Menu luk

4 store tendenser: Fintech giver et fingerpeg om fremtidens finansjob

Fire store tendenser er værd at holde øje med, uanset hvor man arbejder i den finansielle sektor, forklarer Chris Crespo, futurist og programansvarlig for Nordic Fintech Week i september.

23. aug. 2022
5 min
Dansk / English

Der er god grund til at holde øje med fintech – uanset hvor man arbejder i den finansielle sektor.

”Fintech spiller en helt central rolle i den transformation af det finansielle område, som er i gang og bliver intensiveret de kommende år”, fastslår Chris Crespo, futurist og programansvarlig for Nordic Fintech Week, der foregår i København 27.-28. september.

En smule forståelse for fintech er derfor en nøgle til at få øje på fremtidige forretningsområder og jobmuligheder. Den er et vigtigt praj om, hvad konkurrenter og samarbejdspartnere allerede har gang i, og et værdifuldt indblik i nogle af de finansielle services og produkter, som kunderne i stigende grad vil efterspørge.

Men det betyder ikke, at alle finansansatte skal arbejde med teknologi, understreger Chris Crespo:

”Teknologien giver tværtimod mere tid til, at man bruger sin ekspertise på de opgaver, man er bedst til. Ikke på alt det gentagende og kedelige”.

Spotify og Netflix viser vejen

Chris Crespo, som også er indholdsansvarlig for Nordic Fintech Magazine, holder skarpt udkig med tendenserne i branchen, der forener finans og teknologi.

 

Bliv klogere på fremtidens job

Medlemmer af Finansforbundet kan deltage i Nordic Fintech Week for 500 kr. For andre er prisen omkring 5.000 kr. Læs mere her

Hør Chris Crespo præsentere Nordic Fintech Week og fortælle om tendenserne inden for finansiel teknologi i 5 korte videoer her

I øjeblikket er det kræfter udefra, der bestemmer retningen, konstaterer han:

”Forbrugerne er blevet vant til Spotify, Netflix og andre tjenester med enkel betjening og personligt tilpassede valgmuligheder. De forventer derfor det samme af deres bank og andre services på det finansielle område”.

Den udvikling handler i høj grad om backend-teknologi, som både dækker systemer med ny funktionalitet og mere fleksibel og skalérbar infrastruktur. Det giver finansielle virksomheder nye muligheder for at fokusere på udvalgte kernekompetencer og lade andre tage sig af teknologien i stedet for at drive et traditionelt datacenter selv, uddyber Chris Crespo.

Han peger på to eksempler fra andre brancher for at illustrere udviklingen:

”Mange opfatter BMW og Nike som virksomheder, der fremstiller hhv. biler og sko. Men reelt er de dygtige marketingsfirmaer, som sælger biler og sko. Stort set alt andet køber de hos eksterne leverandører. Finansielle virksomheder vil også i stigende grad benytte denne modulære tilgang”.

Fire store tendenser

Programmet for Nordic Fintech Week 2022 fokuserer på fire dominerende tendenser, fortæller Chris Crespo.

Aktuelt og i den nærmeste fremtid gælder det embedded (indlejret) finans og etisk finans:

1. Indlejret finans

Her bliver finansielle services taget ud af bankerne og ind i andre industrier. Vi kender det allerede i form af køb-nu-og-betal-senere-lån, hvor et pizzakøb kan afdrages over fire rater. Men der er et langt større marked for produkter, der kombinerer lettilgængelige løsninger og friktionsfri betaling for kunderne. Der er mange forretningsmuligheder for pengeinstitutter og virksomheder i andre brancher – og behov for både rådgivning og forretningsforståelse.

2. Etisk finans

Fintech kan klare databehandling, der sikrer bæredygtighed på det finansielle område. Her er udviklingen især drevet af regulering (SFDR, NFDR og EU-taksonomi) og udviklingsmål som SDG (Verdensmål for bæredygtig udvikling) og ESG (miljø, samfund og ledelse). Fintech udvikler bl.a. nye metoder til at kontrollere, ’varedeklarere’ og sammenligne finansielle produkter og aktører. Det frigiver arbejdstid til finansielle kerneydelser fremfor påtvungne kontrolopgaver.

På længere og langt sigt handler tendenserne bl.a. om demokratisering af finans og fremtiden for finansiel service:

3. Demokratisering af finans

Engang krævede det en formue at investere. I dag kan alle komme til fadet - takket være teknologier, som har gjort det enkelt og billigt. Nye sociale strømninger i samfundet vil øge behovet for fleksible formueprodukter, mikroinvesteringsmuligheder, crowdfunding, crowdsourcing osv. Her er store markedsmuligheder, fordi mange flere vil investere på forskellige måder. Det gælder bl.a. den voksende gruppe af mennesker, som ønsker at arbejde mindre og/eller gå tidligt på pension. Behovet for skræddersyet finansiel rådgivning vil også vokse. Robotter og kunstig intelligens kan ikke klare opgaven alene.

4. Fremtiden for finansiel service og produkter

Nemt, bekvemt og gennemsigtigt. Finansiel service skal være let at gå til, og kunderne vil have klar besked om priser, gebyrer osv. Kunderne skal kunne lide deres udbyder(e) af finansiel service. Tillid er ikke nok – det er ikke længere ikke banken, men systemet og lovgivningen bag, kunderne har tillid til.

Integrationen mellem online og offline spiller også en vigtig rolle: kunderne vil selv kunne vælge, om de interagerer med banken på app, telefon, chat, video eller ansigt til ansigt. Fremtidens tech-løsninger skal derfor spille gnidningsløst sammen med den virkelige verden.

”Teknologien giver tværtimod mere tid til, at man bruger sin ekspertise på de opgaver, man er bedst til. Ikke på alt det gentagende og kedelige”.
- Chris Crespo

Og så er der alle alternativerne, som bygger på et helt andet grundlag end de traditionelle centraliserede og regulerede pengeinstitutter: Decentral finans, blockchain-infrastruktur, kryptovaluta, tokenization og virtuelle verdener som Metaverset. Den traditionelle finansverden har afvist og advaret om de alternative konkurrenter, men der er stigende interesse for at integrere nogle af de produkter og tjenester, som kunderne efterspørger.

Norden kan noget særligt

”Det er under alle omstændigheder klogt at sætte sig ind i, hvad der foregår hos dine mod- og medspillere”, siger Chris Crespo.

I sit tidligere job som chief futurist i Nordea lavede han engang en liveoptræden, hvor han på få minutter oprettede sig som kunde og bestilte et betalingskort i den britiske app-bank Revolut.

”Det var en øjenåbner at opleve, hvor enkelt det var, og erkende konkurrencen fra de nye tech-baserede banker”.

Nordic Fintech Week er en oplagt mulighed for at blive opdateret på, hvad der rører sig inden for finansiel teknologi i Norden og resten af verden. Programmet byder på oplæg, debatter og showcases og mulighed for at mingle mere uformelt med fintech-virksomheder, investorer, entusiaster og eksperter.

Ifølge Chris Crespo er der flere grunde til, at fintech-miljøet i Norden er innovativt, har forretningsmæssig medvind og får opmærksomhed fra hele kloden:

”Det er samfund med en høj digitaliseringsgrad og et højt uddannelsesniveau inden for både finans og teknologi. En høj grad af tillid til centrale institutioner og regulerede virksomheder spiller også ind. Det samme gør landenes sociale sikkerhedsnet og forskellige former for støtteordninger til startup-virksomheder. Og så er Norden verdensmestre i at lave unikke, funktionelle, enkle og elegante løsninger – ligesom vi kender det fra dansk design”.

Seneste nyt