Menu luk

”I dag går jeg på arbejde som mig selv”

Som homoseksuel har Daniel Hansen fra Nordea mærket den positive forandring, der er sket i den finansielle sektor, siden han selv sprang ud over for en chef første gang og fik at vide, at han ikke skulle tale højt om det.

11. jul. 2024
7 min
Det betyder meget for Daniel Hansen, at medarbejderne i Nordea kan vælge en nøglesnor i regnbuefarver. "Så er jeg ikke i tvivl om, at jeg kan være åben om mig selv,” siger han. Foto: Mathias Eis

”I mange år har jeg tilpasset mig, men i dag går jeg på arbejde som mig selv,” siger Daniel Hansen.

Den 44-årige investerings- og pensionsspecialist i Nordea har sagt ja til at fortælle om den udvikling, han som homoseksuel har oplevet i forhold til at gå på arbejde og kunne være åben omkring sig selv og sit privatliv i den finansielle sektor.

For der er sket en udvikling. Og den er til det bedre, lyder det fra Daniel Hansen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Gå med i Copenhagen Pride

Vær med til at markere Finansforbundets arbejde for ’Retten til at være dig’ ved årets Copenhagen Pride 17. august.

Som medlem er du og dine nærmeste inviteret.

Tilmeld dig her.

”Du skal ikke skilte med det”

Selv havde han en dårlig oplevelse første gang, han skulle fortælle sin chef om sin mandlige kæreste i starten af 00’erne. Han var allerede sprunget ud over for familie og venner, men ville også være ærlig på jobbet.

”Det kan jo være angstfuldt nok at gøre det her over for folk, man er sammen med 37 timer om ugen. Men det var der egentlig ikke noget problem i. Det var først, da jeg skulle fortælle det til min leder, at det blev et problem,” siger Daniel Hansen og forklarer, at lederen i første omgang tog det pænt. 

”Hun sagde, ”det har jeg det fint med. Det er bare ikke noget, du skal gå og skilte med. Især ikke i forhold til kunderne, da nogle af dem kan finde det stødende”,” siger han.

Det var ikke den reaktion, Daniel Hansen havde regnet med. Og heller ikke en, der gjorde det nemmere for ham at navigere i. Tværtimod.

”Når hun siger sådan, propper hun mig jo arbejdsmæssigt tilbage i skabet i rigtig mange år. Faktisk til en grad så jeg stadig kan have det sådan, at når jeg sidder over for en kunde i dag, så ved jeg ikke, hvordan jeg skal italesætte mig liv, hvis vi kommer ind på det.”

”Jeg ligner jo en hvilken som helst bankmand i jakkesæt. Og der er måske en forestilling om, hvordan sådan en er. Altså folk tror, at jeg selvfølgelig også har en kone, tre børn og et hus i Solrød.”
- Daniel Hansen, investerings- og pensionsspecialist i Nordea

Som at springe ud igen og igen

Det betyder blandt andet, at han bliver vævende, når snakken falder på kæreste eller ægtefælle og svarer uden at sætte køn på.

Derfor kan det for ham føles som at springe ud hver dag, når han møder nye kunder.

”Jeg ligner jo en hvilken som helst bankmand i jakkesæt. Og der er måske en forestilling om, hvordan sådan en er. Altså folk tror, at jeg selvfølgelig også har en kone, tre børn og et hus i Solrød.”

Han retter det ikke nødvendigvis, hvis han taler med en kunde, men hvis det er en kollega, der får sagt noget om hans kone, så plejer han at svare med en sætning, hvor han får italesat sin mand.
For selvom han ikke er gift med kæresten Mark, omtaler han ham konsekvent som ”min mand”.

”Fordi så er der ingen spørgsmål. En kæreste kan jo være af begge køn,” forklarer Daniel Hansen.

Første gang Daniel Hansen sprang ud over for en chef, bad hun ham om at lade være med at skilte med det over for kunderne. Det sidder stadig i ham i dag. Foto: Mathias Eis

Sætter pris på sin arbejdsplads

For Daniel Hansen betyder det utrolig meget at kunne være sig selv over for sine kolleger. Og han understreger, at der er sket meget på de mere end 20 år, der er gået, siden han sprang ud på jobbet første gang.

