Sarah tog springet fra bank til it: "Man behøver ikke nødvendigvis være it-ekspert"
Sarah Poulsen havde haft en fin karriere som bankrådgiver hos Nykredit og Danske Bank. Men en dag besluttede hun sig for at skifte til it-siden. ”Der er selvfølgelig barrierer og en anderledes kultur i it. Men jeg oplevede det faktisk kun positivt," siger hun i dag.

At rykke noget i fællesskab
Sarah Poulsens første år i it gik med konkret produkt- og serviceudvikling, hvor hun i dag arbejder med sikkerhed og tværgående forankring af processer og compliance.
Noget af det hun sætter mest pris på er, at it konstant er under forandring, og at folk generelt går meget op i kode, kvalitet og har fokus på sammen at løfte noget til et bedre sted.
Desuden er produkterne afhængige af forskellige kompetencer, pointerer hun.
”På den måde indgår du oftest som en del af noget større, og det er en fed følelse for mig. At rykke noget i fællesskab," siger hun og fortsætter:
"At du forventes at ”speak’e up”, når du har noget at byde ind med, og lige så meget forventes at kunne lukke i og åbne ørene for, hvad andre har at sige – for det er på den måde, at vi sammen lykkes," siger hun.
Hvad er Scrum?
Beslutningen om at skifte til finans-it voksede for Sarah Poulsen frem på grund af en stigende fascination og ønske om at præge de it-løsninger, som hun selv brugte.
Og da hun i sin tid hos Danske Bank fik mulighed for at tage en HD, begyndte det at falde på plads. Hun skrev speciale om kunstig intelligens betydning for bankrådgivere, og så var der ingen vej tilbage, husker hun.
”Jeg syntes, at det var enormt spændende at beskæftige mig med. Så begyndte jeg at undersøge nærmere om de mange muligheder, der er inden for it og digitalisering i finanssektoren,” siger hun.
Efter sin HD var Sarah Poulsen derfor fast beslutte på, at hun skulle have et nyt job. Hun begyndte at læse jobopslag, tog til et par samtaler, og blev sporet ind på, hvad hun egentlig ville arbejde med.
”Da jeg første gang kiggede på it-stillinger, tænkte jeg: 'Product Owner – hvad betyder det egentlig? Hvad er Scrum? Så måtte jeg Google mig til, hvad det var for noget,” siger hun.
Mandsdomineret branche
At arbejde i en it-organisation, når man kommer fra en bank, er på flere niveauer anderledes. Den økonomiske faglighed skal ikke blot byttes ud med it-faglige termer - for Sarah Poulsen betød det også en branche med markant færre kvindelige kollegaer.
I 2022 lød optællingen hos Bankdata således på blot 28 % kvinder.
”Der er selvfølgelig barrierer og en anderledes kultur i it. Men jeg oplevede det faktisk kun positivt at komme ind i en branche med en overvægt af mænd. Jeg blev mødt af åbne kolleger, der var nysgerrige på mit perspektiv,både som kvinde og tidligere bankansat,” fortæller hun og fortsætter:
”Det gav en masse gåpåmod og tro på mig selv og mine kompetencer, selvom jeg jo ikke kom med en stor it-faglighed. Det har faktisk kun været en fordel,” siger hun.
Selvom kønsbalancen hos Bankdata er skæv, er andelen af kvinder faktisk højere end landsgennemsnittet. En analyse fra Eurostat viser eksempelvis, at andelen af kvinder i it var blot 22,9 % i 2023.
I en ny ikkeudgivet analyse fra Finansforbundet i samarbejde med HBS Economics viser det sig, at kønsfordelingen i den finansielle sektor inden for it og forretningsprocesser lyder på 34/66 % i mændenes favør. For softwareudviklere er fordelingen 21/79 %.
Kæmpe mangel på it-folk
Det er ikke kun kønsbalancen, der er skæv. Meget tyder på, at der er behov for at flere skifter til it-siden. Målt på it-specialisters uddannelsesniveau ligger Danmark ifølge ATV blot på en 20. plads i EU
IT-Branchen anslog desuden i marts, at der akut mangler over 7.000 it-specialister i it-branchen, og om blot seks år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.
Baseret på Sarah Poulsens erfaring er der brug for kompetencer, som mange måske ikke ser som it-relaterede, men som er uvurderlige i udviklingen af teknologiske løsninger.
Hun opfordrer andre til at overveje en it-karriere.
”Der er behov for folk med forskellig baggrund og erfaring, og ikke mindst flere kvinder, som kan komme med en anden tilgang. Jeg tror på, at anderledes kompetencer og perspektiver gør en forskel og skaber mere innovative og inkluderende løsninger," siger Sarah Poulsen og fortsætter:
"Jeg har ingen it-faglig baggrund. Der var masser, jeg ikke forstod. I dag ved jeg, at min baggrund som bankrådgiver og min evne til at kommunikere og bygge relationer er lige så værdifulde i it-verdenen, som de var i banken."
Du behøver ikke være it-ekspert
Hun mener heller ikke, at man skal være skræmt over den meget tekniske verden. Hvis man har interessen, skal man nok blive mere fortrolig med den.
”I begyndelsen var meget fuldstændig volapyk. Men i dag kan jeg godt gå forbi en skærm med Java-kode og overordnet forstå, hvad det handler om. Jeg forstår 100 gange mere, og jeg er ret insisterende på, at jeg skal prøve at forstå det. Man lærer undervejs.”
Hvad vil du sige til andre, der måske går med samme overvejelser?
”Tag chancen – der er masser af værdi i de kompetencer, du kommer med. Man behøver ikke nødvendigvis være it-ekspert for at bidrage til digitaliseringen i dag.”