Menu luk

Cecilie jonglerer uddannelse, studiejob og formandspost: ”Man kan tage ansvar for sin egen succes”

Som formand for 500 studerende i Nykredit har Cecilie Wanned Christensen gjort sig mange overvejelser omkring, hvordan man kan forberede sig til arbejdsmarkedet og sætte skub i karrieren. Hun har en række råd til andre, der er på vej mod det første fuldtidsjob.

9. dec. 2024
7 min

”Du er din egen succeshistorie. Man kan tage ansvar for sin egen succes, og man kan påvirke den langt hen ad vejen, hvis man selv er proaktiv og tager initiativ.”

Sådan lyder det fra Cecilie Wanned Christensen, der er studentermedhjælper i Market Data i Wealth Development i Nykredit og samtidig formand for de studerende, der arbejder i banken.

Til dagligt læser den 23-årige studerende en kandidat på CBS i General Management and Analytics, og så er hun ved at tage en minor i ”ESG: metrics, reporting and sustainable Investments”.

Til sommer er hun færdig, og hun er derfor i fuld gang med at overveje, hvad hendes næste skridt på karrierestigen skal være.

”Finanssektoren er enormt konkurrencepræget. Der er mange om buddet, og der bliver uddannet mange CBS’ere og økonomer. Derfor er det også vigtigt, at man er bevidst om sin egen kvalitet, at man prøver at sælge sig selv og bygge den bedste mulige profil,” forklarer hun.

Hun har derfor også en række gode råd til andre, der ligesom hende selv er på vej til at gå fra skolebænken til hæve-sænkebordene på arbejdsmarkedet.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
Det har været vigtigt for Cecilie Wanned Christensen at have et studierelevant job, og hun er meget glad for jobbet i Nykredit. Foto: Mathias Eis

Karrieren begynder allerede med studiejobbet

Først og fremmest har det været vigtigt for hende at have et studierelevant job, fordi det har givet hende en god mulighed for at se flere sammenhænge mellem teori og praksis i langt højere grad, end hvis hun serverede kaffe på en lokal café eller stod bag kassen i en tøjbutik.

Samtidig kan man ifølge studenterformanden også bruge sine studieår til at opbygge den profil, som gør, at man er attraktiv for arbejdsgiverne, når man er færdig. Og det vigtigt, når man lige pludselig står og skal konkurrere med en masse andre, forklarer hun.

Og så er det derudover en oplagt mulighed for at bruge tiden til at finde ud af, hvad der interesserer en og hvilken retning, man vil bevæge sig i.

Cecilie Wanned Christensen har siden hun var helt lille interesseret sig for økonomi. Hendes far har også altid arbejdet i en bank, så hun har altid haft en fascination af den finansielle verden.

”Det er en sektor, som har enorm stor indflydelse på samfundet som helhed,” siger hun. 

Det var heller ikke tilfældigt, at hun søgte ind i Nykredit, hvor hun vidste, at hun fra starten ville få tilbudt en stejl læringskurve.

”Og det var vigtigt for mig, at jeg havde mulighed for at tage ansvar for min egen udvikling og for at opbygge nogle kompetencer. Der er også en mobilitet i Nykredit, der gør, at man har mulighed karriereudvikling internt i virksomheden,” siger hun.

”Det er bare enormt vigtigt, at man viser en proaktivitet og en vilje til at tage ansvar også – selvom det bare er små opgaver i hverdagen."
- Cecilie Wanned Christensen, formand for de studerende i Nykredit

Prøv dig selv af

Hun opfordrer derfor andre til, at man udvikler det, hun kalder en ”vækstmentalitet”.

”Hvis nu der er noget, man ikke ved så meget om, så opsøg en kollega, som ved mere om og bed vedkommende om at forklare det. På den måde udvikler du din egen viden, men du viser også engagement til at udvikle din professionelle karriere,” forklarer hun.

Derudover peger hun på, at det kan være en god idé at prøve sig selv af i forskellige roller. 

”Det behøver ikke nødvendigvis være i et nyt team. Det kan også bare være en anden type opgaver, end dem man normalt sidder med. Måske man skal prøve at spørge seniorspecialisten ”hey, må jeg være med på det her projekt”,” foreslår hun.

På den måde kan man opbygge erfaring og måske få en tværfaglighed, der kan vise sig at blive guld værd på den videre vej op ad karrierestigen, mener hun. 

Vær bevidst om dit eget brand

Cecilie Wanned Christensen råder også til at tage ansvar for opgaver og projekter samt at være opsøgende i forhold til, hvad man kan bidrage med på arbejdspladsen.

