Menu luk

Fyret efter 29 år i Danske Bank – nu er han i den grad videre

Dennis Vangsgaard fik et regulært chok, da han blev afskediget sidste år. Efter omkring 100 kaffemøder og 6 jobsamtaler har han landet et ønskejob – og lært meget af tiden uden arbejde. Blandt andet, at man ikke skal være bange for at sige: ”Jeg er blevet fyret”.

24. mar. 2025
7 min
”Mine overvejelser var mest omkring, at jeg nærmede mig de 50 år. Jeg havde ikke forestillet mig, at det i stedet var en barriere, at jeg havde været i samme organisation altid.”

”Undskyld, jeg forstyrrer så sent. Men vi vil gerne tilbyde dig jobbet.”

Dennis Vangsgaard havde haft travlt med at hjælpe sin ældste datter med at dele reklamer ud i lokalkvarteret i Vanløse inden sengetid. Derfor havde han ikke reageret på op til flere opringninger og beskeder sidst på dagen, som ellers handlede om netop det, han håbede.

Først da hans kone var på vej i seng og deres døtre sov, svarede han på et af de gentagne opkald fra et ukendt nummer – nemlig fra hans kommende afdelingsdirektør.

”Jeg blev virkelig glad, for jobsamtalerne havde overbevist mig om, at det var det helt rigtige job for mig. Der var en ægthed og ligefremhed til stede, jeg følte mig hjemme og mærkede en oprigtig stolthed.”

Leder for ti

Nyhedsbrevet Finans møder ham i de omgivelser, der nu er blevet stedet for hans arbejdshverdag: Sparekassen Kronjylland i Køge.

Her er der lettere interimistiske forhold og gang i renoveringerne i bygningen i det historiske kvarter Bag Haverne, for der skal være plads til flere medarbejdere.

Foreløbig er Dennis Vangsgaard som privatkundechef leder for et team på ti personer.

Han beskriver med stort engagement, begejstret mimik og glade øjne sit nye job, som han landede seks måneder efter, at han – som Nyhedsbrevet Finans tidligere har beskrevet – helt uventet blev fyret fra sin arbejdsplads gennem 29 år, Danske Bank.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Faktisk troede han, da han dengang sidste år blev kaldt ind på hovedkontoret, at han, ligesom så mange gange før, var udset til alt stå i spidsen for et nyt og spændende projekt.

Derfor blev han ”helt paf” og havde i første omgang meget svært ved at forstå den dårlige nyhed. Selv om han nu ser det som lidt naivt, troede han aldrig, en fyring ville ramme ham.

”Det var vigtigt, at jeg blev fyret som led i organisationsændringer. Det betød, at jeg hurtigt kom over ”hvorfor lige mig?” og kunne tro på, at det ikke havde noget med mig eller mine evner at gøre.”

Tog imod al hjælp

Et par dage efter fyringsrunden deltog han online i et møde, som Finansforbundet tilbød de afskedigede:

”At mærke, at Finansforbundet var der med det samme i den situation, var meget værdifuldt for mig. Også at høre de andres reaktion på at miste jobbet. Der var mange og vidt forskellige reaktioner. Nogle var virkelig i kulkælderen.”

Dennis Vangsgaard besluttede sig hurtigt for, at han ikke ville lade sig påvirke på en måde, så det gik ud over hans familie.

Han besluttede også at tage imod al den hjælp, han blev tilbudt i forbindelse med afskedigelsen af såvel Finansforbundet som sin tidligere arbejdsgiver.

”Et af de råd, jeg fik, var at vente med at gå på LinkedIn med meldinger og lige lande i situationen. Så jeg ventede, til efter vi havde været på en planlagt familieferie kort efter fyringen – så lagde jeg et foto op fra lufthavnen, hvor jeg skrev, at jeg var klar til nye rejser.”

’Fyring’ giver respons

Det opslag fik til Dennis Vanggaards store overraskelse prikket hul på en flod af reaktioner:

”Det var overvældende. Jeg har aldrig forsøgt at bruge mit netværk, eller været rigtig bevidst om det - og det viste sig, at der var enormt mange, der rakte ud til mig. Nogle ville høre, hvad der var sket og mange havde ideer og råd.”

Nogle fortalte ham, at de også havde været fyret på et tidspunkt:

”I flere tilfælde havde jeg aldrig hørt om det før. Så kunne det jo ikke være så slemt, de var jo kommet godt videre. Jeg skulle lige tage tilløb til at sige, at jeg var blevet fyret, og bruge det ord.  Men det gav en fantastisk respons. Både på sociale medier, blandt mine cykelkammerater og i min omgangskreds i det hele taget, alle mødte mig positivt.”

