Menu luk

5 brølere, du ikke må begå til eksamen

Hvad er de mest oplagte fejl, som alt for mange studerende overser til eksamen? Det har vi spurgt en erfaren underviser og studievejleder om.

Morten Kier har haft mange studerende til eksamen. Rigtig mange.

Som censor og underviser på IBA Erhvervsakademi Kolding har Morten Kier været med til tonsvis af eksamener. Derudover er han også studievejler, hvor han blandt andet hjælper studerende med at tøjle nerverne før en eksamen.

Hav fokus på at lære noget – og at det er fedt at lære - i stedet for at fokusere på et 12-tal. Så kommer resultaterne som oftest helt af sig selv, råder Morten Kier. Foto: IBA Erhvervsakademi.

Her får du hans bedste råd til, hvad du ikke skal gøre til eksamen - og hvad du kan gøre i stedet.

1. Parkér tidsoptimisten derhjemme

Duk op i god tid inden din eksamen. Der er ingen grund til at komme halsende ind i lokalet med en puls på 120. I samme forstand kan du pakke din taske dagen før. På den måde skaber du ro omkring din eksamen.

2. Drop de høje krav

Hav fokus på at lære noget – og at det er fedt at lære - i stedet for at fokusere på et 12-tal. Så kommer resultaterne som oftest helt af sig selv! Faktisk dumpede Albert Einstein sin første optagelsesprøve. Det kan give noget ro at vide, at den her eksamen ikke definerer din livsbane.

3. Forvent ikke at censor kan læse tanker

Måske tænker du: ”Åh, jeg håber bare ikke, underviseren afbryder mig”. Så skriv en mail til underviseren og fortæl vedkommende, hvad du har brug for til eksamen! Det er helt ok og en god hjælp til den underviser, hvordan han/hun kan støtte dig til en god eksamen.

4. Hold ikke dine følelser for dig selv

Hvis du synes, det er hårdt at skulle til eksamen, eller du bliver meget nervøs, så tal med nogen om det. Det kan være familie, venner eller en studievejleder. 

5. Lad være med at improvisere

Improvisation er godt, hvis man er stand-upper, men det er ikke altid godt til eksamen. Du skal jo heller ikke ud at improvisere i dit arbejdsliv. Gør dig umage og forbered dig, så vil både dit arbejde og din eksamen gå meget bedre.