Menu luk

Nye kolleger får superkræfter: Pas på du ikke spiller dig selv af banen

DTU slipper Microsofts Copliot løs. Det kommer til at ramme arbejdsmarkedet benhårdt om nogle få år, siger dekan for uddannelse hos DTU. "Man skal se at komme i gang med at tage kurser, lære at bruge de nye værktøjer, for ellers kan man hurtigt spille sig selv af banen.”

1. maj 2024
5 min

Om få år vil arbejdsmarkedet potentielt blive ramt af nye typer af ingeniører og it-folk, der på baggrund af en anden og stejlere læringskurve, vil kunne sprænge rammerne for, hvad man gik og troede kunne klares på en almindelig arbejdsdag. 

1. februar 2024 fik alle studerende på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, adgang til kunstig intelligens, AI, i form af sprogmodellen Copilot. De studerende kan nu løse opgaver og på sigt bestå eksaminer med hjælp fra AI.

Det er et radikalt paradigmeskifte, som ikke bare DTU, men hele uddannelsessektoren står over for. Det vil ramme arbejdsmarkedet med nye kompetencer og færdigheder om få år.

Det mener dekan for uddannelse hos DTU, Lars D. Christoffersen.

”Det er en gamechanger i uddannelsessektoren. Undervisningen kommer til at se anderledes ud. Vi vil se dygtigere ingeniører komme ud af studierne, som kan løse mere komplekse problemer hurtigere,” siger han og fortsætter:

”Det vil ændre på den måde, man arbejder på. Jeg forventer, at det vil øge produktiviteten i rigtig mange job og virksomheder. Det vil give nye muligheder, som vi ikke har haft før,” siger han til Finans It & Tech.  

Konceptuel forståelse

63-årige Lars D. Christoffersen, der har være tilknyttet DTU i tæt på 15 år, er ikke i tvivl om, at det er den største omvæltning, han har været vidne til.

”Man skal virkelig stramme sig an, hvis man ikke skal miste pusten lige nu. Vi har haft forskere, som har beskæftiget sig med AI i mange år. Men det, at alle nu har adgang til så avanceret kunstig intelligens på deres mobiltelefon, er en voldsom udvikling,” siger han.

I selve undervisningen vil det ifølge Lars D. Christoffersen især betyde et øget fokus på konceptuel forståelse, som han kalder det. Det er stadig vigtigt med en basis- og paratviden, men forståelse for, hvordan man skal løse et problem, bliver endnu vigtigere, forklarer han.

”Fokus skifter fra typeopgaver og at terpe formler op til en eksamen, til en forståelse for, hvad man kan bruge en præcis formel til. Beregningerne kan AI klare for én. Det betyder efter min vurdering, at vi om få år vil have nyuddannede, som er dygtigere til at løse komplekse problemstillinger, og som kan gøre det hurtigere,” siger han.

”Det, der kommer til at ramme arbejdsmarkedet benhårdt om nogle få år, kræver, at man kommer i gang med livslang læring. Man skal se at komme i gang med at tage kurser, lære at bruge de nye værktøjer, for ellers kan man hurtigt spille sig selv af banen.”

(Artiklen fortsætter efter boksen)
"Vi har det oppe i alle de centrale fora i vores ledergruppe, undervisningsgruppe, seminarer osv." Lars D. Christoffersen, dekan for uddannelse hos DTU.

Sådan slipper DTU AI løs

DTU er Danmarks største ingeniøruddannelsessted og udklækkede i 2023 3.776 færdiguddannede til arbejdsmarkedet - heriblandt mange it-folk. I 2023 var der 13.485 studerende og ca. 6.000 ansatte på DTU. 

Når det gælder AI, finansierer DTU værktøjet Copilot, på samme måde som DTU i dag giver de studerende lige adgang til ’Office-pakken’ til tekstbehandling. Hvis de studerende vil tilkøbe mere avanceret AI eller andre programmer, må de som udgangspunkt selv finansiere det.

