Menu luk

Klumme: Hav tålmodighed på vejen tilbage

Det er næsten ikke til at forstå, at det er mere end 14 måneder siden, at nedlukningen forandrede vores arbejdsliv og en dagligdag, vi næsten ikke kan huske længere. Derfor skal vi have tålmodighed med at få indrettet os fornuftigt i det arbejdsliv, der venter på den anden side.

2. jun. 2021
Af Michael Budolfsen, tidligere næstformand
mb@finansforbundet.dk

Over et år har rigtig mange af os arbejdet fra soveværelser, køkkenborde og kældre – og strygebrætterne er blevet brugt som hæve-sænkeborde frem for til at stryge skjorter. Kollegerne er blevet sådan nogle, man primært ser på en skærm.

Nu ser det ud til, at vi gradvist kommer til at vende tilbage til hverdagen, der kommer til at ligne mere det normale - og alligevel ikke helt den, vi kendte engang. Vi har alle sammen lært en masse nyt af at arbejde anderledes. Virksomhederne. Dig som person og medarbejder. Os som fagforbund.

Ad flere omgange under og mellem nedlukningerne har vi nemlig spurgt jer, hvordan I havde det med at gå på arbejde derhjemme. Derfor ved vi også, at rigtig mange af jer ser frem til at se hinanden igen. Det kollegiale nærvær har været det, I har savnet allermest. Snakken over kaffemaskinen er ikke det samme som snakken gennem et Teams-vindue eller en Zoom-samling.

På den anden side har I også sat pris på fleksibiliteten og nogle af de andre fordele, der har vist sig. Og for dem af jer, der har mulighed for selv at tilrettelægge arbejdet, har vi set en klar forbedring af trivslen.

Derfor skal vi også sørge for at bruge erfaringerne klogt og tage ved lære af det kæmpe arbejdslivseksperiment, vi har været igennem det seneste år.

Den kommende tid kræver tålmodighed. Fra lederne, der skal acceptere, at vi skal have tid til at socialisere, når vi vender tilbage til arbejdspladsen. Der vil være en del, der skal indhentes.

Vi skal som kolleger også have tålmodighed med hinanden, når vi snakker, griner og larmer på en måde, vi ikke har været vant til længe. Kontoret er anderledes end køkkenbordet – og det kan også give bekymringer. For nogle af os trives rigtig godt med ro, fordybelse og arbejdet fra distance. Andre glæder sig enormt til at kunne møde frem fysisk igen.

Derfor skal vi have tålmodighed med at få indrettet os fornuftigt i det arbejdsliv, der venter på den anden side. Det vil blive med en mere hybrid veksling mellem fysisk og digitalt fremmøde, men vi skal frem for alt også stille og roligt bruge erfaringerne til at indrette det bedre for den enkelte og for vores arbejdsfællesskaber.

Hav derfor tålmodighed med at lave alt for faste aftaler om f.eks. at arbejde hjemme. Rådet fra eksperterne er, at komme tilbage på kontoret først, vænne os til det igen og så se på, hvordan vores fremtidige fleksible arbejdsliv skal strikkes sammen.

Det kræver tålmodighed at gøre det rigtigt. Til gengæld har vi en enestående mulighed for at skabe et bedre, mere fleksibelt og mere holdbart arbejdsliv.