Menu luk

Er du stress-sygemeldt? Det skal du være obs på

Hvad må arbejdsgiveren egentlig bede dig om, når du er sygemeldt med stress? Og kan du tage i sommerhus, mens du kommer ovenpå? Finansforbundets chefjurist guider dig gennem reglerne.

20. jan. 2025
4 min

Det kan være svært at overskue, hvad din arbejdsplads må og ikke må, når du er sygemeldt med stress.

I Finansforbundets juridiske afdeling får man dagligt henvendelser fra stresssygemeldte medlemmer, der er i tvivl om, hvad chefen egentlig må bede om.

Derfor guider Finansforbundets chefjurist Mette Hjøllund Schousboe dig her gennem reglerne.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Først og fremmest er det vigtigt at tage sin sygdom alvorligt, slår chefjuristen fast. Derfor er det i orden, at du slukker både computer og telefon.

”Det hedder sådan meget gammeldags lovligt forfald. Det vil sige, at man har lov til at være syg. Og selvom man måske føler et stort ansvar over for arbejdspladsen, så skal man ikke forsøge at arbejde en lille smule. Det skal man virkelig passe på med, for det gør dig ikke rask,” siger hun og understreger, at helbredet altid kommer først. 

”Man skal i løbet af de første dage heller ikke bruge kræfter på at skaffe en lægeerklæring. Man er alene forpligtet til at indhente en sådan, hvis arbejdsgiver beder om det, og inden for standardoverenskomsten område kan arbejdsgiver gøre det, når du har været sygemeldt i ti dage,” forklarer Mette Hjøllund Schousboe.

”Mange har jo stadigvæk en opfattelse af, at når man er syg, så ligger man i sengen. Det gør man jo ikke nødvendigvis med stress."
- Mette Hjøllund Schousboe, chefjurist i Finansforbundet

Skal jeg ringe hver morgen og komme til møder?

Men kan arbejdsgiveren så bede dig om at ringe ind hver morgen og give en status på, hvordan du har det? 

Nej, slår Mette Hjøllund Schousboe fast. 

”Som udgangspunkt er det ikke noget, som arbejdsgiveren kan forpligte dig til. Du kan give besked om, at du er syg, og at du vil være det de næste 14 dage. Og så skal man altså hverken skrive eller ringe til arbejdsgiveren hver dag,” forklarer hun.

Nogle arbejdsgivere vil måske også have dig til at deltage i møder på arbejdspladsen, men det skal du heller ikke, hvis din sygdom ikke tillader det.

Ifølge sygedagpengeloven skal der senest efter en måneds sygdom afholdes en sygefraværssamtale, men også den kan man være for syg til at deltage i.

”Hvis du er så syg af stress, at det at møde op på arbejdspladsen ikke kan forenes med helbredelsen, så skal man finde en anden måde at gøre det på. Men det kræver lægens opbakning til, at du simpelthen ikke er i stand til at deltage, siger Mette Hjøllund Schousboe og foreslår, at du i sådan et tilfælde kan inddrage tillidsrepræsentanten som et mellemled.

Lægen skal med på råd

En meget vigtig faktor i din sygemelding er altså din læge. 

”Når medlemmerne ringer, plejer vi at sige, at man skal få en snak med sin læge og høre, hvad lægen anbefaler i forhold til, at man kan blive rask igen. Det er jo det allervigtigste,” siger Mette Hjøllund Schousboe.

Og det er lægens anbefalinger og anvisninger, der tæller. Det skal du også huske, hvis der bliver sat spørgsmålstegn ved de ting, du foretager dig, mens du er sygemeldt.

For kan du tage i sommerhus eller gå i fitnesscentret, mens du er sygemeldt med stress?

Ja, lyder svaret fra Mette Hjøllund Schousboe, hvis din læge anbefaler dette.

”Mange har jo stadigvæk en opfattelse af, at når man er syg, så ligger man i sengen. Det gør man jo ikke nødvendigvis med stress. Her vil lægen meget ofte anbefale, at man kommer ud og bevæger sig,” siger hun og forklarer, at det også kan gælde, hvis man tager en tur i sommerhuset for at få et skift i omgivelserne.

”Hvis man har lægens opbakning, så må man gerne tage i sommerhus. Hvis lægen siger, at man skal træne, må man også gerne det. Det er lægen, man skal have med sig, når man foretager sig de her ting,” forklarer hun.

For nogle arbejdsgivere kan det være svært at forstå, at man kan stå i fitnesscentret mandag formiddag, når man er sygemeldt fra jobbet, forklarer Mette Hjøllund Schousboe. 

Hun opfordrer derfor til, at du tænker dig om, inden du deler sådan noget på sociale medier, da det kan opfattes forkert af kolleger og arbejdsgiver, når det finder sted under din sygemelding.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Tilbage på jobbet

Og så er der jo hele spørgsmålet om, hvornår og hvordan man kommer tilbage til arbejdet. For kan arbejdsgiveren presse dig til at du skal komme tilbage og løbe præcis lige så hurtigt, som før du blev syg?

Her er det igen en god idé at få sin læge ind over, forklarer Mette Hjøllund Schousboe. Lægen kan nemlig lave en såkaldt mulighedserklæring, der er et forslag til, hvordan man bedst kommer tilbage til arbejdet.

”Det er typisk sådan noget med, at man starter på nogle få timer og så trapper stille og roligt op over tid. Og med den erklæring i hånden har man jo det lægelige belæg for, at det er den bedste måde at komme tilbage på. Og så står man væsentligt bedre, end hvis man selv foreslår det,” siger hun.

Seneste nyt