister inden for digitale transformation forventes at blive nogle af de jobstillinger, der vil være i allerhøjest vækst de næste år.

"Der er altså et bredt spektrum af områder, hvor mennesker fortsat har en fordel"
- Erik Brynjolfsson professor på Stanford Institute for Human-Centered AI

Fremtidens jobmarked

  • En rapport fra World Economic Forum, Future of Jobs Report 2023, forudsiger en massiv omstrukturering af arbejdet som følge af kunstig intelligens (AI) og automatisering.
  • Forudsigelserne indikerer, at udviklingen af AI ikke nødvendigvis vil føre til massearbejdsløshed, men snarere skabe nye jobmuligheder og kunne forbedre arbejdsbetingelser.
  • En række jobs vil være i fremgang, mens andre vil blive reduceret kraftigt
  • 60% af ansatte vil have behov for yderligere uddannelse inden 2027 for at forblive relevante på arbejdsmarkedet.
  • Mens visse opgaver kan overtages af AI, er der stadig områder, hvor mennesker har en fordel, herunder relationer, følelsesmæssig intelligens, kreativitet og innovation.

Future of Jobs Report 2023.

Mens nogle jobtyper vil være i høj vækst de næste år, vil andre være mindre efterspurgte. Det gælder ifølge rapporten blandt andet flere jobtyper inden for den finansielle sektor som bankkasserer, regnskabs- og bogføringsmedarbejdere samt andre typer meget rutineprægede, dataintensive og transaktionsbaserede jobs.

Erik Brynjolfsson fremhæver samtidig, at det kun er dele af arbejdet, som står til at blive overtaget af teknologi.

Maskinlæring er god til nogle typer opgaver - for eksempel at analysere medicinske billeder og i stigende grad at diagnosticere forskellige sygdomme.

Men den er ikke god til at trøste patienter eller tale med dem efter en diagnose eller koordinere plejen med andre læger. Det samme princip gælder for de fleste andre typer jobs; buschauffører, økonomer, sygeplejersker eller kassepersonale.

"Mange af de opgaver, der ikke blev udført godt af maskiner, omfattede nogle af de mere bløde færdigheder - relationer, følelsesmæssig intelligens, kreativitet og evnen til at komme med nye spørgsmål at arbejde på samt nye former for innovationer, som videnskabsfolk, kreative mennesker, kunstnere og iværksættere arbejder på."

"Der er altså et bredt spektrum af områder, hvor mennesker fortsat har en fordel," pointerer han.

Helt nye stillinger på vej

Helt nye typer af stillinger vil også se dagens lys over de næste år. En høj vækst forventes blandt andet for rollen 'promt engineer'; en person, der er dygtig til at betjene og skrive kommandoer i AI-værktøjer som eksempelvis ChatGPT.

Erik Brynjolfsson mener dermed ikke, at udviklingen inden for AI automatisk vil føre til massearbejdsløshed. Og faktisk kan det føre til langt bedre jobbetingelser end i dag, siger han.

Han er nu begyndt at opfordre sine studerende på Stanford at bruge AI-værktøjer.

"Jeg opfordrer i min klasse eleverne til at omfavne dem - men jeg forventer, at kvaliteten af deres arbejde er endnu bedre med hjælp fra værktøjerne. På længere sigt forventer jeg, at eleverne vil aflevere væsentligt mere kreative og interessante opgaver ved afslutningen på semesteret end sidste års elever eller tidligere generationer af elever," siger han.

Seneste nyt