”Det er noget helt andet at springe ud i finanssektoren i dag,” siger han og tilføjer: 

”Det er fedt, at vi er nået til et sted, hvor man ikke nødvendigvis skal tilpasse sig den verden, man går ind i, når man går på arbejde, men man kan være sig selv.”

Det er helt essentielt for Daniel Hansen og også en af årsagerne til, at han arbejder i Nordea. Han sætter nemlig stor pris på den måde, banken arbejder med diversitet og inklusion.

”Jeg var ude af Nordea i en kort periode. Men signalet om, at der er højt til loftet, endte med at trække mig tilbage igen,” siger Daniel Hansen.

Det er også noget, som han mærker i det daglige. Som eksempel fremhæver han, at han ved, hvor han skal gå hen, hvis han oplever problemer.

”Banken har en D&I-funktion i HR, der tager sig af de her ting,” siger han og fortæller, at han også er med i Nordeas såkaldte ”employer ressource group” for LGBTQ+. Og her oplever han, at de bliver taget med på råd af ledelsen. Som eksempel tager han fat i den nøglesnor i regnbuefarver, som han har om halsen.

”De kan blandt andet spørge om, hvorfor det er vigtigt, at medarbejderne kan vælge en nøglesnor i regnbuefarver. Der kan jeg bare sige, at for mig betyder det rigtig meget, når jeg møder kolleger, der har den på. Så er jeg ikke i tvivl om, at jeg kan være åben om mig selv,” siger han. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
”Jeg kan være mig selv, og det samme kan mine Nordea-kolleger i Polen."
- Daniel Hansen, investerings- og pensionsspecialist i Nordea

Rettigheder på tilbagetog

Daniel Hansen ser regnbuefarverne snige sig ind flere og flere steder. Han peger op bag kassen i den café, hvor vi sidder. Her hænger små regnbueflag side om side i en lang guirlande over baren.

”Det er efterhånden blevet så naturligt her, at man næsten ikke lægger mærke til dem,” siger Daniel Hansen og understreger samtidig, at det ikke betyder, at man skal pille dem ned eller lade være med at tale om LGBTQ+-personers rettigheder.

”For mig er det vigtigt at tale om, fordi jeg oplever, at et sted ude i horisonten er mange af de rettigheder, vi har kæmpet for, på vej til at blive rullet tilbage,” siger han og peger på, at flere EU-lande i den seneste tid har rullet rettigheder tilbage. 

Det gælder blandt andet i Ungarn, hvor skoler og medier ikke må fortælle børn og unge om homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner, og i Polen, som for femte år i træk er kåret som værste LGBT-land i Europa.

Det får igen Daniel Hansen til at fremhæve sin glæde ved, at han arbejder et sted, hvor der aktivt støttes op om retten til at kunne på arbejde og være sig selv. 

”Jeg kan være mig selv, og det samme kan mine Nordea-kolleger i Polen. Det er ikke nødvendigvis lige så nemt. Men når de er inden for de fire vægge, hvor der står Nordea på bygningen, så er det sådan det er,” siger han.

Ikke sværere end i andre brancher

Spørger man den 44-årige Nordea-ansatte er det ikke sværere at være homoseksuel i den finansielle sektor end i så mange andre brancher. Men selvfølgelig er der forskel på, hvor udtalt det er, og hvor meget det fylder.

”Blandt homoseksuelle er der en joke om, at hvis du ikke kender mindst én frisør eller én der arbejder i luftfart, så er du ikke homoseksuel. Min mand arbejder inden for luftfart og kan nemt fremhæve en række homoseksuelle kolleger. Sådan er det ikke på samme måde for mig,” siger han. 

Derfor sker det også fortsat ofte for ham, at han møder folk på jobbet, der antager, at han har kone og børn. Men man behøver ikke at blive flov, hvis man har spurgt ind til hans kone og får et svar om hans mand, understreger Daniel Hansen. 

”Mange siger undskyld, men det behøver de slet ikke,” siger han og giver i stedet et godt råd, som han selv altid følger.

”Spørg ind til vedkommendes partner i stedet for at sige mand eller kone. For så har man mulighed for at svare, som man vil. Det er sådan nogle småting, som vi skal være klogere på 365 dage om året og ikke bare i en periode,” slutter Daniel Hansen.

Seneste nyt