Menu luk

”Alle bliver data scientists på et eller andet niveau”

”Vi er nødt til at sætte os ind i, hvordan det virker og prøve det af på egen krop og sind," siger AI-ekspert Erik David Johnson, der forleden var inviteret til temadag for Finansforbundets kredsbestyrelsesmedlemmer om kunstig intelligens.

29. okt. 2024
5 min

Er der en risiko for, at nye AI-baserede værktøjer automatiserer så store dele af arbejdet, at det vil lede til tab af arbejdsglæde og mening? Og hvorfor leger løver egentlig?  

Det var bare nogle af de spørgsmål, som Erik David Johnson, der er Chief AI officer hos Delegate og forsker og foredragsholder i AI og sprogteknologi, tog fat på til en temadag for Finansforbundets kredsbestyrelsesmedlemmer om kunstig intelligens. 

Svarene vender vi tilbage til.

Vil revolutionere vores tilgang til data

På Nyborg Stand Hotel var der godt gang i debatten, da deltagerne blev fordelt ud i undergrupper med hver deres tema. Her de gik i dybden med de udfordringer og dilemmaer, som udrulningen af AI i finanssektoren kan føre med sig.

Der blev diskuteret kompetencer, trivsel og arbejdsmiljø, dataetik og algoritmeledelse samt nye love og regler på området. Det arbejde er nu blevet til nogle interne anbefalinger til det videre arbejde med AI i Finansforbundet.

For Erik David Johnson er det helt åbenlyst, at AI-toget fortsætter, og at det vil betyde store ændringer. 

”Generativ AI med særlige værktøjer kan revolutionere vores tilgang til data og mønstergenkendelse på måder, vi knap nok kan forestille os. Min påstand er, at alle bliver data scientists på et eller andet niveau."

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Hvorfor leger løver?

Spørger man Erik David Johnson om, hvordan man skal forholde sig til den udvikling, vi er vidner til lige nu, er svaret meget enkelt at begynde at lege.

"Jeg plejer provokerende at spørge - hvorfor leger løver?... Det gør de for at overleve."

"Vi er nødt til at sætte os ind i, hvordan det virker og prøve det af på egen krop og sind. Det er interessant hvilke kompetencer, der gør én i stand til at kunne det? Nu har jeg været ude og snakke med godt 5.000 mennesker om generativ AI i det seneste år. Min konklusion er, at det handler om personlighed og ikke hårde fagværdier eller ens alder."

"”Kan man træne nysgerrighed og viljen og fornøjelse ved at tænke ud af boksen? Hvis man kan, er det det, man skal kompetenceudvikles i," understregede Erik David Johnson. 

Erik David Johnson, Chief AI officer hos Delegate samt forsker og foredragsholder i AI og sprogteknologi.

Finansforbundets slagsang i lidt anden version

Foran Finansforbundets kredsbestyrelsesmedlemmer slog formand Dorrit Brandt fra morgenstunden takten an med at afspille en lidt anderledes version af Finansforbundets slagsang "Når en tanke bliver født".

For i næste sekund kunne man høre en selvsikker stemme med accent på et catchy reggae-beat synge; "sammen vil vi det bedste… skabe lys for de næste… plante frø der i tankerne skal bo, åhhåh åh, åhhåh åh."

Engageret forsøgte forsamlingen at følge teksten og en helt ny melodi.

Efter et par runder med omkvædet gik det lidt bedre.

"Måske er det vores nye melodi, og hvis I ikke var helt vilde med reggae, har vi fire andre versioner," sagde Dorrit Brandt, formand for Finansforbundet, med et smil efterfølgende.

Hun forklarede, at det hele selvfølgelig hverken var komponeret af formandsskabet eller en dygtig dansk musiker, men havde taget nogle få sekunder for AI-værktøjet SUNO i samarbejde med Erik David Johnson.    

"Det vilde er, at ingen nogensinde har sunget den her sang på den her måde. Det er AI-skabt, både stemmen og melodien."

AI kan være kreativ

Erik David Johnson fulgte efterfølgende op på scenen, hvor han gav en dybdegående forklaring af generativ AI, deep learning og neurale netværk.

"Den kan være kreativ," lød det, inden han fortsatte:

"Selv om store sprogmodeller i sit udgangspunkt er auto-complete på steroider; kan det skabe noget helt nyt baseret på eksisterende data."

Ifølge AI-eksperten er generativ AI så kraftfuldt, at det vil kunne overtage kreative opgaver, som mange måske netop vil opleve som det meningsfulde ved et arbejde. 

Dorrit Brandt, formand for Finansforbundet.
"Noget af den effektivisering, vi vil se, vil ikke nødvendigvis lede til mere mening eller arbejdsglæde."
- Erik David Johnson, chief AI officer hos Delegate samt forsker og foredragsholder i AI og sprogteknologi.

Faglig sorg

Overtager de AI-baserede værktøjer for meget ejerskab over de kreative og sjove opgaver på arbejdspladsen, vil det kunne lede til det, han omtaler som faglig sorg.

"Generativ AI kan lede til tab af mening og faglig sorg," slår Erik David Johnson fast, inden han selv følger op:

"Vi troede, at AI og de store sprogmodeller tog de trivielle og simple opgaver. Men det er bare ikke rigtigt. Det kan skabe kunst, billeder, tekst og musik. Det kan være kreativt og opfinde nye ting. Det var områder, vi troede, vi kunne reservere til os selv."

It-udviklerne taber måske arbejdsglæde, når det pludselig en dag er AI-værktøjerne, der kan finde de kreative løsninger eller den lille fejl, som får hele systemet i omdrejninger.

For privatrådgiverne er det måske, når et AI-baseret værktøj bliver så god til at finde mønstre i data om kunderne, at relationen og kommunikationen mellem dem og sprogmodellen bliver så god, at de menneskelige kompetencer glider i baggrunden.

"Jeg tror, at faglig sorg er noget, vi bliver nødt til at tale om. Noget af den effektivisering, vi vil se, vil ikke nødvendigvis lede til mere mening eller arbejdsglæde," siger han og fortsætter:

"Der vil være opgaver og områder, vi kommer til at være kede af at tabe."

Sådan kommer du i gang med GenAI

Her er Erik David Johnsons gode råd til at komme i gang med de nye generative AI-værktøjer.

  • Det stærkeste sted at begynde er at lege med værktøjerne.
  • Køb ChatGPT+ til 20 $ om måneden – det er den legeplads, der har de fleste og nyeste teknologier inden for generativ AI, samlet ét sted.
  • Upload et simpelt Excel-ark, der ikke er personhenførbart, GDPR-sensitivt eller forretningskritisk og bed den om at analysér data. Find data på fx opendata.dk eller lign.
  • Upload et billede og spørg, hvad der er på det.
  • Bed den om at forklare dig et vilkårligt emne.
  • Installér ChatGPT-app’en på din mobil og bed den forklare dig ting, du spørger om eller tager billeder af.

Seneste nyt