Menu luk

4 gode råd: Sådan kommer du i gang med AI

AI og store sprogmodeller som ChatGPT bliver mere og mere avancerede. Men hvordan kommer du i gang med at bruge dem? Her er teknologi- og gadgetekspert David Guldagers bedste tips. Du kan også opleve ham til Finansforbundets Nytårskur.

6. jan. 2025
6 min

Hvis du endnu ikke er begyndt at bruge generative AI-værktøjer som ChatGPT eller Claude AI på daglig basis, er det måske et nytårsforsæt for 2025. 

For selvom du måske tænker, at de langt fra kan klare dine opgaver godt nok endnu, går udviklingen hurtigt. 

Det bliver måske i 2025, at vi får alvor for at se en potentiel gamechanger.  Det forudser David Guldager, en af landets førende eksperter inde for digitale trends, teknologi og gadgets.  

Han mener, at det næste store inden for generativ AI bliver såkaldte specialiserede agenter, der vil kunne tage sig af typer komplekse opgaver fra A til B. 

"Jeg kunne godt forestille mig, at vi ved udgangen af 2025 får agenter, der fx kan booke en rejse for dig. Du giver lidt detaljer om datoer, budget og antal personer, og så kan en agent sammensætte hele rejsen for dig med fly, hotel og rejseplan og til slut booke den," forklarer han og fortsætter: 

"Det har ret vilde perspektiver, hvis vi begynder at få velfungerende og specialiserede AI-agenter."

I en erhvervsmæssig kontekst kunne en AI-agent ifølge David Guldager udforme en fuld rapport på baggrund af noget data, automatisk sende den til relevante personer og indsamle og opdatere i forhold til eventuelt input.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
David Guldager er en af landets førende eksperter inde for digitale trends, teknologi og gadgets. Han har en baggund som journalist og har i mange år kortlagt fremtiden for danskerne, blandt andet i Go' Morgen Danmark, hvor han er vært og ekspert.

Mange bruger ikke AI endnu

Trods udviklingen og selvom ChatGPT blev kåret til årets ord i 2023, er AI-værktøjerne dog her ved indgangen til 2025 ikke blevet en fast del af hverdagen for alle.

Det gælder også i finanssektoren, hvor der stadig er en del ansatte, som endnu ikke er fortrolige med den nye AI-udvikling.

Ifølge en undersøgelse fra Epinion, baseret på svar fra 1.600 medlemmer af Finansforbundet, mener over 80 procent, at de mangler træning eller viden om AI, mens ca. en tredjedel aldrig har anvendt AI i deres arbejde.  

Læs mere om det her.

David Guldager opfordrer til, at man begynder bruge de nye AI-værktøjer.

Han peger på flere gevinster også i forhold til ens arbejde. For udover at det potentielt kan lede til højere kvalitet og effektivitet, kan det også åbne døren til nye arbejdsområder og kompetencer, forklarer han.

"Vi har pludselig fået nogle værktøjer, som gør os i stand til at bryde ud af vores snævre arbejdssiloer, som vi er blevet trænet og uddannet til," siger han og uddyber: 

" Med AI kan du pludselig skrive flot og korrekt, lægge budgetter, foretage avancerede økonomiske beregninger eller kode i Python, selvom det ikke er dine kernekompetencer."

Nytårskur 2025

Til Finansforbundets Nytårskur 2025 29 januar kan du blandt andet glæde dig til at høre David Guldager, der vil vise os, hvordan AI kan blive en praktisk hjælp i hverdagen – og endda give os mere tid.

Du kan også opleve andre inspirerende eksperter, der belyser aktuelle emner og tendenser i relation til årets tema ”livssituationer”.

Derudover kan du opleve et musikalsk indslag med Malte Ebert.

Vi livestreamer Nytårskuren, så du kan få ny viden og inspiration, uanset hvor i landet du er. 

Se hele programmet og tilmeld dig her.

4 gode tips til at komme i gang

Ifølge David Guldager er der altså al mulig grund til som minimum at dyppe tåen i AI-havet, som efter meget at dømme står til at blive endnu mere vildt i 2025.

Hvis du har fået blod på tanden, er her 4 tips til at komme i gang fra David Guldager.

