Menu luk

Handel med kryptovaluta eksploderer

På ét år er handlen med kryptovaluta sytten-doblet. Og fænomenet rammer ikke bare bitcoin, men også en stribe mere ukendte kryptovalutaer.

25. maj 2021
4 min

Handlen med kryptovaluta er steget voldsomt under corona-pandemien - og fortsætter med at eksplodere under den gradvise genåbning.

Det viser nye tal fra research- og nyhedssitet The Block Crypto.

I april 2020 blev der handlet kryptovaluta på de største kryptobørser for samlet 100 milliarder dollar. I marts i år var beløbet steget til 1,2 billioner dollar. I april til 1,7 billioner dollar.

Eksperter har ikke nogen entydig forklaring på fænomenet.

Et bud på bevægelsen kunne være at investorer i begyndelsen af pandemien søgte væk fra aktier og obligationer. Et andet at der bliver stadig flere muligheder for at betale med kryptovaluta.

Der er også stor uenighed om, hvilken betydning, udviklingen har.

"For nogen er det indbildning. For andre er det begyndelsen på en større ændring, som berører de monetære og finansielle systemer", siger økonomiprofessor Alexandre Delaigue fra universitetet i den franske by Lille til nyhedstjenesten franceinfo.fr.

Tweets påvirker prisen

Én ting er dog sikkert - det er en meget risikabel investering at sætte sine penge i kryptovaluta, da prisen bevæger sig som vinden blæser. Eller i nogle tilfælde i takt med tweets.

Især den amerikanske Tesla-stifter Elon Musk synes at have haft enorm indflydelse på prisen på bitcoin, verdens første - og langt dyreste - kryptovaluta.

Da han den 28. januar i år tilføjede #bitcoin til sin twitter-profil steg prisen på en bitcoin med næsten 3.000 dollar på én dag. Da Tesla 8. februar annoncerede, at man havde investeret 1,5 milliard dollar i bitcoin, og at man i fremtiden ville kunne købe deres legendariske el-biler med bitcoin, steg prisen med over 6.000 dollar på én dag. Og fortsatte sin himmelflugt i ugerne efter.

Derefter svingede prisen en rum tid i omegnen af 60.000 dollar - seks gange så meget som for et år siden - lige indtil samme Musk den 12. maj udsendte en ny tweet. Heraf fremgik det, at Tesla havde droppet planer om at tage mod bitcoin som betalingsmiddel, fordi bitcoin-transaktioner kræver enorme mængder elektricitet og dermed ikke just er særlig klima-venlig. Siden er prisen dykket kraftigt.

'Normalisering' af kryptovaluta

Det er dog ikke kun handlen med bitcoin, der er steget voldsomt. Det samme gælder mere ukendte kryptovalutaer som dogecoin, der oprindelig blev udviklet af to amerikanske ingeniører som en 'joke'.

Siden begyndelsen af året er handlen med dogecoin blevet 50-doblet og er blevet den syvende mest handlede kryptovaluta ifølge datatjenesten nomics.com - og også her har forskellige udmeldinger fra Elon Musk fået prisen til at danse op og ned.

Den slags har gavnet kryptobørser som Coinbase, der lever af kommission på handel. I april blev Coinbase selv børsnoteret på Nasdaq i New York på som den første af sin slags. Kryptobørsen hævder at have over 50 millioner brugere og blev i forbindelse med børsnoteringen værdisat til en halv billion kroner.

"Det er endnu en etape i normaliseringen af kryptovaluta. Denne børsintroduktion bidrager til at bringe kryptovaluta ind i det normale økonomiske landskab", siger professor Delaigue.

Myndigheder overvejer lovgivning

Men denne 'normalisering' falder bestemt ikke i alle myndigheders smag.

I sidste uge advarede kinesiske finansmyndigheder pengeinstitutter mod at acceptere kryptovaluta som betaling og mod at tilbyde kryptorelaterede produkter.

"Priser på kryptovalutaer er for nylig steget eksplosivt og styrtdykket, og spekulativ handel med kryptovaluta er steget igen, hvilket alvorligt krænker sikkerheden af folks ejendom og disrupter den normale økonomiske og finansielle orden", lød det i den kinesiske pressemeddelelse.

En udmelding der i sig selv omgående fik prisen på en stribe kryptovalutaer til at styrtdykke yderligere.

Og Kina er bestemt ikke det eneste land, hvor myndighederne overvejer, hvordan man skal skrue nye regler sammen for at regulere handel med kryptovaluta, der ikke regnes som penge men som et 'aktiv', i princippet på linje med andre varer.

I USA har centralbanken og to andre finansmyndigheder netop meldt ud, at man vil skabe "et tværfagligt sprintteam", der skal skabe mere klare regler på området.

"Vi forventer en strengere politik og mere myndighedskontrol af kryptovaluta fremover i takt med at det bliver mere mainstream", vurderer den schweiziske velhaverbank UBS ifølge Financial Times.

Læs også artiklen "Bitcoin-farmere kaster sig over Nordeuropa" 

Se også videoen "Finanskoncern åbner en af verdens største bictoin-farme" 


Emner

Seneste nyt