Menu luk

Timms far tog sit eget liv: Nu har han et vigtigt budskab

Farens selvmord har påvirket direktør Timm Schianders tilgang til sit arbejdsliv og sit lederskab. For ham er det en styrke, når man deler de svære ting i livet med kolleger og chefer.

11. dec. 2023
7 min
Timm Schiander håber at kunne inspirere andre til også at være åbne omkring det, der rører sig hos dem. Også det, der er hårdt. Foto: Claus Bech

19. marts 2016 var en ganske almindelig arbejdsdag som alle andre for den dengang 30-årige Timm Schiander. Men et opkald fra hans faster ændrede ikke bare hans liv, men også hans tilgang til sit arbejde og sit lederskab.

Beskeden fra fasteren var voldsom, men ikke uventet. Timm Schianders far havde taget sit eget liv. Forud var gået flere måneders deroute.

”Jeg havde på fornemmelsen, at det kunne ske, men selvfølgelig bliver man ked af det,” fortæller Timm Schiander, der i dag er direktør i Nordea i Roskilde.

Der er gået syv år, siden hans far tog den voldsomme beslutning, men lige siden har han været åben omkring farens død. Og det er meget bevidst.

For nyligt satte han sig til tasterne og skrev et opslag om det på LinkedIn. Et opslag, der siden er blevet delt vidt og bredt. Og Tim Schianders budskab er klart.

”Husk at tale om de ting, der er svære, både på jobbet og derhjemme - det er en kæmpe styrke, vær der for hinanden og del ud af jeres kærlighed,” lyder det fra den i dag 37-årige direktør.

En mand, der tog sig af alle andre end sig selv

For det er netop, hvad Timm Schiander selv har gjort siden den skæbnesvangre dag.

”Der kan nogle gange være en lidt stereotyp opfattelse af ledere som en slags maskine, der bare kører. Men jeg er jo et menneske af kød og blod ligesom alle andre. Og jeg slæber også rundt på nogle ting. Det synes jeg er vigtigt at dele, fordi vi har alle sammen ting inde på livet, som kan gøre ondt en gang imellem,” forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Opslaget på LinkedIn kom i anledning af ”Movember”, der er en tilbagevendende begivenhed, der sætter fokus på mænds mentale helbred.

Og det er netop derfor, at Timm Schiander også synes, at det er vigtigt at dele sin fars historie. For som barn har han altid set sin far som den stærke mand, der altid tog sig af andre. Hans overarm var prydet med en tatovering med ordene ”Lev stærkt, dø ung”, og han voksede op i en lille by uden for Holbæk, hvor ”man først talte om tingene, når man havde puffet til hinanden først.”

Faren var pædagogisk leder og kunne finde på at tage børn med hjem, hvis kommunen ikke sørgede for at få dem fjernet fra problematiske hjem.

”Han var der for alle andre end sig selv,” siger Timm Schiander og fortæller, at det begyndte at gå galt for faren, da han blev skilt.

Herefter mistede han sit job, flyttede på herberg og begyndte at drikke mere og mere.

”Han havde svært ved at tale om det, der gjorde ondt i ham selv, og de ting, han slæbte rundt på, var nok en lidt større mundfuld, end han måske lige gav udtryk for,” siger Timm Schiander.

”Når jeg har haft kolleger, der har delt ting, der er svære i deres liv, så har jeg aldrig nogensinde oplevet, at det er kommet dårligt igen."
- Timm Schiander, direktør Nordea Roskilde
Det er syv år siden, Timm Schianders far tog sit eget liv. Foto: Claus Bech

At dele er en styrke

Med sin egen tilgang og åbenhed håber Timm Schiander at kunne inspirere andre til også at være åbne omkring det, der rører sig hos dem. Også det, der er hårdt, og som normalt kan være svært at tale om.

”Når jeg har haft kolleger, der har delt ting, der er svære i deres liv, så har jeg aldrig nogensinde oplevet, at det er kommet dårligt igen. Jeg har aldrig oplevet, at det er noget, der har svækket deres position i teamet eller deres kollegers syn på dem. Tværtimod. Jeg har altid syntes, at det var en styrke, når folk har turdet at dele ting,” forklarer han.

Og selvom det kan være svært at fortælle om dødsfald i den nære familie, når det knager i ægteskabet eller man har stress-symptomer, så kan det gøre samarbejdet endnu bedre, når man er på den anden side.