”Det er bare enormt vigtigt, at man viser en proaktivitet og en vilje til at tage ansvar også – selvom det bare er små opgaver i hverdagen,” siger hun og forklarer, at man ikke skal underkende den værdi, der kan ligge i, at chefer taler med hinanden. Og her kan man få en værdifuld fortaler i den chef, der har oplevet, at man har givet den en skalle. Og det kan måske være med til at bane vejen for nye muligheder andre steder i organisationen i løbet af ens karriere. 

Generelt mener Cecilie Wanned Christensen, at man skal være bevidst om det brand eller image, man har over for både chefer og kolleger. Og det kan man styrke på forskellige måder, forklarer hun.

Først og fremmest handler det om at være bevidst om det.

”Og så kan man spørge sig selv, vil jeg være min egen kollega? Det er enormt vigtigt, at man er reflekteret omkring, hvorvidt man er en god kollega. Det handler om at være positiv, glad, åben og imødekommende over for andre,” siger hun og understreger igen, at tidligere kolleger og chefer kan være den bedste reklamesøjle for dig, når du skal videre internt i organisationen eller søger nyt job et andet sted.

(Artiklen fortsætter efter boksen)
”Jeg prøver selv så vidt som muligt at være super proaktiv på LinkedIn. Det er stadigvæk lidt angstprovokerende."
- Cecilie Wanned Christensen, formand for de studerende i Nykredit

Netværk er vejen frem

Cecilie Wanned Christensen er generelt meget bevidst om at pleje sit netværk, fordi det ifølge hende kan være alfa og omega for ens karrieremuligheder.

”Det er enormt vigtigt med networking og det at skabe forbindelser og relationer til andre. Det, synes jeg, virkelig er vejen frem,” siger hun og peger på, at det kan være alt lige fra at melde sig ind i eksempelvis en studenterforening som Nykredit Students eller deltage i arrangementer på arbejdspladsen eller andre relevante steder.

”Det kan jo være, at man eksempelvis søger et job i en anden afdeling, hvor man kender en, fordi man har spillet padle med vedkommende, og de så lægger et godt ord ind for dig,” siger hun og fortæller, at hun selv er meget bevidst om at pleje sit netværk.

Cecilie Wanned Christensen mener, at man skal være bevidst om det brand eller image, man har over for både chefer og kolleger. Foto: Mathias Eis

Brug LinkedIn aktivt

Det gælder også på LinkedIn, hvor Cecilie Wanned Christensen opfordrer til, at man opbygger det, hun kalder en ”online portefølje”.

”Jeg prøver selv så vidt som muligt at være super proaktiv på LinkedIn. Det er stadigvæk lidt angstprovokerende for mig. Men hvis jeg har været til forskellige kurser internt i Nykredit-sammenhænge, så kan jeg godt finde på at poste en selfie for at dokumentere sejre eller resultater,” forklarer hun.

Hun fortæller om et LinkedIn-opslag hun har lavet for nyligt, der handlede om den virksomhed, hun har startet ved sit af studie og arbejde, hvor hun upcycler vintage blazere efter sine egne designs.

”Det handlede om, at jeg havde fået tilbudt at få mit tøj i en forretning. Så det var en lille succeshistorie, hvor jeg skrev tak til alle, der har støttet mig. Det var meget personligt, men det synes jeg også kan meget på LinkedIn,” forklarer hun.

Opgradér dit cv

Og så opfordrer Cecilie Wanned Christensen også til, at man udnytter de fordele, man har som studerende som medlem af Finansforbundet.

Det gælder blandt andet muligheden for at styrke sit cv med relevante kurser. Hun har selv af egen lomme betalt for kurser på CBS i blandt andet Python og Excel. 

Først senere er hun blevet opmærksom på, at det faktisk er muligt at få gratis kurser gennem Finansforbundet.

”Hvis du ikke selv har de evner, så brug muligheden for at få de her gratis kurser. Det er en virkelig god mulighed for at få det på sit cv og kan nogle gange være en god billet ind i sektoren,” siger hun.
Derudover kan man bruge Finansforbundet til at sparre med, om det så gælder karrierevejledning, cv-opbygning eller råd til, hvad man skal skrive i en motiveret ansøgning, mener hun.

Det kan også være en god idé at finde en mentor, pointerer Cecilie Wanned Christensen.

”Man skal altid opsøge personer, der ved mere end dig selv. Det er det, man lærer noget af, og man kan jo ikke selv være ekspert i alting,” siger hun.

Seneste nyt