"Som udgangspunkt ville jeg ikke gå på kompromis, jeg ville have et ønskejob.”
- Dennis Vangsgaard

Struktur uden arbejde

Et af de gennemgående råd var, at han skulle strukturere sin hverdag, så tiden ikke bare smuldrede. Han lagde masser af møder med sit netværk ind, og brugte også meget tid på at motionere, ikke mindst på at cykle.

Adskillige mindede ham også om at bruge muligheden for at tage en pause og mærke efter, hvad han havde lyst til. Det var ikke helt let, for Dennis Vangsgaard har altid været vant til at passe sit job, være omgivet af mennesker og have et vist tempo i sit liv.

”Jeg var jo skuffet over at miste mit job, og det kriblede i mig for at komme i gang igen. At holde pause og være alene er heller ikke lige noget, jeg har dyrket, så det var lidt underligt. Hele mit arbejdsliv har det været videre med nye udfordringer, og nu fik jeg en mulighed for at reflektere og blev mere bevidst om, hvad jeg gerne ville arbejde med fremadrettet.”

Han fik tænkt tingene godt igennem. Ledelse var fortsat det, han brændte for, hans drivkraft, mærkede han – og ikke nødvendigvis i finanssektoren.

”Hvis jeg ikke havde fået et ønskejob efter en længere periode, havde jeg skruet ned for mit ambitionsniveau. Men som udgangspunkt ville jeg ikke gå på kompromis, jeg ville have et ønskejob.”

Loyalitet med måde

Til sin store overraskelse fandt han ud af, at den loyalitet, han havde udvist i sit arbejdsliv, ikke var en fordel på hans CV, eller for hans muligheder for at komme videre i karrieren.

”Mine overvejelser var mest omkring, at jeg nærmede mig de 50 år. Jeg havde ikke forestillet mig, at det i stedet var en barriere, at jeg havde været i samme organisation altid.”

”Jeg troede, jeg havde et rigtig godt kort på hånden. Jeg er jo stolt og glad for at have grebet og forfulgt forskellige muligheder i banken igennem årene. Men jeg blev valgt fra af den grund flere gange og fik at vide af headhuntere, at det slet ikke var en fordel – jeg skulle nedtone det i mine ansøgninger og lægge vægten på mine personlige kvalifikationer.”

Reaktionerne på hans CV lærte ham, at det udefra blev set som en risiko for, at man ikke kan omstille sig til en ny kultur, at der vil være for meget ”sådan plejer jeg ikke at gøre”.

”Jeg fik at vide, at jeg har hele pakken, men at de så det som en mangel, at jeg kun havde været et sted i mit hidtidige arbejdsliv. Man skal være firmaets mand med måde. Ellers risikerer man at ryge i den forkerte bunke med det samme.”

Dennis råd til dig, der mister jobbet

Tag imod Finansforbundets og din arbejdsplads tilbud i opsigelsesperioden.

Vær åben overfor dit netværk, fortæl, du er blevet fyret – brug gerne netop det ord.

Mind dig selv om, at mange har stået i samme situation.

Tag imod alle kaffeinvitationer.

Grib chancen til at reflektere over dit arbejdsliv, indkreds dine ønsker.

Skab struktur i din hverdag, mens du er ledig, fx med netværksmøder, jobsøgning og motion.

100 kopper og 6 jobsamtaler

Efter løst anslået 100 kopper kaffe med netværket og 6 jobsamtaler, som gav varierende grad af kriller i maven, var han i mål. Han fik jobbet, der lige var ham.

”Der var en i mit netværk, der gjorde opmærksom på jobbet og mente, det var noget for mig, samtidig med at jeg selv så den opslået. Det var en følelse af, at det her var lige mig. De værdier, der blev fremhævet, talte til mig.”

To jobsamtaler senere var han overbevist om, at det ikke bare var ord, at virkeligheden bag en arbejdshverdag i Sparekassen Kronjylland var, hvad han ønskede:

”Lige fra første øjeblik følte jeg, at man mener og udlever sine værdier her. Der er virkelig fokus på kunden, frem for hele tiden at jagte en bundlinje. Det er de klassiske værdier som pengeinstitut, man holder i hævd – jeg er fx også ude at tale med private kunder i deres hjem.”

Også det at være i vækst og blive flere i en fysisk afdeling er en oplevelse, der er god at være del af, siger han. For syv år siden blev afdelingen etableret med to medarbejdere, nu er de 25 og flere kommer som nævnt til. Hver gang velkommes de med flag, balloner og morgenbrød.

”Her sidder erhverv og privat afdeling sammen, vi er i tæt dialog, og det lærer jeg også en masse nyt af. Hvis jeg ikke have mistet mit arbejde, havde jeg måske aldrig flyttet mig, for jeg var meget glad for det arbejde, jeg havde. Nu førte min fyring til, at jeg udvikler mig videre i Sparekassen Kronjylland – jeg er rigtig godt videre.”

Seneste nyt