Arbejdet i ansvarsområderne
Hvorfor ansvarsområder, hvad er deres formål, mm? På denne side får du en overordnet introduktion til arbejdet i de politiske ansvarsområder, som er et bærende element i Finansforbundets politiske arbejdsstruktur.

Alle fagforeninger har en politisk arbejdsstruktur - også Finansforbundet.
Men hvor de fleste foreninger gør brug af politiske udvalg, arbejder vi i Finansforbundet med politiske ansvarsområder.
Formålet med ansvarsområderne er:
- at være demokratisk sammensatte fora på mere afgrænsede områder
- at medvirke til realiseringen af de politiske beslutninger, der besluttes på landsmøder
- at sikre sammenhæng mellem den politikudvikling og -implementering, der foregår hhv. centralt og decentralt.
- at kunne håndtere de politiske sager som løbende opstår.
Ansvarsområderne bemandes af en repræsentant fra formandskabet, en politisk ansvarlig (HB-medlem), et politisk team (2-3 HB- eller KB-medlemmer), samt et kredsteam (1-2 KB-medlemmer fra hver af de 9 kredse). Til at understøtte arbejdet i ansvarsområderne er der fra sekretariatet udpeget en fagligt ansvarlig konsulent.
Download kommissorium for ansvarsområderne 2020-2023
Grib muligheden for indflydelse
At deltage i et ansvarsområde rummer gode muligheder for at få indflydelse på udviklingen af Finansforbundets indsatser inden for givent politikområde. Og det gælder både i forhold til de indsatser, der arbejdes med centralt i ansvarsområderne, og de indsatser der arbejdes med i den enkelte kreds.
Indflydelsen kommer imidlertid ikke af sig selv. Den kommer af at være aktiv på møderne, og af at byde sig til der, hvor der er indflydelse at få. Afhængig af hvad man har af tidsmæssige ressourcer, kan det være i arbejdsgrupper, fokusgrupper eller lign.
"Politik er at ville"
Olof Palme
3 veje til indflydelse
Vær klar
Sæt dig ordentligt ind i dagsorden og mødematerialer, og afklar dit mandat hjemme i kredsen.
Vær aktiv
At være aktiv er den mest direkte måde at få indflydelse på. Byd ind med ideer og synspunkter, og meld dig om muligt til arbejdsgrupper.
Balancér
Du har to kasketter på i ansvarsområdearbejdet – kredsens og hele Finansforbundets. Vær bevidst om, hvornår du skal bruge hvilken kasket.
-
Ansvarsområderne bliver til...
-
De politiske indsatsområder besluttes
-
Ansvarsområderne nedsættes
Ansvarsområderne nedsættes
På det første møde i hovedbestyrelsen efter landsmødet træffes der beslutning om, hvilke ansvarsområder der bedst kan understøtte, at vi kommer i mål med indsatsområderne. Det sker efter indstilling fra formandskabet. Der besluttes endvidere et "kommissorium for ansvarsområderne", der handler om roller, opgaver, arbejdsformer mm.
-
Ansvarsområderne bemandes
-
Ansvarsområderne arbejder
Indsatsområder 2020-2023
Indsatsområderne for 2020-2023 er beskrevet i et beslutningspapir, der er bygget op omkring 4 temaer:
- De store udfordringer omkring os
- Det kompetente menneske
- Det rummelige og fleksible arbejdsliv
- Samarbejder og alliancer
Læs mere om de politiske indsatsområder
Ansvarsområderne 2020-2023
Efter hvert landsmøde beslutter hovedbestyrelsen, hvilke og hvor mange ansvarsområder, der skal til for at udmønte de politiske indsatsområder, som landsmødet har besluttet.
Ansvarsområderne for 2020-2023 er:
- Digitalisering og trivsel
- Sektorudvikling og nye forretningsområder
- Udvikling og læring
- Innovation og beskæftigelse
- Forbund i bevægelse
- Forbund og Samfund
Ansvarsområderne er ikke alene om arbejdet med at indfri de politiske indsatsområder – tværtimod. Formandskabet, hovedbestyrelsen, udvalg, kredse, tillidsvalgte og sekretariat er lige så vigtige aktører i det fællesskab, der arbejder for at Finansforbundets medlemmer skal lykkes i arbejdslivet.
Roller og opgaver
Et ansvarsområde er at betragte som en lille politisk organisation med en række aktører, der hver har deres roller og opgaver. Når man tager del i ansvarsområdearbejdet, er det en god ide at have kendskab til denne rolle og opgavefordeling. Aktører i et ansvarsområde er formandskab, politisk ansvarlig, politisk team, kredsteam og fagligt ansvarlig.
Læs mere om roller og opgaverSpørgsmål og svar
Nej, der er åbnet op for at KB-medlemmer også kan udpeges. Pt. er der fire KB-medlemmer, der er medlemmer af politiske teams.
Nej, det politiske team for det enkelte ansvarsområde træffer beslutning om, hvilken struktur/organisering der bedst vil understøtte ansvarsområdet i at nå sine mål. Som oftest gøres deres brug af kredsteams, men det behøver ikke være sådan.
Det gør politisk team med udgangspunkt i opgavens indhold og karakter. Ofte vil det politiske team dog give kredsteammedlemmerne mulighed for selv at melde sin interesse ind, og i forlængelse heraf vil det politiske team så sammensætte arbejdsgruppen. Der skal bl.a. her tages hensyn til, at både Finanskredse og Virksomhedskredse er repræsenteret.
Ansvarsområderne kan træffe beslutninger inden for det mandat, som hovedbestyrelsen har givet dem og som er beskrevet i kommissoriet. I praksis betyder det, at ansvarsområderne inden for sit mandat kan udarbejde forslag og igangsætte udviklingsaktiviteter. Er der tale om større indsatser eller om udvikling af nye politiske holdninger, skal disse forelægges hovedbestyrelsen.
Det afgør man selv i det enkelte ansvarsområde, men som oftest er de 3-4 gange årligt.
Ja, som udgangspunkt gennemføres der 3-4 fysiske møder pr. år. Kredsteammøderne bruges ofte til udviklingsarbejde og debatter, og fungerer desuden som netværk for kb-medlemmerne.
Ja, det enkelte ansvarsområde kan vælge at supplere de fysiske kredsteammøder med et eller flere virtuelle møder. Det kan fx. være ifm. en nyt politisk udspil, eller en arbejdsgruppe, nedsat af ansvarsområdet, der afrapporterer sit arbejde.
De fysiske kredsteammøder er heldagsmøder, mens de supplerende virtuelle møder typisk vil være 1-2 timer.
Kontakt
32 66 14 69Har du spørgsmål til arbejdet i ansvarsområderne, er du velkommen til at ringe eller skrive en mail til:
Karsten Bøjesen
Seniorkonsulent