Menu luk

Finanssektoren har integrationsprotokollat klar til Ukraine-situationen

Invasionen af Ukraine har affødt en flygtningestrøm, som også rammer Danmark. Her har også den finansielle sektor en opgave i være med til at løse problemet, og det er den allerede fornuftigt rustet til gennem protokollatet om integration af medarbejdere med anden etnisk baggrund i standardoverenskomsten.

31. mar. 2022
1 min
Dansk / English

’Vi står i en forfærdelig, humanitær katastrofe oven på den russiske invasion af Ukraine, og det er der heldigvis også mange fornuftige, konstruktive og nødvendige tiltag omkring både i sektoren i vores samfund som helhed. Mange finansielle virksomheder tilbyder f.eks. mulighed for at medarbejdere kan holde ekstra fri til velgørende arbejde. Situationen fylder for de fleste af os, og det er vigtigt, at vi i fællesskab rykker sammen og gør hvad vi kan’, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Krigen har som bekendt medført en massiv flygtningestrøm fra Ukraine. De første er også kommet til Danmark, og flere ventes at følge trop.

’Der er naturligvis en helt konkret udfordring omkring de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. Her skal vi som sektor – og som del af arbejdsmarkedets parter – jo også være i stand til at levere løsninger, der er så fleksible, at vi også er med til at afhjælpe situationen på de områder, vi kan. Vi har allerede et fornuftigt protokollat, som muliggør, at man kan ansætte flygtninge på lidt andre vilkår i en midlertidig periode, siger Kent Petersen

Den finansielle sektor har tidligere indgået aftale om, at eksempelvis flygtninge kan ansættes på vilkår, der fraviger overenskomsten, hvis de ikke har de fornødne kvalifikationer til en almindelig overenskomstmæssig ansættelse.

Der er tale om en begrænset periode, som dog kan forlænges. Det er vigtigt at den faglige repræsentant er involveret i både etableringen og den eventuelle forlængelse af ansættelsen på vilkår, der fraviger overenskomsten, da medarbejdere med tilstrækkelige kvalifikationer selvsagt skal ansættes på almindelige overenskomstmæssige vilkår. Protokollatet er gengivet i Standardoverenskomsten på side 115.

Standardoverenskomsten

Seneste nyt