Menu luk

Forbered dig til din udviklingssamtale – og undgå at begå disse tre fejl

Medarbejderudviklingssamtalen har mange navne. Og i nogle virksomheder er det flere gange om året. Men håndværket i at få noget ud af det, er det samme.

27. mar. 2025
4 min

Medarbejderudviklingssamtalen er en særlig mulighed for at stoppe op og reflektere over din arbejdsindsats, trivsel og fremtid.

Her kan du drøfte dine ambitioner, udviklingsønsker og karrieremuligheder med din leder. Men for at få mest muligt ud af samtalen, kræver det grundig forberedelse. 

Det siger Camilla Bylling, karrierekonsulent i Finansforbundet. Hun advarer mod at tage det for afslappet, også selvom du har et godt forhold til den leder, du skal holde den med.  

”Gør dig klart, hvad du ønsker at tage med fra samtalen. Hvilke emner er vigtigst for dig, og hvad vil du gerne opnå? ”

Camilla Bylling sætter det op som 3 kasser, du kan udfylde:

  • Must have: Hvad er dine vigtigste behov i forhold trivsel og ønsker for udvikling? 
  • Nice to have: Hvilke ting ville være gode at få, men er ikke afgørende? 
  • Hvad er vigtigt for din leder? Overvej, hvordan dine ønsker kan bidrage til virksomhedens mål. 

Det kan være afgørende at forstå din leders perspektiv.

”Mange ledere tænker strategisk og fremtidsorienteret og fokuserer på at nå organisationens mål. Hvis du kan argumentere for, hvordan din udvikling også gavner teamet og virksomheden, øger du sandsynligheden for at få dine ønsker imødekommet,” siger Camilla Bylling, der taler med mange medlemmer af Finansforbundet i sit job som karrierekonsulent.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Camilla Bylling, karrierekonsulent i Finansforbundet

Kommunikér klart og assertivt  

Hun opfordrer til, at du også ser dig selv lidt udefra. For den måde, du kommunikerer på under samtalen, kan have stor betydning for udfaldet. 
Hun anbefaler assertiv kommunikation som den mest effektive. Det er en stil, der kombinerer tydelighed med respekt.  

Camilla Bylling giver en række eksempler: 

Vær specifik
I stedet for at sige "Jeg kunne godt tænke mig lidt mere udvikling", så sig "Jeg ønsker at tage et kursus i projektledelse, fordi det vil gøre mig i stand til at tage ansvar for større opgaver."  

I stedet for at sige "Jeg har svært ved at nå mine opgaver" så vær konkret og sig: "Jeg har brug for tid til at fordybe mig uden afbrydelser. Når jeg bliver afbrudt ofte, mister jeg flow og energi. Jeg har brug for fokustid uden møder"

Vis forståelse for lederens perspektiv
"Jeg forstår, at budgettet er begrænset, men jeg tror, dette kursus kan skabe stor værdi for afdelingen."  Eller:  "Jeg ved, at der er travlt for tiden, og at der er mange opgaver, der skal løses. Kan jeg få mere fleksible deadlines og hjælp til at prioritere mine opgaver?"

Skab dialog
Hvis lederen afviser dit ønske, kan du stille åbne spørgsmål som "Hvad skal der til for, at mine ønsker kan imødekommes på et senere tidspunkt?"  Hvis din leder afviser dine ideer eller ikke er enig, kan du spørge: "Har du idéer til, hvordan jeg bedst får prioriteret og får tid til fordybelse?"

Hvis du ikke har en god relation til din leder eller hvis din udfordring med trivsel og motivation skyldes lederen selv, så opfordrer Camilla til at række ud til din tillidsrepræsentant, HR eller Finansforbundet før din samtale. 

3 faldgruber, du skal undgå i din kommunikation

Din kommunikationsstil kan gøre det sværere at nå dine mål.  Her er 3 veje, du ikke skal gå: 

Den passive tilgang 
Hvis du undlader at udtrykke dine ønsker, risikerer du at blive overset. Eksempel: "Jeg tænker, det er ok, hvis der ikke bliver budget til kurset.”  

Den aggressive tilgang
Hvis du kun fokuserer på dine egne behov uden at tage hensyn til virksomheden, kan det skabe modstand. Eksempel: "Jeg vil have det her kursus, fordi jeg gerne vil udvikle mig!"  

Den passiv-aggressive tilgang
En indirekte udtrykt frustration kan skade relationen til lederen. Eksempel: "Det er jo lige meget, hvad jeg siger, mine ønsker bliver alligevel ikke hørt."*

Brug stærke argumenter

For at styrke din forhandling er det vigtigt at kunne dokumentere din værdi for virksomheden. 

”Sørg for at have eksempler klar på, hvordan du har bidraget det seneste år,” siger Camilla Bylling.

  • Succesfulde samarbejder med kollegaer eller eksterne samarbejdspartnere
  • Resultater, du har skabt, og målbare tal
  • Ekstra opgaver, du har taget ansvar for
  • Nye kompetencer og deres værdi for virksomheden
  • Innovationer eller forbedringer, du har implementeret.  

Find dit bedste alternativ  

Hvis din leder ikke kan imødekomme dine ønsker fuldt ud, på trods af dine stærke argumenter, kan du foreslå alternative løsninger. 
Måske kan kurset deles over to budgetperioder, eller du kan få en intern mentor, hvis eksterne muligheder ikke er realistiske lige nu.   

”En velforberedt MUS kan være en vigtig milepæl i din trivsel og udvikling. Når du møder forberedt op, øger du dine chancer for at skabe udvikling og sikre, at dine ønsker bliver taget alvorligt”

Seneste nyt