Menu luk

Marie Kronquist hjælper ledere med at bruge utrænet muskel: ”Uden den kommer alt andet til kort”

Som spirituel vejleder guider Marie Kronquist mange ledere. De taler aldrig om arbejde. Alligevel giver hun dem værktøjer, der gør dem i stand til at præstere bedre i deres liv – også på jobbet.

11. apr. 2023
6 min
"Jeg tror, at jeg er et godt modspil til toppen af erhvervslivet. Jeg er ikke bange for at sige fra eller til eller sætte en kæp i hamsterhjulet," siger Marie Kronquist, der er buddhistisk lærer og spirituel vejleder for flere danske topledere.

Det er ikke særlig mange mennesker, der gør det. Slet ikke ledere. Stopper op og mærker efter, hvordan de egentlig har det.

Den helt basale mekanisme er for mange forsvundet i hamsterhjulet, når både familieliv og karriere skal passes ind i en travl hverdag.

Det mener Marie Kronquist, der er buddhistisk lærer og som gennem de sidste 15 år har arbejdet med meditation, stilhed, mental træning og mindfulness.

Hun er spirituel vejleder for flere danske topledere, og i sit arbejde med dem forsøger hun blandt andet at være ”kæppen i hamsterhjulet”, der får sine klienter til at reflektere over, om de eksempelvis lever det liv, de gerne vil.

Det er for manges vedkommende en helt utrænet muskel at forholde sig til sig selv. De har ikke mærket efter i mange år og er røget ind i det klassiske hamsterhjul," forklarer Marie Kronquist.

”Vi kan flyve til månen, bygge vindmøller og vores cv'er har aldrig været længere. Men på trods af det er vores helt basale evne til at passe på os selv som mennesker er ofte ikke-eksisterende."
- Marie Kronquist, buddhistisk lærer og spirituel vejleder

Vi kan flyve til månen – men ikke passe på os selv

Og det er her, at kimen til mange problemer ofte bliver sået.

Vi er privilegerede, veluddannede og kompetente. Vi kan flyve til månen, bygge vindmøller og vores cv'er har aldrig været længere. Men på trods af det er vores helt basale evne til at passe på os selv som mennesker ofte ikke-eksisterende,” siger hun.

Og det er den evne, der har Marie Kronquists interesse.

”For uden den kommer alt andet til kort,” siger hun og peger på stress som et eksempel.

”Nu har vi snakket om stress i 100 år, skrevet utrolig mange bøger om det og ved i det hele taget utrolig meget om stress, men der har aldrig været så mange stressede mennesker som nu. For mig er det tydeligt, at der er et eller andet, der ikke fungerer.”

Hun synes, at det ville være bedre, hvis vi alle arbejder med os selv livet igennem og ikke først stopper op og mærker efter, når det hele ramler.

”Vi passer kun på os selv, når vi står på kanten eller har været nede med stress eller depression. Vi burde gøre det hele tiden.”

Mød Marie Kronquist

Mød Marie Kronquist, når Finansforbundet inviterer til Dining Days 2023 den 9.-11. maj på Bella Sky Copenhagen.

Bliv inspireret og beriget med en lang række talere og oplægsholdere, der generøst deler deres erfaringer og perspektiver på ledelse i dag, i morgen og i fremtiden.

Læs mere og tilmeld dig her.

Taler aldrig om arbejde

46-årige Marie Kronquist underviser i meditation på flere store arbejdspladser – også i den finansielle sektor. Derudover tilbyder hun et såkaldt følgeskab til ledere, der søger efter noget, som traditionelle lederkurser ikke kan give dem.

”Nogle har jeg kendt i en syv-otte år. Men man har ikke et klippekort til at komme hos mig, og så er det slut efter ti sessioner. Sådan fungerer det ikke,” siger hun og forklarer, at der i stedet er tale om en løbende kontakt, der i nogle perioder er mere intens end andre.

