Ny principiel dom om hjemmearbejde
En ny dom fra Højesteret udvider grænserne for, hvornår man kan få dækket en skade, der er sket, mens man arbejder hjemme, forklarer Finansforbundets chefjurist.
Er indretningen arbejdsgiverens ansvar?
I tidligere sager har der ellers været fokus på, at arbejdsgiveren ikke er ansvarlig for hjemmets indretning, men de har fået ansvaret, hvis ulykken har kunnet knyttes op på noget, der kan relatere sig til arbejdets udførelse.
Eksempelvis slog en principafgørelse fra Ankestyrelsen i 2023 fast, at det var en arbejdsskade, da en medarbejder kom til skade med armen, da vedkommende ville flytte en parasol for at kunne se skærmen på sin computer. Medarbejderen havde sat sig udenfor for at arbejde, fordi ægtefællen også arbejdede hjemme og havde Zoom-møde i stuen.
Omvendt slog Højesteret sidste år fast, at det ikke var en arbejdsskade, da en medarbejder slog sit hoved på en trappe under flytning af sit skrivebord. I denne sag lagde Højesteret til grund for sin afgørelse, at kvindens arbejdsgiver ikke havde bedt hende om at flytte arbejdsbordet, og at arbejdsgiveren ikke havde indflydelse på, hvor i hjemmet arbejdsbordet var placeret.
Den aktuelle sag blev også i første omgang afvist i Ankestyrelsen og byretten, netop fordi kvinden faldt over private ejendele på sin vej fra kaffemaskinen til sin hjemmearbejdsplads. Men nu slår Højesteret altså fast, at der alligevel er tale om en arbejdsskade.
”Arbejdsgiveren har ansvaret for arbejdspladsens indretning og et sundt og sikkert arbejdsmiljø, også når arbejdet foregår i den ansattes hjem,” lyder det blandt andet i dommen.
På arbejde eller ej?
Som udgangspunkt gælder den samme lovgivning for arbejdsskader – uanset hvor man arbejder. Men det kan være sværere at få anerkendt et uheld i hjemmet som en arbejdsskade, fordi grænserne for, hvornår man arbejder på hjemmekontoret, er mere uklare, end når man møder ind på sin arbejdsplads.
”I bund og grund handler det om, hvorvidt man er kommet til skade, mens man var i gang med at udføre sit arbejde,” forklarer Mette Hjøllund Schousboe.
For hvad hvis medarbejderen kommer til skade, mens vedkommende hænger vasketøj op eller går ud med skraldet? I de tilfælde vurderer chefjuristen, at der ikke vil være tale om en arbejdsskade.
Men med dommen fra Højesteret slås det nu fast, at det at hente kaffe også er en del af arbejdsdagen.
”A var i færd med at udføre sit arbejde, da hun faldt. Hun var således ikke i færd med at udføre handlinger af privat karakter, da ulykken skete,” lyder det blandt andet i dommen.
Også relevant i den finansielle sektor
Finansforbundets chefjurist pointerer, at sagen er vigtig, fordi det er en af de få afgørelser, der er faldet om hjemmearbejde.
Det er HK, der har ført sagen for et medlem, men sagen er lige så relevant for ansatte i den finansielle sektor, understreger Mette Hjøllund Schousboe.
”Det vil være det samme for finansansatte, når de arbejder hjemme,” siger hun.