Menu luk

Martin Thorborg: Du skal ud i storrumskontoret og have nogle knubs

Du skal finde din egen personlige stil som leder. Og det gør du bedst på gulvet i storrumskontoret, hvor du kan få nogle knubs, mener Martin Thorborg.

27. nov. 2023
5 min
Martin Thorborg er serieiværksætter og direktør for regnskabsprogramfirmaet Dinero.

Du kan lytte til nok så mange podcasts og læse alt, hvad du kan finde af håndbøger om ledelse.

Men vil du være en god leder, så skal du ud på gulvet i storrumskontoret og finde din egen personlige stil, mener Martin Thorborg:

”Ledelse er ligesom karate. Du skal se rigtig mange Bruce Lee-film for at blive god til karate. Det er på samme måde med ledelse: Du skal ud på gulvet i storrumskontoret og have nogle knubs.”

Kort sagt: Det er learning by doing.

Fra Mærsk til polo-shirts

Martin Thorborg, serieiværksætter og direktør for regnskabsprogramfirmaet Dinero, holdt foredrag for Finansforbundet den 8. december.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

I sine første år som leder forsøgte Martin Thorborg selv at være ligesom sit forbillede, Mærsk McKinney Møller. Han begyndte at gå med skjorte og slips. Møde klokken 7 om morgenen og udøve rettidig omhu. Være lidt mere striks og den slags.

”Og jeg er ikke rigtig noget af det. Jeg er B-menneske, går i polo-shirts og kan egentlig godt lide konsensus. Så det var ikke rigtigt troværdigt,” griner han.

Pointen? ”Du er nødt til at være autentisk som leder. Ingen gider at følge en skuespiller,” lyder det.

"Hvis en medarbejder har performet i 4 timer og bruger resten af tiden på for eksempel at teambuilde eller tilegne sig ny viden, så synes jeg satme, det er fint.
- Martin Thorborg, serieiværksætter og direktør for Dinero

En misforståelse

Så hvordan er Martin Thorborg som leder? I offentligheden er han kendt som en skarp debattør, der taler i one-liners og er meget direkte. Er han også sådan som leder?

”Nej, mange misforstår det og tror, at jeg er hård og bossy som leder. Det er jeg ikke,” siger Martin Thorborg og fortæller, hvordan en journalist i foråret spurgte, hvornår han sidst havde skældt en medarbejder ud.

Det kunne Martin Thorborg ikke svare på. Så han spurgte sine medarbejdere: ”De kunne heller ikke huske det,” griner han.

Thorborgs hemmelige ingredienser

Ser vi på de vilkår, som Martin Thorborg byder sine ansatte, tegner der sig heller ikke billedet af en hård hund, der pisker sine ansatte:

 • Hver leder har max omkring 10 medarbejdere. Herved mister lederen ikke følingen med medarbejdernes humør og performance.
 • Hver 2. måned måler virksomheden på medarbejdernes tilfredshed.
 • Medarbejderne må arbejde hjemme, så meget de vil. Dog kan nogle funktioner og møder kræve fysisk fremmøde.
 • Alle ansatte arbejder max omkring 37 timer om ugen.
 • Hver anden måned går Martin Thorborg en tur med nye medarbejdere i grupper af 3-4 stykker og giver en pep-talk om, hvorfor deres arbejde er vigtigt.

Fleksibilitet er et konkurrenceparameter

Medarbejdernes frihed og fleksibilitet er en helt bevidst strategi for Dinero, røber Martin Thorborg:

”It-branchen har traditionelt været gennemsyret af overarbejde. Kan jeg tilbyde mine medarbejdere de bedste vilkår, kan jeg holde på dem i længere tid. Og så slipper for hele tiden at skulle oplære nye.”

Faktisk tror han slet ikke på, at hjernen kan være kreativ 8 timer om dagen:

”Det kan den max 3-5 timer, tror jeg. Så hvis en medarbejder har performet i 4 timer og bruger resten af tiden på for eksempel at teambuilde eller tilegne sig ny viden, så synes jeg satme, det er fint.”

Nej tak til 4 dages arbejdsuge

I øjeblikket ruller en stor offentlig debat om arbejdsmoral – blandt andet foranlediget af integrations- og udviklingsminister Kaare Dybvads (S) hyldest til lønmodtagere, der henter deres børn sent fra daginstitutionen, fordi de har travlt med at arbejde.

Hvor står Martin Thorborg i disse debatter?

”Jeg synes, at vi skal arbejde mindre,” siger han: ”Men jeg bryder mig ikke om 4 dages arbejdsuge.

For det ender altid med, at man pakker 4 dages arbejde ind i 5 – og så springer man det sociale over og skal være mere effektiv i fire dage.”

Blå bog: Martin Buch Thorborg

 • Født 25. maj 1970
 • Serieiværksætter og direktør for regnskabsprogramfirmaet Dinero.
 • I 1995 var han medstifter af firmaet Jubii. Han står også bag Amino.dk og Dinero.
 • Har udgivet flere bøger, herunder "Iværksætter til jeg dør" (2007), "Min vej som Leder" (2022), og "Skab din egen succes" (2023).
 • Har en YouTube-kanal med over 2,7 millioner visninger, hvor han deler videoer om iværksætteri.

Så skal du indstille din kollega til fyring

Ledelsesfrie organisationer er heller ikke Martin Thorborgs kop the. Det trykker medarbejdertilfredsheden helt i bund, fortæller han:

”Fordi hvis du skal fyres, er der ikke en chef til at gøre det. Så du render rundt med kolleger, som ikke gør det godt. Og så skal du indstille din kollega til fyring, så skal et udvalg træde sammen, der skal gives en advarsel.”

Hele processen med afskedigelser trækker ud og tager 6-8 måneder, fortæller han: ”Det er jo helt håbløst! Og det er jo på samme måde, når der skal ansættes nye medarbejdere.”

”De har haft nogle lorte-ledere”

I sommer viste en rundspørge, at færre unge har lyst til at være leder: Under en fjerdedel af de 18-34-årige ønsker at blive ledere i løbet af deres arbejdsliv.

”Det er fordi, de har haft nogle lorte ledere,” sukker Martin Thorborg.

Ifølge ham er nutidens unge vokset op med ledere, der fik titlen, fordi de var dygtige til deres arbejde.

I virkeligheden er det noget helt andet at være leder.

Det er ”cool” og ”en superpower,” mener Dineros direktør og lister en række af fordele ved at være leder op:

 • Du kan planlægge din hverdag mere frit
 • Du får mere i løn og dermed økonomisk frihed
 • Du lærer noget nyt hver dag
 • Du får lov til at gøre en forskel
 • Du får respekt fra andre
 • Du får personlig udvikling og mulighed for at rykke dig
(Artiklen fortsætter efter boksen)

Nu skal lederrollen redefineres - igen

”Jeg synes, det er fantastisk vidunderligt at være leder. Ledelse er i forandring hele tiden. Hele tiden opstår der nyt og så skal vi redefinere lederrollen igen,” lyder opsangen fra Martin Thorborg:

For eksempel er medarbejderne begyndt at gå mere op i tryghed end i purpose, fordi vi alle sammen kender nogen, der er blevet fyret, eller som har oplevet besparelser, påpeger han:

”Så nu er folk lige 10% mere ligeglade med at redde jorden. Og 10% mere interesserede i om de har et job i morgen. Det er ren psykologi.”

Seneste nyt