Svindel i Danmark: Få overblikket
Svindlernes metoder er kreative, og nogle typer af svindel går frem, mens andre går tilbage. Se omfanget af de forskellige typer her.
Når kærligheden koster dyrt
Og mens det går den rigtige vej med netbankssvindlen, ser det anderledes ud med den såkaldte kærlighedssvindel, hvor ofrene ofte tror, at de er i en følelsesmæssig relation med et andet menneske og dermed snydes til at sende penge til en svindler.
I alt registrerede landets banker 557 sager om kærlighedssvindel med et tab på 22,5 mio. kroner i 2024. Året før var der 490 sager og et tab på 17 mio. kroner.
Ifølge Finans Danmark kan der være et stort mørketal ved denne type af svindel, fordi det er forbundet med en stor skam.
En genial investering?
Også med den såkaldte investeringssvindel, hvor kriminelle lokker ofre til at investere i fup og fidus, går det den gale vej. Fra 2023 til 2024 er der sket tæt på en fordobling, så de kriminelle slap afsted med 95 mio. kroner.
Finans Danmark henviser til en britisk undersøgelse fra december 2024, der konkluderer, at de sociale medier spiller en stor rolle ved denne type af svindel. I 46 procent af sagerne om investeringssvindel i Storbritannien har Metas platforme eller Snapchat været brugt som indgangsvinkel.
Herhjemme har man ifølge Finans Danmark også set flere eksempler på, at kriminelle misbruger billeder og falske videoer af kendisser på sociale medier, hvor de lokker med lukrative investeringer i blandt andet kryptovaluta.
Når bankmanden ringer på døren
Det er ikke kun digitalt, at svindlerne forsøger sig. Også med den type af svindel, der kaldes falske bankbude, har de haft held med at franarre især ældre mennesker penge.
Her banker en kriminel på døren hos ofret og bilder dem ind, at det er blevet hacket, og at de nok skal tage dankortet med og sørge for, at der ikke sker noget.
I første kvartal af 2025 var der 588 af den slags sager, hvor svindlerne havde held til at slippe afsted med 8,44 mio. kroner. I fjerde kvartal af 2024 var der til sammenligning 578 sager, hvor 10,56 millioner blev tabt.
Tiltag mod svindel
Bankerne forsøger at dæmme op for svindel på forskellige måder, og på Finans Danmarks årsmøde i 2023 tog de blandt andet taget initiativ til at nedsætte en Svindel Task Force, der skal finde løsninger til at stoppe langt mere kriminalitet og ruste borgerne til at modstå den.
Task Forcen er siden kommet med 18 konkrete anbefalinger, og nogle af dem er allerede ved at blive implementeret.
Blandt andet har Finans Danmark netop indgået et samarbejde med Offerrådgivningen for at styrke bankkundernes mulighed for at få støtte, hvis de er blevet udsat for svindel.
Se de 18 anbefalinger her.