Mænd har 1,5 mio. kr. mere til pension end kvinder
Når mænd i den finansielle sektor går på pension, har de flere penge at gøre godt med end kvinder. Og det kan blive et stort problem for kvinderne, der typisk går tidligere på pension.

Lønnen gør en forskel
Kvinder har ifølge PFA Pension i gennemsnit 25 pct. mindre på deres pensionsopsparing end mænd.
Og det er flere grunde til, fortæller privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.
For det første peger hun ligesom Dorrit Brandt på, at kvinder tjener mindre end mænd. Og det har en stor betydning, fordi vi indbetaler en procentvis andel af vores løn til pensionen. Den procentandel er forholdsvis ens for mænd og kvinder, forklarer Camilla Schjølin Poulsen.
Samtidig interesserer kvinder sig mindre for deres opsparing end mænd.
”Når vi hos PFA går ind og kigger på, hvilke sider kunderne klikker sig ind på, kan vi se, at mændene interesserer sig for deres afkast, for deres opsparing og for, hvordan deres penge er investeret. Kvinder interesserer sig i stedet rigtig meget for deres forsikringsdækninger og for deres kundefordele. Altså de lidt blødere ting,” siger Camilla Schjølin Poulsen og understreger, at der ikke er noget, der er mere rigtigt eller forkert end andet.
”Faktum er bare, at når du skal have dine penge til at give afkast, så er du nødt til at have nogle af de her lidt mere hårde ting med i betragtningen,” siger hun.
Omsæt tal i Excel-ark til muligheder
Og sidst men ikke mindst, så er der også en stor forskel på, hvordan mænd og kvinder investerer deres opsparing. Her kan man hos PFA se, at mændene i langt højere grad investerer med høj risiko, mens kvinders pensionskroner ofte sættes i lav og mellemrisiko investeringer.
Men her er det ifølge Camilla Schjølin Poulsen vigtigt at holde sig for øje, at investering ikke kun handler om risiko. Det handler også om, at man ser det som forventet gevinst.
Hun giver et eksempel med en 30-årig, der betaler 5.000 kr. om måneden til pension frem til vedkommende er 69 år. I det tilfælde har man hos PFA regnet sig frem til en forskel på 1,5 millioner kr. i pensionsformue før skat – alt efter om pengene har været investeret med meget lav eller høj risiko.
”Det handler om at oversætte nogle af alle de der tal i Excel-arket til muligheder i livet. Det vil sige, de penge vi taler om her, det er jo dem, der gør, at man måske kan købe et sommerhus, at man kan invitere familien med på drømmerejser eller at man selv kan bestemme, hvordan og hvornår man går på pension,” forklarer Camilla Schjølin Poulsen.
3 gode råd
Camilla Schjølin Poulsen, forbrugerøkonom hos PFA Pension, giver her tre gode råd, som man med fordel kan overveje for at stille sig selv bedre økonomisk, når man forlader arbejdsmarkedet.
- Vi skal huske på, at størrelsen af vores løn betyder meget, fordi der typisk indsættes en procentandel af lønnen til pension. Og selv mindre beløb, som fx en lønstigning på 1.000 kr. månedligt før skat, vil gøre at ens opsparing over tid stiger mærkbart.
Fokus på lønnen er især oplagt i disse situationer:
- Når vi træffer vores uddannelsesvalg – herunder at efterspørge videreuddannelse, kurser og mulighed for specialisering i jobbet
- Når vi træffer vores jobvalg, både branche og stilling
- Hver gang der er lønforhandling
- Hver gang man laver et jobskifte, idet det typisk er ved jobskifter, at man kan være heldig at forhandle sig til en højere løn
- Inden man træffer valget om evt. at gå på deltid - Vi bør interesse os for vores pension og investeringer, fordi nøglen til frihed, uafhængighed, ligestilling, muligheder og tryghed ligger i vores samlede opsparing.
- Er man i et parforhold så tag gerne en nysgerrig snak derhjemme om privatøkonomi og pension. Læg tallene frem, og hvis der er en unfair forskel i pensionsformuen, så er der 2 oplagte muligheder at løse det på:
- Få opstillet en ægtepagt (gifte) eller en samlivskontrakt (samlevende) via advokat, så der er klare linjer hvis man går fra hinanden
- Sæt ekstra ind på pensionen, hos den der står svagest, indtil I er mere lige
Dyr tilbagetrækning
Og det kan i sidste ende blive et stort problem for kvinderne, når deres pensionsformue er mindre, fordi de ofte trækker sig tilbage tidligere end mænd.
Det forklarer Karina Ransby, der er underdirektør hos F&P, der er en brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber.
”Det er faktisk dobbelt så dyrt at trække sig tidligere, fordi man stopper med at indbetale tidligere samtidig med, at pengene skal række længere,” siger hun.
Kvinder lever i gennemsnit også længere end mænd.
Ligeløn og ligestilling er vejen frem
I Finansforbundet fremhæver senior økonom Klaus Mosekjær Madsen især to ting, der skal arbejdes på, hvis kvinder skal have flere penge mellem hænderne, når hæve-sænkebordet skal skiftes ud med pensionisttilværelsen.
”Det ene handler om ligeløn. Vi skal have nedbragt lønforskellen på 15,8 pct. Den dækker både over, at kvinder generelt sidder i stillinger, der giver lavere løn, men også at vi generelt har en lønforskel i sektoren, der ikke kan forklares af overordnede faktorer,” forklarer han.
Derudover peger han på, at der også skal arbejdes henimod mere ligestilling i forhold til, hvem der tager barsel, og hvem der går på deltid.
”Her er det jo superpositivt, at vi allerede nu kan se effekten af den øremærkede barsel, der har haft betydning for, hvor meget barsel mænd tager. Vi har også en klar forventning om, at når vi kan se barselstallene for 2023, så vil vi kunne se en yderligere effekt i mændenes barsel, fordi vi ved den seneste overenskomst udvidede den periode, hvor mænd kan få barsel med fuld løn, fra 16 til 26 uger,” afslutter Klaus Mosekjær Madsen.