Menu luk

Ansatte i den finansielle sektor udsættes for trusler – nu skal omfanget undersøges

Finanssektoren ønsker at sætte yderligere fokus på trusler og vold, som hvert år bringer mange af sektorens medarbejdere i ubehagelige situationer og kan påvirke deres velbefindende og arbejdstrivsel i lang tid.

12. nov. 2020

Bankansatte, der modtager truende beskeder telefonisk, i mailboksen eller ved direkte møde med kunder er desværre ikke længere en sjældenhed. Trusler mod ansatte i den finansielle sektor findes. Men antallet og metoderne er ikke kortlagt i tilstrækkeligt omfang. Det arbejde tager finanssektoren nu fat på.

”Vi har lavet en stikprøve blandt de seks største banker, der viser, at de havde underretninger om 78 tilfælde af sager om vold eller trusler mod ansatte i 2019. Men dertil kommer et mørketal, fordi mange sager ikke bliver registreret. Eller fordi den enkelte medarbejder håndterer det selv uden at involvere arbejdspladsen. For at sikre, at der er den rette indsigt i problemet, sætter vi nu fokus på, at alle data bliver indsamlet. Både i forhold til hvor mange, der bliver udsat for vold eller trusler. Og også hvordan det sker”, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Både Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet ser frem til en kortlægning af problemet:

”Ingen skal opleve trusler på deres arbejdsplads. Det er helt uacceptabelt og meget alvorligt. Derfor er det nødvendigt, at vi får undersøgt problemets reelle omfang, og at vi får klarlagt, hvor og i hvilke situationer truslerne konkret opstår, så vi kan sætte ind med de rette forebyggende tiltag,” siger Mariane Dissing, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

’Der er ingen tvivl om, at det generelle blik på sektoren og retorikken omkring den i høj grad smitter af på de ansatte, og når det decideret udvikler sig til chikane og trusler, er det selvfølgelig absolut uacceptabelt. Derfor kommer vi nu sammen med de finansielle virksomheder til at se nærmere på problemet og tage fat på en bred dialog om, hvordan vi kommer det til livs. Medarbejderne i landets finansielle virksomheder er helt almindelige mennesker, der passer deres arbejde, og det skal man naturligvis kunne gøre uden at blive hverken truet eller chikaneret.’, siger Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet.

Ifølge politiet er tendensen med trusler mod medarbejdere eksempelvis i den offentlige sektor velkendt. Det er derfor et problem, som politiet i hele landet har fokus på.

Arbejdet med at indsamle data er begyndt, og Finans Danmark vil løbende offentliggøre statistik for trusler mod ansatte i de finansielle virksomheder. Vi forventer at kunne offentliggøre tal for første kvartal 2021 i løbet af april 2021.

 

 

Kontakt

61 20 42 14

Kristian Lind

Politisk kommunikationsansvarlig

kl@finansforbundet.dk

Seneste nyt