1. Brug et naturligt sprog

Det første tip handler om at mindske barrieren i forhold til at bruge de store sprogmodeller som ChatGPT.

Du behøver nemlig hverken have en ph.d. i prompt engineering eller bruge flere dage på at bygge komplekse prompts op for at få brugbare resultater, siger David Guldager.

"Hvor man tidligere skulle tænke over sine prompts, er vi nået til, at man bare kan snakke til dem som et ’menneske’ eller ’assistent’. Bed om hjælp til at få løst en opgave og forklar den, som du ville have gjort det til en ven eller kollega."

2. Brug stemmefunktionen

Vi har længe kunnet kunnet snakke med vores telefoner, biler eller musikanlæg. Det er dog stadig en overvindelse for mange, og noget som ikke altid fungerer lige godt.

Med de store sprogmodeller er teknologien så moden, at du sagtens kan snakke med dem. De forstår dig rent faktisk, siger David Guldager.

"Når vi skriver, er det lidt mere statisk og besværligt. Når vi snakker, kan vi gøre det hurtigere, og vi kommer meget tættere på at have en assistent, som vi i et naturligt sprog kan få til at gøre det, vi har brug for."

"Det kræver lidt mere af os, og det er stadig lidt tabubelagt, men ChatGPT’s nyeste stemmefunktion forstår dig nærmest til punkt og prikke, lyder som et menneske og er altså ret vild at arbejde med."

Et godt sted at prøve det af er i bilen, hvilket David Guldager selv benytter sig af.

"Jeg holder mange oplæg rundt om i landet, og det smarte er, at jeg kan vende en opgave, spørge om hjælp eller bede om en forklaring på noget, mens jeg kører. Jeg får samtidig en transskribering af dialogen, så jeg altid kan gå tilbage, hvis der var noget, jeg kunne bruge."

"Jeg kan godt lide at gå i min have og plante blomster. Problemet er bare, at jeg kan blive i tvivl om, hvad det lige er for en plante, jeg kigger på. Så tager jeg et billede og beder om hjælp."
- David Guldager.

3. Gør det lettilgængeligt

På David Guldagers nyere iPhone-model har han sat ’action’-knappen op som genvej til ChatGPT. På sin Mac har en genvej på sit skrivebord til ChatGPT og Claude AI.

Det har han sat op for at gøre det nemt at bruge AI-værktøjerne i det daglige, siger han.

"Det er et lille hack, som fjerner noget af det besværlige. For at få brugt ny teknologi handler det rigtig meget om tilgængelighed. Ellers glemmer vi at bruge det. Jeg forsøger at presse mig selv til at huske på, at jeg har den."

4. Kom i gang og eksperimentér

Fjerde og sidste anbefaling fra David Guldager er meget enkelt at få brugt AI-værktøjerne i det daglige.

Selv er han i en fase, hvor han presser sig selv til at bruge AI til nærmest alle sine arbejdsopgaver.

"Det er lidt mere besværligt, fordi du skal stoppe op og prøve dig frem med AI i stedet for bare at gøre det. Men jeg står ligesom alle andre midt i en kæmpe forandring, og jeg skal finde ud af, hvor jeg kan bruge det, og hvor jeg ikke kan," forklarer han. 

I det hele tager handler det ifølge David Guldager om at eksperimentere og lege med det.  

Du kan fx tage billeder og uploade dem til AI-værktøjerne, hvilket kan bruges til alt fra at konvertere håndskrevne noter til et word-dokument, opsummere et fysisk dokument eller få en forklaring på, hvad man kigger på.

"Jeg kan godt lide at gå i min have og plante blomster. Problemet er bare, at jeg kan blive i tvivl om, hvad det lige er for en plante, jeg kigger på. Så tager jeg et billede og beder om hjælp," siger David Guldager.

Han opfordrer til at lege sig frem til det alvorlige: 

"Bed den lave en historie, få den til at lyde som en pirat eller sig: ’oversæt det jeg siger til japansk'. Prøv det af på alle mulige måder, for så finder du langsomt ud af, hvordan du kan bruge det til noget virkelig meningsfyldt.”

Seneste nyt