”Der kan være nogle perioder i en direktørs liv, hvor vi mødes ofte og har en masse samtaler. Og så kan der være perioder, hvor det går fint, og vi ikke taler så meget sammen. Men de ved, at jeg aldrig er længere væk end en mail eller opkald,” siger hun.

En ting taler de dog aldrig om. Arbejde.

Folks bedrifter interesserer mig ikke. Snak om arbejde, succeser og bundlinjer er ikke afgørende. Det er min oplevelse, at det ofte slet ikke er det, det handler om. De udfordringer, begrænsninger eller følelser en person har, handler som udgangspunkt aldrig om arbejde,” forklarer Marie Kronquist.

Moder Theresa og Gandhi på børneværelset

Hendes udgangspunkt er buddhismen, som hun stiftede bekendtskab med efter en svær periode i sit eget liv.

I mange år havde hun spillet basketball på professionelt niveau i både Portugal og England. Og da hun lagde sportskarrieren på hylden, blev hun i stedet politibetjent. Hun var glad for sit arbejde på Station Bellahøj i København, men da hun en dag kom til skade i tjenesten, stoppede karrieren brat.

”Jeg havde ingen plan b og måtte grave mig selv op af et sort hul. Jeg havde altid brugt mig selv, min fysisk og min styrke. Og det kunne jeg pludselig ikke mere,” fortæller hun om den periode for 16 år siden, hvor hun virkelig begyndte at arbejde med sig selv.

For faktisk har det nok altid ligget i hende at være et indadvendt og tænkende menneske, har hun efterfølgende reflekteret over.

”Når jeg kigger tilbage, så havde jeg plakater med Moder Theresa og Gandhi hængende på mit børneværelse. Det var ikke boybands eller hesteplakater. Så allerede dengang havde jeg måske et lidt mere helhedsorienterende syn,” siger Marie Kronquist.

Marie Kronquists gode råd til et liv i balance

Pas på dig selv
Begynd at tage nogle pauser. Begynd at stoppe op og begynd at arbejde med dig selv.

Vær omhyggelig
Begynd at være omhyggelig med det liv, du lever og den hverdag du har, så det hele ikke bare suser af sted.

Overvej meditation
Hav tid til dig selv og til at trække vejret. I min optik er meditationstræning en naturlighed.

Det handler ikke om buddhisme

I arbejdet med sig selv stødte hun på buddhismen, og som noget helt naturligt søgte hun videre af den vej og studerede filosofien på forskellige skoler i hele verden.

Man skal dog ikke være buddhist for at komme hos Marie Kronquist. Slet ikke.

”Buddhisme handler om mange ting, og en af dem er at bruge sit liv godt. Det handler om at være et vågent menneske, et bevidst menneske, at bære sig selv godt og møde verden rolig og rank. Der er nogle perspektiver fra buddhismen, som mange bliver inspireret af.”

Samtidig kan det give en nogle redskaber, som også kan udnyttes i arbejdslivet.

”Hvis jeg som menneske står stærkt i mig selv og har et solidt udgangspunkt, så vil min evne til at tage beslutninger, min evne til at kommunikere og til at interagere komme fra et helt andet sted, end hvis jeg bare farer rundt i et hamsterhjul. Hvis jeg trækker vejret, er veludhvilet og er et sundt menneske indefra, så vil det, jeg kan bidrage med, også være sundere og stærkere.”

Selvom Marie Kronquist aldrig selv har været leder, tror hun, at hendes facon og perspektiver passer godt ind i erhvervslivets top.

”Der er ikke stor forskel på at være professionel eliteudøver, som jeg har været, og det at være professionel i erhvervslivet. Det er stort set det samme i forhold til at være dedikeret, disciplineret og målrettet,” siger den spirituelle vejleder, der derfor oplever det som et helt naturligt miljø for hende at færdes i.

”Jeg tror, at jeg er et godt modspil til toppen af erhvervslivet. Jeg er ikke bange for at sige fra eller til eller sætte en kæp i hamsterhjulet. På den måde er jeg meget kompromisløs, og det tror jeg matcher meget godt med mange topledere,” konkluderer Marie Kronquist.


Emner

Seneste nyt