DTU valgte allerede sidste år at åbne for flere digitale værktøjer i undervisningen som fx ChatGPT, og de anvendes nu i forskelligt omfang på flere kurser og i forskningen. Men det er ambition, at det skal bredes ud på hele universitet.

”Det udvikler sig med en så høj hastighed, at vi simpelthen som uddannelsesinstitution skal med nu. Vi kan ikke sidde og vente på, at der kommer nogle og fortæller, hvad vi skal gøre. Vi har det oppe i alle de centrale fora i vores ledergruppe, undervisningsgruppe, seminarer osv. ”

”At vi omfavner AI skal forstås på den måde, at vi nu sætter ildsjælene fri – dem der har lyst til at prøve det af, kan gøre det, og så ved vi af erfaring, at andre følger med,” siger han.

En intern undersøgelse hos DTU blandt 1.400 kurser viser, at ca. 10 % på nuværende tidspunkt har indført AI aktivt i undervisningen, herunder en del også til eksaminer.

Det tal stiger hastigt, siger Lars D. Christoffersen.

"Konsekvenserne ser vi først om nogle år. Men jeg er ikke i tvivl om, at fremtidens universitet ser anderledes ud."
- Lars D. Christoffersen, dekan for uddannelse hos DTU.

Kræver en grundig dialog

Meldingen til universitet og de ansatte er, at AI nu systematisk skal ind i alle undervisningsaktiviteter. Heldigvis, henviser Lars D. Christoffersen til, er DTU befolket af mennesker, som generelt er begejstrede for ny teknologi.

Selvom de fleste ifølge dekanen er positivt stemt over for de ny vinde, der blæser, er flere af de studerende dog også i tvivl om, hvordan de må bruge de nye værktøjer.

”Vi skal have en grundig dialog med både ansatte og studerende om, hvordan det kan bruges. Da jeg læste, var programmerbare lommeregnere forbudt. I dag er det helt naturligt at anvende avancerede programmer på mobiltelefonen og computeren. Det er lidt den samme proces, vi nu skal igennem.”  

Han pointerer samtidig, at indføringen af AI i undervisningen ikke betyder, at der bliver mindre behov for dygtigere undervisere.

At tage en uddannelse er ”en udviklings-, lærings- og dannelsesproces, der kræver interaktion også mellem mennesker og mellem studerende og undervisere,” siger han.

"Man skal se at komme i gang med at tage kurser, lære at bruge de nye værktøjer, for ellers kan man hurtigt spille sig selv af banen."
- Lars D. Christoffersen, dekan for uddannelse hos DTU.

Et helt nyt læringsmiljø

Det er Lars D. Christoffersens håb, at de nye værktøjer også kan være med til at øge trivslen blandt de studerende, som er et felt, mange universiteter og uddannelsessteder kæmper med. 

AI kan på den positive side ifølge Lars D. Christoffersen potentielt lede til mere individualiseret læring, færre af store forelæsninger med envejsundervisning og et generelt bedre og mere fleksibelt uddannelsesforløb.

”Konsekvenserne ser vi først om nogle år. Men jeg er ikke i tvivl om, at fremtidens universitet ser anderledes ud. Det kan godt gå ind og rokke ved den ikke altid lige optimale modulopbyggede undervisning med stringente krav og megen fokus på eksaminer.”

Microsoft Copilot i lukket miljø

DTU’s AI-værktøj indgår i den it-løsning, universitetet køber hos Microsoft.

AI-værktøjet Copilot omtales normalt som ChatGPT4, og de studerende får adgang til en såkaldt beskyttet model, hvor alle søgninger og svar forbliver i DTU’s cloudløsning under arbejdet, så hverken interne eller eksterne parter kan høste data og bruge dem til at træne deres AI-modeller.

Dvs. at spørgsmål og svar i en AI-chatsession vil blive slettet, når sessionen er afsluttet. Den beskyttede model sikrer blandt andet, at søgninger foretaget i DTU’s IT-system overholder EU’s datasikkerhedsregler, GDPR.

Kilde: DTU.

Seneste nyt