Menu luk

AI er i gang med at ændre jobmarkedet for it-folk: Sådan sikrer du din fremtid

En større forandring af arbejdsmarkedet for it-ansatte er sat i gang i kølvandet på AI-udviklingen. Og det er ikke ubetinget positivt. Nogle job vil forsvinde, men andre vil komme til. "Hvis du som it-ansat vil være relevant i fremtiden, handler det ikke kun om at kunne programmere," siger ekspert.

26. mar. 2025
7 min

I mange år har det været nærmest umuligt at opdrive nok it-specialister. Jobannoncer har ligget ubesvaret i måneder, it-studerende er blevet headhuntet, før deres uddannelse var færdig, og virksomheder har måttet outsource opgaver og rekruttere internationalt for at sikre de nødvendige kompetencer for at holde de digitale kedler på kogepunktet.

Men en ny virkelighed er ved at tage form. Kraftfulde AI-værktøjer som GitHub Copilot og ChatGPT er ved at ændre måden, vi arbejder på – og måske også hvor mange og hvilke it-specialister, der er brug for.

Ja, noget tyder faktisk på, at en større forandring af arbejdsmarkedet for it-ansatte – herunder i den finansielle sektor - er sat i gang. Og det er ikke ubetinget positivt.

Det er analysen fra Hanne Shapiro, der er medforfatter bag en dybdegående analyse om udviklingstendenserne i den finansielle sektor.

”Vi hører om produktivitetsforbedringer på 30-40 % i softwareudvikling. Hvis det holder stik, er det svært at forestille sig, at det ikke også vil føre til færre udviklere,” siger Hanne Shapiro.

Nye jobroller

Produktiviteten vil ifølge de fleste eksperter i takt med udrulning af AI og automatisering stige i de kommende år, men det er svært helt at blive klog på, hvad det vil betyde for efterspørgslen på it-folk.

På et overordnet plan ser det ud til, at nogle job vil forsvinde, mens andre vil komme til. I en ny stor rapport fra World Economic Forum, der udkom fra januar, lyder det fx, at 41 % af store virksomheder globalt forventer at reducere deres arbejdsstyrke som følge af AI’s automatisering af arbejdsopgaver.

Der er dog samtidig en forventning om, at andre job vil komme til. På baggrund af svar fra over 1.000 ledende globale arbejdsgivere peger rapporten 'Future of Jobs Report 2025' på, at der globalt vil blive skabt 170 millioner nye job fra 2025 til 2030. Samtidig vil 92 millioner job forsvinde – en nettoforøgelse på 78 millioner arbejdspladser.

Ifølge rapporten vil nogle af de allermest efterspurgte jobroller frem mod 2023 være Big Data-specialister, FinTech-ingeniører og AI- og maskinlæringsspecialister.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Hanne Shapiro

Hanne Shapiro har gennem mere end 30 år arbejdet i krydsfeltet mellem uddannelse, arbejdsmarked og erhvervsliv og gennemført talrige udredninger og bidraget til at forme uddannelsespolitikker og reformprocesser både i Danmark og internationalt – blandt andet for OECD, UNESCO og Europa-Kommissionen.

Hun har været aktiv i kommissioner, udvalg og tænketanke med fokus på bæredygtig udvikling, digitale kompetencer og fremtidens arbejdsmarked.

Denne gang er det så det finansielle arbejdsmarked, hun med rapporten 'Udviklingstendenser i den finansielle sektor' har kastet sig over på vegne af Finansforbundet.

Algebra og statistik 

Selvom der ifølge rapporten også vil være høj efterspørgsel efter udviklere, mener Hanne Shapiro, at en transformation er sat i gang.

”Vi kan se i vores analyse, at der er blevet større efterspørgsel efter data scientists, matematikere, statistikere, sprogfolk og økonomer. Det er den slags kompetencer, som der er behov for i forhold til udrulning og træning af AI-modeller.”

”Dermed ikke sagt, at it-folk ikke har en plads og en fordel. Men det kan i virkeligheden være, at du afhængig af din baggrund skal i gang med at bygge matematik, algebra eller statistik oven på.”   

Færre it-folk

Selvom it-kompetencer altså stadig er i høj kurs, er der tegn på, at det rødglødende it-arbejdsmarked måske er ved at falde et par grader.

Tal fra den danske jobportal Jobindex viser, at antallet af opslåede it-job for tiden er nedadgående. Ikke siden 2015 har der været så få ledige it-job, som der er lige nu.

Også tal fra Danmarks Statistik, som IT-Branchen har analyseret, peger i retning af, at der er ved at ske en opbremsning af antallet it-ansatte. Efter mange års vedvarende vækst, ser det nu ud til, at antallet af it-ansatte i Danmark er toppet, og er begyndt at stagnere. 

I den amerikanske tech-industri har flere virksomheder nedlagt tusindvis af stillinger, samtidig med at de investerer massivt i AI.

Beregninger fra analysefirmaet RationalFX viser, at 281.000 ansatte i teknologivirksomheder blev afskediget i 2024. Her i 2025 er 40.000 ind til videre blevet afskediget i de store teknologiselskaber. 

”Vi kan se på nogle amerikanske undersøgelser, at det i høj grad har betydet, at man ansætter færre nyuddannede."
- Hanne Shapiro.

