Menu luk

Fintech-direktør må droppe danske it-folk: ”Vi har ikke ressourcer til sådanne lønninger"

Den fremadstormende fintech-startup NewBanking med Christian Visti Larsen i spidsen har ansat flere udenlandske it-folk end danske. Dygtige danske it-folk er for eftertragtede for en lille iværksættervirksomhed, siger han.

15. aug. 2023
5 min

Trods sin beskedne størrelse på 12 ansatte rummer fintech-virksomheden NewBanking flere nationaliteter end de fleste.

Hvis du tager en rundtur på kontoret, vil du ud over et par danske ansigter, også kunne støde på ansatte fra Makedonien, Polen, Tyrkiet eller en argentiner, der har taget den lange rejse til København for at arbejde.

Det har været en præmis fra begyndelsen. Dygtige danske it-kompetencer med branchekendskab er nemlig alt for eftertragtede, lyder det fra direktør hos NewNaking Christian Visit Larsen.

"Vi kan slet ikke kæmpe den kamp mod eksempelvis Danske Bank, Nordea eller Netcompany, der kan betale meget høje lønninger. Som startup er vi ikke interesseret i den model. Vi har ikke ressourcer til sådanne lønninger," siger han til Finansforbundet.

Siden 2017 har den lille virksomhed, der holder til på Christianshavn i Copenhagen Fintech Hub, arbejdet på en platform, der har til hensigt at revolutionere, hvordan persondata kan deles på en sikker og pålidelig måde.

 

"Det er for svært at tiltrække tilstrækkelig kapital i Danmark til at forsvare de meget høje it-lønninger sammenlignet med andre lande," siger Christian Visti Larsen, direktør og stifter, NewBanking.

Dygtige udenlandske specialister

NewBanking er en af de virksomheder, der stormer frem inden for den danske fintech-industri, som er vokset markant de seneste år og har skabt tusindevis af arbejdspladser. 

Baseret på blockchain-technologi giver NewBankings platform brugerne mulighed for at verificere deres identitet på tværs af forskellige virksomheder samtidig med, at de har fuld kontrol og ejerskab over deres egne data.

I den nuværende compliance- og GDPR-tidsalder har virksomheden ramt et 'sweet spot'. 

Næsten set alle de store danske advokathuse benytter i dag platformen, og også en række kunder inden for den finansielle sektor i Danmark, Sverige og England har tilsluttet sig, fortæller Christian Visti Larsen.

Men samtidig er danske startups tynget af, at danske it-folk i dag er en knap og eftertragtet ressource. 

Christian Visti Larsen fortæller, at det til gengæld er forholdsvist nemt at rekruttere udenlandske ansatte. 

”Vi har ikke udfordringer med at få udenlandske it-folk til Danmark. Det er der mange, der gerne vil. Min erfaring er også, at de er meget produktive målt på lønkroner. De dygtigste herhjemme er hos de store virksomheder,” siger Christian Visti Larsen.  

320 fintech-startups

Antallet af danske fintech-virksomheder er vokset fra 71 til 320 i de seneste otte år

Op mod 5.000 fintech-jobs

Nye jobs skabt gennem fintech i Danmark er steget fra 700 til op mod 5.000

Investeringer for næsten 10 milliarder kroner

Investeringer i fintech-virksomheder er vokset eksplosivt fra 95 mio. kr. i 2015 til 9,5 milliarder kroner i 2021

Presses mod udlandet

Christian Visti Larsen og NewBanking har hidtil formået at opbygge forretningen ved også at tiltrække udenlandske ansatte til Danmark.

Ikke desto mindre erkender han, at NewBanking på et tidspunkt godt kan blive presset til i stedet at flytte virksomheden til et land med mere gunstige vilkår end i Danmark.

"Hvis det er det, der skal til for at skaffe de nødvendige investeringer, vil vi stå med ryggen mod muren og have svært ved at sige nej. Det er lidt synd," siger han.

Udfordringen er ifølge Christian Visti Larsen, at forholdene for fintech-selskaber, blandt andet med hensyn til at tiltrække investeringer, simpelthen er mere fordelagtige, hvis man er placeret i mange andre lande. Det kan være med til at gøre konkurrence ulige med virksomheder fra andre lande.

"Det er for svært at tiltrække tilstrækkelig kapital i Danmark til at forsvare de meget høje it-lønninger sammenlignet med andre lande, hvor der eksempelvis er gode skattefordele i at investere i startups,” svarer Christian Visti Larsen.

”Det er en ond cirkel, hvor vi er nødt til at være meget omkostningsfokuserede fra begyndelsen,” tilføjer han.

Iværksætterstrategi på trapperne

Regeringen er for tiden i færd med at færdiggøre et udspil til en ny dansk iværksætterstrategi. Over for erhvervsminister Morten Bødskov (S) gav flere fintech-stiftere for nylig i fællesskab udtryk for, at der bør gøres meget mere for at forbedre forholdene for danske fintech-selskaber.

En af anbefalinger er, at fintech-selskaber, der ofte opererer på en global digital markedsplads, ikke bør sidestilles med den generelle finanssektor, der primært opererer i Danmark. Det gælder for eksempel lønsumsafgiften og særskatten, der finansierer Arne-pensionen.

”Vi taber simpelthen virksomhederne til udlandet i takt med, at de vokser i størrelse på grund af en forvrænget konkurrencesituation,” sagde Finansforbundet næstformand Steen Lund Olsen forleden til et arrangement hos Copenhagen Fintech. 

Dansk fintech-miljø afleverer vigtige anbefalinger til minister

9 anbefalinger til regeringen

Finansforbundet, Copenhagen Fintech, Dansk Industri, Finans Danmark og Forsikring & Pension gik i 2021 sammen om ni anbefalinger til Folketinget, der skal sikre konkurrencedygtigheden i fintech-branchen.

Anbefalingerne handler blandt andet om bedre uddannelse og kompetenceudvikling inden for fintech samt bedre vilkår for at tiltrække udenlandske ansatte.

Digitale talenter efterlyses - 9 anbefalinger til folketinget

Plads til store og spændende tanker

Christian Visti Larsen er fortsat indstillet på at bygge NewBanking op i Danmark, og en af metoderne er at tilbyde medarbejderaktier som kompensation for mere moderate lønninger. Men også her påpeger han, at det danske skattesystem ikke er ligeså så gunstigt som i andre lande.

For Christian Visti Larsen er der, som situationen er nu, ikke noget odiøst i at ansætte udenlandske it-ansatte.

Som han udtrykker det, er det nødvendigt, hvis de store ambitioner for NewBanking - ikke kun i Danmark, men i hele verden - skal realiseres. 

Og selvom han måske ikke kan tilbyde de højeste lønninger i markedet, har NewBanking noget helt særligt at tilbyde, fastslår han. 

"Startup-virksomheder har virkeligt noget godt at byde på for medarbejdere. Der er et højt tempo, plads til store og spændende tanker, og så er det bare super sjovt."

KOM MED TIL DET STØRSTE FINTECH-EVENT I NORDEN

Deltag i 'Nordic Fintech Week'. En 2-dages konference med en dagsorden, der dækker de mest transformerende tendenser inden for fintech og finansiel innovation.

Tidspunkt: 27. - 28. september 2023. 

Tilmeldingsfrist: 26. august 2023. 

Medlemmer af Finansforbundet kan deltage i Nordic Fintech Week for 500 kr. 

Du kan læse mere om eventet og tilmelde dig her.

Seneste nyt