Menu luk

Juraprofessor: ”Hvidvaskreglerne kan med fordel forenkles”

Juraprofessor Linda Nielsen mener, at der er behov for at nytænke det juridiske landskab i EU og Danmark bl.a. på hvidvaskområdet. Det omfattende bureaukrati hæmmer vores konkurrenceevne og grønne omstilling, lyder det.

15. jan. 2025
2 min

Mens USA skaber gunstige betingelser for innovation og virksomhedsdrift, har EU fået bygget et alt for tungt og kompliceret bureaukrati med for mange regler og for langsomme processer på mange områder. 

Det gælder bl.a. hvidvaskområdet. 

Sådan skriver juraprofessor ved Københavns Universitet og ekspert i finansret, bæredygtighedsret og juridiske værktøjer, Linda Nielsen i et debatindlæg i Børsen

”Hvidvaskreglerne kan også med fordel forenkles med større fokus på risikovurderingen, i erkendelse af at de mange indberetninger ikke fører til nær så mange opfølgninger.”

Regler bør forenkles og opdateres

I hendes debatindlæg rejser hun flaget for at nytænke det juridiske landskab i EU og Danmark. 

For den meget regulering er hæmmede for EU og Danmarks konkurrenceevne og grønne omstilling. Som eksempel kan det ifølge Linda Nielsen tage syv-otte år at få nødvendige godkendelser inden for plantebeskyttelse (biopesticider) i EU, mens det i USA kan klares på 2-3 år. 

Hun mener ikke nødvendigvis, at regler skal fjernes, men de bør forenkles, opdateres og eksempelvis i øget omfang testes i midlertidige regulatoriske sandkasser, som myndighederne overvåger og kan evaluere. 

Frem for meget detaljerede regler, mener hun rammelovgivning bør være udgangspunktet for nye regler. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Linda Nielsen, jurist, professor ved og tidligere rektor for Københavns Universitet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Draghi-rapporten

Debatindlægget følger i slipstrømmen på den meget ventede Draghi-rapport om styrkelsen af Europas konkurrenceevne, der udkom i september 2024. 

Forfattet af økonom, tidligere direktør for Den Europæiske Centralbank (ECB) og tidligere premierminister i Italien, Mario Draghi, slår rapporten fast, at der skal skrides til handling nu, hvis ikke Europa skal blive et fattigere, mindre lige, mindre sikkert og mindre frit sted at leve. 

I rapporten, der er på 400 sider og indeholder over 170 anbefalinger, peger Mario Draghi på, at EU har brug for langt mere koordineret industripolitik, hurtigere beslutninger og massive investeringer, hvis det ønsker at holde trit økonomisk med rivalerne USA og Kina.

“Næste skridt er at opmuntre innovative startups til at skalere op i Europa ved at fjerne regulatoriske hindringer. Dette handler ikke om deregulering: det handler om at sikre den rette balance mellem forsigtighed og innovation og sikre, at regulering bliver konsekvent anvendt i hele Europa,” sagde Mario Draghi blandt andet ved offentliggørelsen af rapporten, som du kan finde her.

Seneste nyt