Ansætter færre nyuddannede

En af de virksomheder, der har været mest aggressive, er Meta. Med en strategi, som CEO Mark Zuckerberg har døbt ”the year of efficiency”, har selskabet ifølge en opgørelse fyret 35.600 ansatte siden 2020.

Mark Zuckerberg har tidligere meldt ud, at AI-redskaber allerede i 2025 vil kunne erstatte nogle typer softwareudviklere.

Hanne Shapiro har også fulgt udviklingen i USA, og hun fremhæver, at det ser ud til at færre nyuddannede ansættes.

”Vi kan se på nogle amerikanske undersøgelser, at det i høj grad har betydet, at man ansætter færre nyuddannede. Der kommer simpelthen ikke lige så mange nye ind, mens der er en tendens til, at man beholder de dygtige medarbejdere, man har.”  

Hun understreger, at vi i Danmark stadig befinder os i en tidlig fase, især i den finansielle sektor, hvor AI stadig primært testes i pilotprojekter.

Så det er stadig svært at forudse, hvad øget brug af AI og automatisering vil få af betydning for arbejdsstyrken og it-ansatte -også fordi AI samtidig kan anvendes, så en medarbejder bliver i stand til at løse mere komplekse opgaver.

”Men en avanceret udnyttelse af AI medfører substantielle produktivitetsgevinster, og det ser især ud til at gøre sig gældende på nogle it-områder. Det er imidlertid mere usikkert, hvordan de vil blive omsat,” forklarer hun.

Komplekst og ældre it-landskab

Vi ser dog ifølge Hanne Shapiro på kort sigt ingen tegn på, at AI vil føre til masseafskedigelser i den danske finanssektor. Sektoren er i en tidlig og eksperimenterende fase – ikke mindst pga. strenge compliance- og lovkrav.

Derudover er finanssektorens it-landskab komplekst og it-infrastrukturen er stadig flere steder stadig ældre (legacy), som gør det vanskeligt at integrere tredje parts løsninger.

Men på sigt vil det blive muligt at integrere langt mere moderne teknologier, herunder AI og automatisering, når infrastrukturen bliver baseret på cloud og åbne standarder, mener Hanne Shapiro.

Det er alt samme med til at ændre kompetencebehovene også for it-folk.

"Hvis du som it-ansat vil være relevant i fremtiden, handler det ikke kun om at kunne programmere – det handler også om at forstå den branche og sektor, du arbejder i. De medarbejdere, der forstår de teknologiske og finansielle processer, bliver også de mest værdifulde," vurderer hun.

Så hurtigt går det heller ikke

På mange måder står vi altså nu i en tid, hvor AI for nogle vil betyde øget produktivitet og nye jobmuligheder. For andre betyder det, at de skal omstille sig for at forblive relevante.

I stedet for at blive modløs over fremtidsudsigterne kan det ifølge Hanne Shapiro være en god idé måske sammen med nogle kolleger at se på, hvad der er af muligheder for at bygge på.

Det er samtidig vigtigt at huske, at vi er i en omstillingsproces, som ikke går så hurtigt, som man måske tror, pointerer hun.

”Branchen er i et spændende, men komplekst vadested. Hastigheden i AI-udviklingen er én ting, men jeg ser også, at banker ofte går mere forsigtigt til værks, end man måske tror, netop pga. compliance og risikohensyn,” siger Hanne Shapiro, inden hun slutter:

”Det giver et ’vindue’, hvor man kan nå at eksperimentere og udvikle sine egne kompetencer og på den måde forme sin fremtid.”

Klassisk efteruddannelse har svært ved at følge med

Klassiske efteruddannelsesforløb kan ifølge Hanne Shapiro have svært ved at følge med udviklingen, og der er opstået et behov for hurtigere og mere effektiv læring.

"Vi kan ikke længere regne med, at medarbejderne tager en seks ugers efteruddannelse, og så er de opdaterede. AI udvikler sig for hurtigt."

  • Nogle pengeinstitutter eksperimenterer med 'learning in the flow of work' – læring, der er integreret i de daglige arbejdsopgaver.

  • Andre banker fokuserer på interne mobilitetsordninger, hvor en medarbejder kan søge nye opgaver og få mentorstøtte uden at skulle gennem en bureaukratisk proces.

  • Der er også en stigning i interne digitale platforme og talentmarkedspladser, hvor medarbejdere kan byde ind på AI-relaterede projekter og lære gennem praksis. Det gælder fx banker som HSBC og OCBC.

  • Det er også eksempler på sommerkurser, som man arrangerer på tværs af sektoren.

Herhjemme er Nykredit og Nordea ifølge Hanne Shapiro gode eksempler på banker, der har satset massivt på intern mobilitet for at understøtte den fortsatte udvikling af medarbejdere. 

Online læring

Der har desuden aldrig før været så mange muligheder for at lære nyt via fx de mange online tilbud.

  • Det hælder eksempelvis maskinlæring & AI, hvor man kan lære grundlæggende og avancerede ML-teknikker via platforme som Coursera (eks. Deep Learning Specialization af Andrew Ng) eller Udacity’s AI for Finance-program. 

  • Et andet område, der kunne være relevant, er at tilegne sig færdigheder inden for Python - særligt biblioteker som TensorFlow, PyTorch og fx SQL til datahåndtering, lyder rådet fra Hanne Shapiro.

Seneste nyt