Menu luk

Peter stoppede som udvikler: ”En dag blev storrumskontorerne for store”

Finanssektoren har gode forudsætninger for at rekruttere efterspurgte it-specialister. Men branchen er ikke for alle, siger direktør hos it-rekrutteringsvirksomhed, der tidligere var udvikler hos Danske Bank.

27. sep. 2023
4 min
”Det var et dårligt match for mig og min personlighed." Peter Rasmussen, datalog og i dag direktør for iHeadHunt.

”Jeg elskede at arbejde som udvikler, men en dag blev storrumskontorerne for store, og processerne for drænende.”

Ordene falder fra datalog Peter Rasmussen, der fra sit hjemmekontor med udsigt til Damhussøen i Vanløse, husker tilbage på dengang, han selv arbejdede som udvikler i først fem år hos Danske Bank og siden to år hos Tryg.

I dag er de store finansorganisationer skiftet ud.

Peter Rasmussen er selvstændig og ejer it-rekrutteringsvirksomheden iHeadHunt, der er specialiseret i at rekruttere it-profiler til hungrende danske virksomheder.

Efter en opbremsning umiddelbart efter corona oplever han nu igen, at efterspørgslen efter it-specialister er strøjet i vejret.

Også i den finansielle sektor, som han selv forlod for år siden. 

”Dem med erfaring og forståelse for de komplekse systemer, som der findes i den finansielle sektor, er en knap og meget eftertragtet arbejdskraft,” siger han.

Flere og flere it-folk i finans 

Antallet af it-ansatte i den finansielle sektor er vokset eksplosivt de seneste år. Ud af de cirka 41.000, der er omfattet af Finansforbundets standardoverenskomst, er lidt over 8.000 registreret som it-ansatte. Læg dertil mere end 4.000 ansatte i fintech-virksomheder. 

It-ansatte i finanssektoren er med årene blevet et vigtigere og vigtigere segment i branchen og også i Finansforbundet.

"For mig er der ingen tvivl om, at en finansiel virksomhed er en digital virksomhed. Derfor er vores medlemmer, der arbejder med it i hverdagen, også et kernesegment. De kræver lige så meget kærlighed som kunderådgiveren eller den klassiske bankansat.”

At det er en eftertragtet gruppr, viser gennemsnitslønningerne for it-ansatte også - den en af de højeste blandt Finansforbundet medlemmer.

Læs mere om det her: Se lønnen: Det tjener it-ansatte i gennemsnit i finanssektoren

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Mainframes og it-kollegaer på over 50 år

Mens løn og vilkår generelt er gode i sektoren, er der dog også forhold, der kan gøre en rekrutteringsopgave af it-folk til sektoren vanskelig, siger Peter Rasmussen.

For ham ham selv var det bureaukratiet og de store organisationer.

”Det var et dårligt match for mig og min personlighed,” siger han. 

Og så er sektoren på overfladen stadig af nogle kendetegnet ved ofte meget komplekse it-systemer og mange forskellige og ældre teknologier som mainframe. 

Læs også: Når direktør tænder musikken, sænker roen sig i storrumskontoret

Derudover er perceptionen hos nogle også, at mange af ens fremtidige kollegaer i it nok har rundet et skarpt hjørne, lyder det fra Peter Rasmussen.

”Mange tænker stadig på mainframe, og at en del udviklere måske er over 50 år, når de kommer fra en anden branche. Det er helt sikkert ikke hele sandheden, men ryet er der. Det forsøger vi selvfølgelig at udfordre, når vi snakker med potentielle kandidater,” siger han.

Selvom det ikke er hele sandheden, viser en undersøgelse fra Finansforbundet, at der lidt om ryet.

Således anses COBOL  som det vigtigste programmeringssprog af 31 procent af it-medlemmer, mens 60 procent af it-medlemmerne i Finansforbundet er over 50 år.

Fra udvikler til recruiter

Peter Rasmussen, uddannet i datalogi fra Københavns Universitet, begyndte sin karriere som udvikler hos Danske Bank. 

Efter 5 år skiftede han til Tryg, hvor han var i to år. 

Karrieren fortsatte hos den dengang nystartede it-virksomhed ScanJour, hvor han blev i 14 år og endte som udviklingschef. 

I 2012 sprang Peter Rasmussen ud som selvstændig med iHeadHunt med i dag fire ansatte. 

Her bruger han sin erfaring fra sin karriere til at matche it-folk med danske private og offentlige organisationer. 

"Jeg kan tale med om, hvordan det er at arbejde i den finansielle sektor. Både om de dårlige sider, men også om de gode. For dem er der også,” siger han.

Mange argumenter for at vælge finanssektoren

Selvom branchen ikke var noget for Peter Rasmussen, er der dog også mange gode argumenter at hive frem,  når han taler med potentielle kandidater.

Ud over at det sammen med pharma er det af de bedste løn- og arbejdsvilkår, man ifølge Peter Rasmussen kan få, er det også bare et rigtig godt sted at udvikle sin karriere.

”Der er virkelig mange karrieremuligheder i de store finansielle virksomheder, da disse jo dækker alle typer roller inden for it-området,” siger han og fortsætter:

”Og hvis man virkelig vil blive god til en ting og gå i dybden med den, er der også gode muligheder i de større finansielle virksomheder. Det kan være inden for it-sikkerhed eller blive 100 meter mester i fx projektledelse, integrationer, frontend-, backendudvikling eller databaser.”

Ofte er der mange andre kollegaer at få sparring og input fra, også selvom man arbejder inden for en niche, hvor man gerne vil nørde, siger han videre.

Også som nyuddannet it-specialist er finansområdet særlig interessant, da virksomhederne typisk har gode muligheder for kurser, graduate-programmer og efteruddannelser netop inden for det område, man ønsker at specialisere sig i, siger Peter Rasmussen.

Efterspurgte it-kompetencer

Manglen på it-kompetencer er på sit højeste i mange år.

I 2022 var oplevede næsten to ud af tre virksomheder, der forsøgte at rekruttere it-specialister, vanskeligheder. 

Det viser tal om virksomhedernes adgang til it-kompetencer fra Danmarks Statistik, som DI har gravet frem i Statistikbanken.

Ifølge Danmarks Statistik svarede 12 procent af danske virksomheder med over 10 ansatte, at de havde ledige it-stillinger, de ikke kunne besætte i løbet af 2022.

Udfordringerne med at skaffe it-specialister opleves hos halvdelen af de store virksomheder med over 250 ansatte.

IT-ansatte

Finansforbundet er også for dig, der arbejder med it i den finansielle sektor. Du får adgang til nogle af Danmarks bedste it-kurser, arrangementer, netværk og nyheder om finans-it, tech og digitalisering.

Seneste nyt