”Jeg kan jo som leder guide langt bedre, hvis de lukker mig ind. Og jeg roser altid folk, hvis de deler de her ting med mig. Det gør vores bånd meget stærkere, og det er jo også derfor, jeg går på arbejde hver dag. For at gøre en forskel,” siger Timm Schiander.

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på telefonnummer 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.

Du kan også kontakte Livslinien, hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.

Blev grebet, da verden ramlede

Selv er han glad for, at han havde kolleger og ledere, der stod klar til at gribe ham, da hans egen verden ramlede.

Dengang var han et års tid forinden blevet ansat i sit første lederjob i Nordea. Han lagde selv op til at komme tilbage på arbejde lige efter farens bisættelse, men blev af sin daværende leder bedt om ikke at komme tilbage, før han havde snakket med en psykolog.

”Det viste sig at være det helt rigtige, for da alt det praktiske med bisættelsen og så videre var overstået, så fik jeg følelsen af, at det var enormt provokerende, at verden gik videre, og bilerne bare kørte på gaden som om intet var hændt, når jeg lige havde mistet min far.”

Han var væk fra jobbet i to uger og talte med en psykolog flere gange om ugen i den periode.

”Jeg fik den plads, jeg havde brug for, og var mentalt klar, da jeg kom tilbage på jobbet. Men det var fedt, at der var en med en masse praktisk ledererfaring, der tog den beslutning for mig,” fortæller Timm Schiander.

En familie på arbejdspladsen

Og det håber han selv at kunne give videre i sin egen ledergerning. Og netop derfor er det så vigtigt at være åben om, hvad der sker i ens liv – både det lette og det svære.

”Man skal selvfølgelig ikke dele sin historie, hvis man ikke er klar til det. Men vi tilbringer så mange timer sammen på en arbejdsplads, at vi nærmest er som en familie. Så jeg vil opfordre til, at man gør sig selv den tjeneste, hvis man er et godt sted, og der er noget, der trykker og kan gøre en ked af det i hverdagen, at man fortæller om det,” pointerer Timm Schiander.

Han understreger, at der selvfølgelig skal være ledere i den anden ende, der er klar til at modtage og håndtere, når medarbejdere deler svære følelser.

”Man skal være bevidst om som leder, at man skal være i stand til at rumme alle folks følelser,” siger han og understreger, at han selv har fundet en god balance i det.

Han er nemlig meget bevidst om ikke at gøre som sin far, der rummede alle andre end sine egne følelser.

”Jeg fokuserer på, at når andre deler noget, er det deres udfordringer og deres liv. Det at være en god sparringspartner betyder jo ikke, at det skal fylde alt for mig, når jeg går hjem fra arbejde. Det bliver man nødt til at være i stand til at håndtere, for ellers bliver det for svært,” forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Det er altid bedre at spørge

Det kan være svært og måske føles tabubelagt at spørge ind til, hvordan det går, hvis man har kolleger i sorg. Men Timm Schiander er ikke i tvivl om, hvad han vil råde andre til at gøre, hvis deres kolleger kommer på arbejde efter et dødsfald eller en anden voldsom oplevelse i privatlivet.

”Mit bedste råd vil være bare at gå ind i det og være nysgerrig og spørge ind, fordi vedkommende skal nok selv sige fra, hvis det bliver for meget.”

Som leder handler det ifølge Timm Schiander også om at være nysgerrig og give plads.

”Man skal spørge ind til det – hellere en gang for meget end en gang for lidt. Og man skal tjekke ind løbende, for det kan godt bølge op og ned og være sværere i nogle perioder end andre. Og så handler det også om at forventningsafstemme og sige ”hvordan kan jeg lede dig bedst muligt? Hvad kunne du godt tænke dig fra mig?” forklarer han.

"Formålet med mit opslag er jo at få skabt en accept af, at det er okay, at livet går, som det gør. At det også kan være sundt at have det svært."
- Timm Schiander, direktør Nordea Roskilde

Overvældende respons

Timm Schiander er meget overvældet over al den respons, som hans LinkedIn-opslag har givet. Og hans indbakke har i en lang periode var rødglødende med beskeder fra især mænd. Nogle roser ham for at dele, andre fortæller, at de har oplevet noget lignende, mens andre bare skriver tak.

Selv er han glad for, at opslaget har vækket noget i så mange.

”Formålet med mit opslag er jo at få skabt en accept af, at det er okay, at livet går, som det gør. At det også kan være sundt at have det svært, siger han og understreger:

”Og hvis man deler det, så føler jeg i hvert fald, at man får det 10 gange igen.”

Seneste nyt