Menu luk

Faretruende udvikling: Så få it-uddannede er der i Danmark

Der er alt for få formelt uddannede it-folk i Danmark. Situationen er så alvorlig, at det har sendt Danmark ned på en 20. plads i EU målt på it-specialisters uddannelsesniveau.

4. sep. 2024
5 min

Hvis du har en it-uddannelse i baggagen, er der godt nyt: Din værdi ser kun ud til at stige. 

For mens mange har talent for it og digitalisering uden en formel uddannelse, er det netop de it-uddannede, som erhvervslivet tørster efter - og der er langt fra nok af dem. 

En ny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) viser, at Danmark står over for en akut mangel på tusindvis af højtuddannede it-folk. En række af de mest it-intensive brancher, herunder den finansielle sektor, har nærmest allerede støvsuget hele markedet af it-uddannede, der findes. 

Lykkes det ikke at få vendt udviklingen, risikerer virksomheder ifølge EU at falde bagud i den teknologiske udvikling og miste deres konkurrenceevne. 

77.740 it-uddannede i 2021

Opsangen om, at der endnu en gang mangler it-specialister i Danmark, sker denne gang på baggrund af et nyt estimat for, hvor mange højtuddannede it-folk, der egentlig er i Danmark.

Ifølge ATV's analyse var der i 2021 77.740 it-uddannede på arbejdsmarkedet i Danmark. Det er et faretruende lavt tal, når EU estimerer, at der samlet var 161.800 it-specialister.

Det svarer altså til, at det kun er omkring hver anden it-specialist i Danmark, der i 2021 havde en formel it-uddannelse bag sig. 

Det er så lav en uddannelsesgrav, at Danmark nu ligger på en 20. plads i EU målt på it-specialisters uddannelsesniveau.

”På trods af et stort forspring på digitaliseringen, er Danmark ved at tabe terræn,” advarer rapporten 'IT-uddannedes betydning i Danmark' fra august 2024. 

360.000 it-specialister i 2030

Der er samtidig meget langt op til det mål, som EU har for, hvor mange it-specialister, der bør være i Danmark i 2030. 

Her bør Danmarks andel nemlig lyde på 360.000 it-specialister. Det svarer til 200.000 flere it-specialister. 

Der er dermed meget langt mellem EU’s målsætninger og de faktiske it-uddannede i Danmark. For selvom, der sagtens kan blive ansat it-specialister uden formel uddannelse, er det højtuddannede it-folk, som danske virksomheder hungrer efter. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Disse brancher har ansat 4 ud af 5 it-uddannede

I de seneste 10 år er der ifølge ATV kommet 73 % flere it-uddannede til arbejdsmarkedet, men meget tyder på, at det slet ikke har været nok. 

It-uddannede er i så høj kurs, at de mest it-intensive brancher i Danmark stort set har opsuget alle på arbejdsmarkedet. 

Hele 4 ud af 5 it-uddannede arbejdede i 2021 i en af 13 danske it-vækstbrancher, som ATV omtaler dem. Det selvom de kun beskæftiger ca. 1/3 af alle personer på det danske arbejdsmarked. 

Ud over de traditionelle it-brancher er der bl.a. tale om den finansielle sektor, pharma og den offentlige sektor.  

Mens andelen af it-uddannede bredt på arbejdsmarkedet i 2021 lå på 2,6 %, var den for de 13 brancher oppe på 5,2 % af de beskæftigede.

Det er en stigning på 67 % i perioden 2012 - 2021.

Det har også slået igennem i den finansielle sektor. Her er antallet af it-uddannede steget med 77 % fra 2012 til 2021.

Bag om analysen

Analysen fra ATV er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik i perioden 2012-2021. ATV har samarbejdet med Amsterdam Data Collective (ADC) om indsamling og behandling af data.

To populationer er analyseret: personer, der har søgt en it-uddannelse fra 2010 til 2021, og personer i beskæftigelse på arbejdsmarkedet i samme periode.

Fokus for analysen har været at kortlægge behovet for it-uddannede på tværs af brancher og identificere vækstbrancher med stigende efterspørgsel efter it-kompetencer.

De 13 it-vækstbrancher er: 

  • Computerprogrammerings- og softwarevirksomheder 
  • Konsulentvirksomheder
  • Virksomhedsrådgivere
  • Den offentlige sektor
  • Fremstilling af elektronikprodukter
  • Fremstilling af industriprodukter
  • Forsyningsselskaber 
  • Fremstilling af farmaceutiske produkter
  • Digitale virksomheder
  • Finansiel sektor
  • Handel 
  • Medier og reklame
  • Koncern, R&D

- It-uddannedes betydning for arbejdsmarkedet.

Disse it-uddannede er der mest rift om

Ifølge analysen står det klart, at virksomhederne har beskæftiget et stigende antal personer med en længere videregående it-uddannelse fra 2012 til 2021.

Men det er især personer fra it-science, it-engineering og it-kombi, som er steget eksplosivt med henholdsvis 75, 98 og 133 %.

Ifølge rapporten er det et signal om, at it-uddannede herfra er særligt eftertragtede, og det er kernekompetencer inden for fx softwareudvikling, cybersikkerhed, grøn omstilling og udvikling og implementering af kunstig intelligens.  

Alligevel er det kun 19 % af de samlede it-uddannede, der kommer fra science og engineering.

Du finder en oversigt over uddannelsestyperne her. IT-uddannelser | ATV.

It på skoleskemaet?

I den mere løsningsorienterede del af rapporten nævnes, at der kan påvises en positiv sammenhæng mellem at have it-fag på ungdomsuddannelserne og søgningen til videregående it-uddannelser. 

Men det bemærkes, at Danmark også her er bagud: Danmark var således sammen med Albanien de to eneste EU-lande uden nogen informatik-uddannelse i grundskolen i 2020/2021.

Dermed formår Danmark ikke at styrke fødekæden for at vække interessen for it-uddannelserne, lyder det i rapporten, der konkluderer:

”Vi er ikke uddannelses- og kompetencemæssigt klar til at realisere den udvikling, der er på vej. Vi har ikke nok kompetencer til fx at udvikle og implementere AI-løsninger, digitale tvillinger, mm. Det kommer til at kræve flere it-uddannede, særligt fra de naturvidenskabelige og tekniske institutter.”

Landets it-universiteter har igen i år også råbt op om alt for få pladser. 

Hos IT-Universitet kunne der fx kun tilbydes studiepladser til 440 unge - selvom over 2.000 havde ansøgt. 

Det ærgrede IT-Universitets rektor Per Bruun Brockhoff. 

”Vi burde uddanne langt flere dataloger, data scientists, it-designere og it-organisationsanalytikere, end vi pt. har mulighed for," sagde rektoren i den forbindelse. 

Seneste nyt