Menu luk

Store bededag kan skabe lønkaos: Det skal finansansatte være obs på

Der kan være forskel på, hvad forskellige lønsystemer kompenserer for, når store bededag bliver en arbejdsdag. Derfor er det vigtigt at få tjekket sin lønseddel, lyder opfordringen fra Finansforbundet.

22. jan. 2024
3 min
Dansk / English

Det giver bøvl med lønudbetalinger, når medarbejdere landet over må trække i arbejdstøjet på store bededag.

Det fortæller erhvervsorganisationer, jurister og revisorer til Børsen.

Den 1. januar trådte en lov om afskaffelsen af store bededag i kraft. Helt konkret betyder den, at lønnen for medarbejdere med en fast månedsløn stiger med 0,45 procent fra 1. januar 2024.

Men der er forskel på, hvordan forskellige lønsystemer beregner den løn, som medarbejderne skal kompenseres for. Det fortæller Tanya Honoré Schultz, der er chef for payroll-afdelingen i det statsautoriserede revisionshus BDO, til Børsen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"Det er med lønnen for januar første gang, at der er blevet betalt kompensation for store bededag, og jeg kan ikke forestille mig, at det er gået uden vanskeligheder alle steder."
- Steven Vallik, chefforhandler Finansforbundet

Det skal du være opmærksom på som finansansat

I Finansforbundet opfodrer chefforhandler Steven Vallik til, at man som medarbejder sørger for at få tjekket sin lønseddel.

”Det er med lønnen for januar første gang, at der er blevet betalt kompensation for store bededag, og jeg kan ikke forestille mig, at det er gået uden vanskeligheder alle steder. Så derfor er det vigtigt at få tjekket sin lønseddel,” siger han.

Steven Vallik understreger, at de 0,45 procent skal beregnes af alle faste løndele.

”Det vil sige af løn og diverse tillæg, der er fast forekommende. Det kan eksempelvis være et funktionstillæg, et specialisttillæg og så kan det være tillæg for merarbejde eller genetillæg i det omfang, at det er fast forekommende,” forklarer han.

Derudover skal også det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag regnes med.

Hvis man opdager en fejl på sin lønseddel, skal man i første omgang tage fat i sin tillidsrepræsentant, lyder opfordringen fra Steven Vallik.

”Så kan de se, om de kan løse det med virksomheden og hvis ikke det lykkes, må de gå videre til Finansforbundet.”

Alternative måder at kompensere på

Regeringens argument for at afskaffe store bededag var at øge arbejdstiden med en ekstra arbejdsdag om året.

Det er nu vedtaget ved lov, og derfor er dagen fremadrettet at betragte som en almindelig hverdag - uanset hvad der ellers står i ens overenskomst, lokalaftale eller kontrakt.
Der er dog muligt at lave alternative aftaler for, hvordan arbejdsgiveren kompenserer for den ekstra arbejdsdag.

Det er nemlig muligt at aftale, at man holder fri en anden dag.

”Der skal man dog huske, at man skal være enige om, at der er tale om en helligdag og ikke en feriedag, fordi arbejde på en helligdag udløser en erstatningsfridag,” forklarer Steven Vallik.

En tredje model er, at man aftaler at kompensationen udbetales med ferietillægget, der kommer med lønnen for maj. Her er det dog et andet tal, man skal taste ind på lommeregneren.

”Her skal man huske at regne med en højere procentsats end de 0,45 procent, fordi det arbejdsgiverbetalte pensionsbidrag ellers ikke bliver regnet med. I stedet skal man regne med 0,52 procent, forklarer Steven Vallik.

Afskaffelsen af store bededag

  • Store bededag er afskaffet som helligdag fra 1. januar 2024.
  • Fremover vil den dag, der tidligere var store bededag, altså være en helt almindelig hverdag.
  • Det betyder, at hvis du tidligere har haft ret til at holde fri på eller ret til kompenserende frihed for arbejde på store bededag, så bortfalder denne ret.
  • Din årlige arbejdstid vil blive forøget med én ekstra arbejdsdag. For en fuldtidsansat svarer det til 7,4 timer årligt.
  • Alle aftaler om frihed på eller kompenserende frihed for arbejde på store bededag, der er indgået før den 1. januar 2024, bliver ugyldige.
  • Efter 1. januar 2024 kan der indgås nye aftaler om frihed på store bededag
  • Hvis du er månedslønnet, vil du fremover få udbetalt et løntillæg på 0,45 procent som kompensation for den ekstra arbejdsdag. Løntillægget optjenes løbende.
  • Din arbejdsgiver kan bestemme, om du skal have udbetalt løntillægget månedligt eller to gange årligt sammen med lønnen for maj og august.

Kilde: FH


Emner

Seneste nyt