Menu luk

Fra kollega til leder: Ditte og Jacob blev forfremmet efter stor omvæltning hos Bankdata

Da Bankdata i marts gennemførte en stor omstilling, blev Ditte Mølgård Heide-Jørgensen og Jacob Alexander Levin tilbudt at blive ledere for deres respektive teams. Her deler de deres erfaringer og betænkeligheder med overgangen.

11. okt. 2023
6 min
Ditte Mølgård Heide-Jørgensen og Jacob Alexander Levin, Bankdata. Foto: Claus Fisker.

Forestil dig at stå foran dine kollegaer - personer, du har arbejdet sammen med i årevis. Men nu er du lederen. Det er dig, de andre kigger på. Og det er sket nærmest natten over.

Ditte Mølgård Heide-Jørgensen og Jacob Alexander Levin fra Bankdata ved præcis, hvordan det føles. 

De blev kastet ind i lederrollen i kølvandet på Bankdatas store forårsomvæltning, der resulterede i både forfremmelser og fyringer. 

Her fortæller de deres historie.  

Hvad siger mine kollegaer?

I januar præsenterede Bankdatas øverste direktør Esben Kolind Laustrup reorganiseringen, som  betød nedlæggelse af fuldtidstillingen som scrum master, men flere teamledere.

Da kalenderen ramte 1. marts blev 31 nye ledere introduceret. 20 af dem forfremmet internt.

Ditte Mølgård Heide-Jørgensen var en af dem. Hun skiftede fra at have været scrum master siden 2018 til nu at blive leder i sit team. 

”Det var svært for mig. Jeg havde været seks år i mit team, og jeg havde et par dage til at beslutte mig for, om jeg nu ville være leder," husker hun, inden hun fortsætter:

"Det havde jeg selvfølgelig mange tanker om. Både fagligt og personligt, men også i forhold til, hvad mine kollegaer ville sige til det.”

Som led i omorganiseringen fik 58 tidligere scrum mastere besked på, at den fuldtidsstilling ville blive fjernet.

24 endte med at blive opsagt, mens de resterende overgik til at blive agile coaches eller ledere. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Ditte Mølgård Heide-Jørgensen, manager & product owner of data analytics hos Bankdata. Foto: Claus FIsker.

En svær periode

Mens Ditte Mølgård Heide-Jørgensen havde været i Bankdata siden 2016, havde Jacob Alexander Levin kun været i datacentralen siden 2020 som udvikler. 

Han var begyndt at tænke i, at en lederstilling på sigt kunne være spændende, men nu viste muligheden sig tidligere, end han havde regnet med. 

Det var med en vis nervøsitet, at han stillede sig op foran sit team. 

”Jeg skulle lige lande i det. Snakker man stadig sammen ved kaffeautomaten på samme måde som før?" 

En sårbar periode, hvor der ikke var særlig meget tid til at dvæle ved situationen, husker han.

”Vi var tre personer i mit team, nogle var lige blevet opsagt, og hvis vi blev ramt af sygdom, ville vi ikke være nok til at drifte systemerne,” siger Jacob Alexander Levin. 

Læs også: Seks trin til at blive leder

Jacob Alexander Levin, manager hos Bankdata. Foto: Claus Fisker.

Sådan tog kollegaerne imod det

Den nervøsitet og spænding i kroppen, som der i begyndelsen rumsterede hos de to nyslåede ledere, lettede hurtigt.

”Der gik ikke langt tid, før mit team begyndte at joke med mig. 'Nu skulle de nå at lave nogle ulykker', inden jeg blev leder og kunne hyre og fyre,” siger Ditte Mølgård Heide-Jørgensen med et smil.

Det var en humoristisk måde at tackle den nye situation på, og det hjalp med at lette stemningen.

"Det, at jeg havde været en del af teamet i mange år, hjalp helt klart med at bevare en god og tillidsfuld atmosfære, selvom jeg nu var blevet deres leder,” fortsætter hun.

For Jacob Alexander Levin skulle det hele lige bundfalde sig. 

"Det tog lidt tid, men nu føles det naturligt,” siger han. 

”Nogle teams har selvfølgelig haft sværere ved at undvære deres scrum master og forankre rollen i teamet end andre, men det giver rigtig god mening."
- Ditte Mølgård Heide-Jørgensen, manager & product owner of data analytics hos Bankdata.

Ledelsen tættere på

Ditte Mølgård Heide-Jørgensen ser i dag positivt på ændringerne for hendes team – også selvom det var hendes faggruppe, der blev ramt. 

”Nogle teams har selvfølgelig haft sværere ved at undvære deres scrum master og forankre rollen i teamet end andre, men det giver rigtig god mening, at lederne er tættere på de respektive teams," siger hun og fortsætter: 

"Jeg er bedre i stand til at sikre, at vi bliver så gode som muligt, får de nødvendige kurser og redskaber, og at alle går glade på arbejde. Det var sværere for min leder inden organisationsændringen."

Tidligere kunne det godt være svært at bevare den røde tråd i det enkelte teams udvikling. Nu er det lettere at gøre det fokuseret, da der sidder en leder i teamet, forklarer Ditte Mølgård Heide-Jørgensen.

Læs også: Marie Kronquist hjælper ledere med at bruge utrænet muskel

Ditte og Jacobs råd til andre, der vil være ledere

 • Vær ærlig om det, du ikke ved
 • Ingen er fejlfrie - lad vær med at sætte en facade op
 • Søg sparring og bed om hjælp og feedback
 • Ledelsesværkøjer og -teorier kan komme i mange former; fx fra en kollega, en bog eller en podcast
 • Øv dig i at sætte mål og tage ansvar i den rolle, du har nu
 • Hav opbakning fra familien.

Forskellige veje til at blive leder

Blandt de nye ledere hos Bankdata, kommer folk med forskellige baggrunde. For nogle, som Ditte Mølgård Heide-Jørgensen, har det været en naturlig forlængelse af deres tidligere rolle som scrum master eller agil coach. 

For andre har det været mere nyt territorium. Det gælder Jacob Alexander Levin, som blev forfremmet fra at havde været udvikler. 

Men den baggrund kommer ham i dag til gode, siger han. 

”Jeg har jo siddet på den anden side af bordet. Det er enormt givende at kunne bruge den erfaring til at hjælpe andre i mit team. Det giver et helt andet perspektiv, når man kan tale udvikler til udvikler om kompetencer, mål og ambitioner,” siger han.

Omstilling hos Bankdata

 • Bankdatas direktør Esben Kolind Laustrup annoncerede i slutningen af januar 2023 reorganiseringen.
 • Det skyldes en stor medarbejdervækst, hvor afdelinger og områder ifølge ham havde vokset sig for store og komplekse.  
 • Det agile tankesæt var nu så integreret, at det ikke længere var nødvendigt at have en scrum master på fuld tid til at fastholde de agile metoder.
 • Fokus blev at ansætte flere ledere, så hvert udviklerteam fik deres leder tættere på.
 • 58 scrum mastere skulle finde nye stillinger. 24 blev opsagt, mens andre er fortsat i nye stillinger som fx agile coaches eller teamledere.
”Det værste er nok presset fra mine egne forventninger til mig selv."
- Jacob Alexander Levin, manager hos Bankdata.

De positive og negativer sider af lederrollen

Skal Ditte Mølgård Heide-Jørgensen og Jacob Alexander Levin pege på en vigtig forudsætning for, at de har kunnet lykkes i deres nye rolle, er det især opbakning hjemmefra.

For selvom arbejdet også for ledere er blevet mere fleksibelt, kræver det mere tid og energi end før.

Den opbakning fik de begge, og først derefter sagde de ja til stillingen, fortæller de.

Her omkring et halvt år inde i deres nye stillinger er der dog stadig dele af jobbeskrivelsen, de skal blive fortrolige med.

”Det er helt klart de menneskelige sider af lederrollen, jeg er mest optaget af. Jeg arbejder på at blive bedre venner med de økonomiske sider, og de mange processer der er omkring det,” lyder det fra Ditte Mølgård Heide-Jørgensen, mens Jacob Alexander Levin følger op:

”Det værste er nok presset fra mine egne forventninger til mig selv. Jeg vil gerne favne alt og være perfekt fra begyndelsen, og det kan jo ikke lade sig gøre i virkeligheden," siger han og fortsætter:

"Jeg er også blevet overrasket over den mængde input, jeg skal holde styr på. Der er mange flere mails og en endnu mere fyldt kalender end tidligere."

Og det bedste?

”Jeg har været meget overrasket over den indflydelse, man kan have på kort tid. Det er utroligt, hvordan en positiv attitude kan smitte af på teamet og ændre stemningen. Det sætter jeg virkelig stor pris på,” siger Jacob Alexander Levin.

Ditte Mølgård Heide-Jørgensen følger op.

”Jeg er meget optaget af, hvordan vi bliver dygtigere sammen i vores team. Nu har jeg også retten til at vejlede hvert enkelt individ, og jeg kan få lov til at få deres feedback. Det er enormt givende og spændende," slutter hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Ditte Mølgård Heide-Jørgensen og Jacob Alexander Levin, Bankdata. Foto: Claus Fisker.

Seneste nyt