Menu luk

Nye profiler kommer til i den finansielle sektor

I takt med udviklingen stilles der nye krav til de ansatte i den finansielle sektor. En ny rapport stiller skarpt på de nye profiler.

3. feb. 2025
5 min
Dansk / English

Udviklingen buldrer derudaf – ikke mindst i den finansielle sektor.

Det betyder også, at opgaverne ændrer sig. Og en finansansat i dag skal kunne noget andet end tidligere.

Udviklingen afspejler sig i, at uddannelsesniveauet øges i den finansielle sektor, at der ansættes nye profiler parallelt med, at opgaverne ændrer sig og at jobfunktioner og indhold forandres. 

Det konkluderer en ny rapport, som Hanne Shapiro Futures og HBS Economics har lavet for Finansforbundet.

”Vejen ind på finansielle arbejdspladser og jobindholdet i de enkelte funktioner forandrer sig. Jobprofiler udvikler sig hele tiden, og lige nu er vi i en virkelighed, hvor de forandringer går rigtig stærkt,” siger formand for Finansforbundet Dorrit Brandt.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Det er vigtigt, at Finansforbundet ikke kun sikrer medlemmernes gode vilkår i dag, men også i en fremtid med nye krav, mener formand Dorrit Brandt.

Derfor har det været nødvendigt at kortlægge udviklingen i sektoren, mener hun. Det er nemlig vigtigt, at Finansforbundet ikke kun sikrer medlemmernes gode vilkår i dag, men også i en fremtid med nye krav.

”I Finansforbundet vil vi meget gerne bidrage med viden og sparring om alt det, der rører sig omkring arbejdslivet. Man kan bruge os, hvor man har brug for at løfte blikket lidt og kigge på både sin egen funktion og hvor man måske selv godt kunne tænke sig at bevæge sig hen. Her vil vi gerne hjælpe med nogle pejlemærker til at finde sin egen vej i det job, man har nu, eller til et andet, man godt kunne tænke sig,” siger Dorrit Brandt.

"Den compliance-ansatte får en rådgivende funktion i forhold til virksomhedernes udviklingsstrategi og risikostrategi på en helt anden måde end tidligere."
- Hanne Shapiro fra Shapiro Futures, der står bag rapporten "Udviklingstendenser i den finansielle sektor".

Nye profiler

Hanne Shapiro, der står bag Shapiro Futures og er en af medforfatterne på rapporten, forklarer, at vi blandt andet fremadrettet vil se flere økonomi-, matematik- og datascienceprofiler i den finansielle sektor som følge af en øget udnyttelse af store datamængder.

”De kommer for eksempel ind for at bygge komplekse risikomodeller og for at udvikle nogle interne løsninger,” siger hun.

Hanne Shapiro peger også på, at man internationalt også ser AI i voksende omfang udnyttes i løsninger vendt mod kunden. Et eksempel er ifølge Shapiro inden for investeringsrådgivning, hvor det amerikanske pengeinstitut Morgan Stanley producerer løbende en række branche og teknologirapporter med milliarder af datapoints, som rådgiverne via AI løsninger har til rådighed fx i forbindelse med investeringsrådgivning.

”Og for at du kan lave de her løsninger, så skal du have en blanding af specialister, som blandt andet skal kunne udvikle og tilpasse de her AI algoritmer og modeller  ind i en pengeinstitutskontekst. Og du skal have software engineers, der også kan udvikle AI-applikationer,” forklarer Hanne Shapiro. 

Stor forandring i gang

Hanne Shapiro, der står bag Shapiro Futures og er en af medforfatterne på rapporten, slår fast, at en markant forandring i den finansielle sektor er i fuld gang.

”Pengeinstitutternes infrastruktur er i gang med at blive overført til Skyen. Det øger mulighederne for at integrere løsninger fra tredje partner, hvad enten det er fintech eller big tech, ligesom pengeinstitutterne offensivt kan udnytte data til en øget personalisering af løsninger vendt mod den enkelte kunde,” forklarer hun.

Et skift i compliance

Men der er også en række af de eksisterende profiler og opgaver, som ændrer karakter som følge af udviklingen.

Et af de steder i sektoren, hvor der allerede er sket en del, og hvor vi endnu ikke har set de sidste ændringer, er inden for compliance, forklarer Hanne Shapiro.

”Compliance bliver en del af forretningsudviklingsprocessen blandt andet fordi reguleringen bliver stadig mere kompleks, og i den forstand bliver compliance en del af innovationsprocessen. Og det betyder et kæmpestort skift i compliance-funktionen,” siger hun og forklarer, at det afspejler sig i, at udviklingen i stigende omfang foregår i tværfaglige teams, hvor der både indgår bankfaglig ekspertise, it- ekspertise og compliance ekspertise. 

”Det betyder jo også, at den compliance-ansatte får en rådgivende funktion i forhold til virksomhedernes udviklingsstrategi og risikostrategi på en helt anden måde end tidligere,” lyder det fra Hanne Shapiro. 

AI ændrer på tværs

På tværs af funktioner i sektoren gælder det, at kunstig intelligens allerede har og fremadrettet fortsat sandsynligvis vil føre til ændringer i jobbene, men ultimativt handler det i høj grad om virksomhedsstrategier, mener Hanne Shapiro.

”Endnu er vi i en meget tidlig fase, og vi har set i analysen, at ved at inddrage medarbejderne aktivt i udviklings-og implementeringsprocesser, så giver det et godt afsæt for en åben og eksperimenterende udviklingskultur, hvor man får afprøvet forretningscases, og hvor man med fordel kan automatisere processer, og hvor teknologien kan understøtte medarbejderne i løsning af opgaverne, så det skaber merværdi,” siger hun.

De rigtige kompetencer er et must

Kompetenceudvikling er generelt meget vigtigt for ansatte i den finansielle sektor, fastslår Hanne Shapiro og understreger, at hun med kompetenceudvikling også mener udvikling gennem jobbet.

”En af analysens konklusioner er, at vi i flere pengeinstitutter ser et øget fokus på en fortløbende udvikling af medarbejdere gennem nye opgavemuligheder og intern mobilitet, sandsynligvis fordi det er blevet sværere at rekruttere. I de virksomheder ser vi en tæt kobling mellem forretningsstrategi i et tre-fem års sigte, efteruddannelsesindsatser og at de opnåede kompetencer bliver omsat og anvendt i praksis,” siger hun.

Og Dorrit Brandt er enig i, at kompetenceudvikling er helt essentielt. Og det er vigtigt, at arbejdsgiverne også forholder sig til det, pointerer hun.

”Medarbejderne skaber forretningen i en finansiel virksomhed. For virksomhederne bliver det afgørende at styrke sammenhængen mellem forretningsstrategi, kompetenceudvikling og medarbejderbase. Der skal sættes strategisk retning på efter- og videreuddannelsesaktiviteterne, og vi vil gerne være med til at vise vejen, for det er et område, som både medarbejdere og virksomheder har fælles interesse i,” siger Dorrit Brandt.

Sådan ser dit job ud i 2030 - Find din egen profil her

I samarbejde med HBS Economics og Hanne Shapiro Futures har Finansforbundet udarbejdet portrætter af 12 udvalgte jobprofiler i finanssektoren inden for IT, kundekontakt og rådgivning samt stabs- og specialistfunktioner.  

Download e-bogen her

Seneste nyt