Udbrændt på jobbet efter barsel
Mere end hver tredje nybagte mor og knap hver fjerde nybagte far oplever mentale udfordringer, når de vender retur til arbejde, viser ny rapport. Omfanget kommer bag på næstformand i Finansforbundet, Steen Lund Olsen, som peger på veje til at løse problemerne.
Glemt på barsel
”Omfanget kommer i den grad bag på mig. At der samtidig er så mange, særligt kvinder, der oplever, at barsel har en negativ betydning for deres karriere- og lønudvikling, det er da nedslående,” siger næstformand i Finansforbundet, Steen Lund Olsen.
Særligt kvinder – hele 30 procent, mod 8 procent blandt mændene - oplever nemlig også udfordringer i deres karriereudvikling. De kan føle sig oversete, blive koblet af opgaver, være i tvivl om deres arbejdsopgaver og arbejdsplads efter barsel.
Men der er gode muligheder for at gøre noget ved det, påpeger han:
”Heldigvis ligger løsningerne lige for – i form af samtaler før-, under- og efter barsel. Det er trods alt opløftende.”
Barselshjul
På baggrund af rapporten har EQUALIS en række anbefalinger til håndtering af barsel, blandt andet et barselshjul, der hjælper lederen med at skabe rammerne for gode, strukturerede og trygge barselsforløb. For barselsforløb er en ledelsesopgave, der kræver fokus og systematik fra lederen.
”Det er supervigtigt at få sat ind overfor mistrivsel, men også at sikre, at barsel ikke har en negativ indvirkning på karriere- og lønudvikling. For begge del kan jo have langsigtet konsekvenser både for medarbejder og virksomhed,” konstaterer næstformanden.

Nyt job i stedet
Næsten halvdelen af de tilbagevendte kvinder har skiftet job, eller har overvejet at skifte job i forbindelse med deres barselsforløb.
”Hvis dialog og strategisk tænkning kan modvirke, at medarbejdere mistrives, eller at virksomhederne direkte mister dygtige medarbejdere, er der masser af gevinst at hente,” siger Steen Lund Olsen.
Han lover, at Finansforbundet vil gøre sit og være med til at sprede budskabet om opmærksomhed på forældres trivsel:
”Vi vil gøre opmærksom på, at løsningen ligger i den gode dialog før, under og efter barsel. Og at alle medarbejdere – om de befinder sig bag barnevogn eller hævesænkebord – skal huskes, når der holdes løn- og udviklingssamtaler.”

Udfordringer efter barsel
1.661 mødre og fædre ansat i virksomheder med op til 250 ansatte har deltaget i rapportens spørgeskemaundersøgelse, og her svarer godt hver tredje kvinde og knap hver fjerde mand, at de oplever mentale udfordringer efter tilbagevenden fra barsel.
Tænketanken EQUALIS har på baggrund af rapporten lavet en række anbefalinger til håndtering af barsel, som kan findes her.
Oversete muligheder ved barsel
Finansforbundets overenskomst giver mulighed for at gå på såkaldt børnedeltid i en periode, altså arbejde færre timer om ugen, når man har børn under 12 år.
Det er dog ikke mange, der gør brug af muligheden. Det viser en rundspørge, som Nyhedsbrevet Finans tidligere har foretaget blandt de store banker.
Læs også om Finansforbundets netværksgruppe for barslende og vores barselsberegner: