Nye regler får afgørende betydning for hverdagen i finanssektoren
Bankerne er sat på en enorm opgave med at implementere nye EU-krav. De nye regler kan føre til nye krav til stort set alle faggrupper og er endnu mere omfattende, end da man skulle implementere hvidvaskdirektivet. Det mener ESG-chef hos Sparekassen Danmark.
En stor opgave
For at understøtte implementeringen af CSRD-reglerne og sparekassens bæredygtige udvikling, ansatte Sparekassen Danmark endnu en medarbejder til ESG-afdelingen i midten af august – og Eva Falck mener ikke, at afdelingen er færdig med at vokse.
Middelfart Sparekasse, som har 15 afdelinger og cirka 400 ansatte, har også tilført flere ressourcer på grund af arbejdet med den nye lovgivning. ESG- og kommunikationsdirektør Bjarne Jacobsen fortæller, at han har fået en ny kollega til at hjælpe med arbejdet på fuld tid og derudover samarbejder med en ekstern revisor.
”Måske er det nok med en ekstra kollega, måske er det ikke. Jeg ville ikke have kunnet gøre det alene. Det er en opgave, som er stor - selv for de store. Så det er klart, at den fylder meget hos os,” siger han.
Hvad er CSRD?
- Det nye EU-direktiv, CSRD, er en forkortelse for Corporate Sustainability Reporting Directive.
- CSRD sætter en række standarder for, hvordan virksomheder skal rapportere om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.
- Rapporteringen skal integreres i årsrapportens ledelsesberetning.
- I 2025 skal virksomheder i EU med mere end 500 ansatte (virksomheder, der i dag er omfattet af NFRD) indberette for regnskabsåret 2024.
- I 2026 følger virksomheder, som opfylder to af tre krav: mere end 250 ansatte, 40 mio. EUR i omsætning og 20 mio. EUR i aktier.
- I 2027 skal børsnoterede SMV'er indberette for regnskabsåret 2026 (dispensation til 2028 er mulig).
Behov for uddannelse
CSRD er indrettet sådan, at de største virksomheder bliver underlagt kravene først, og de mellemstore først bliver omfattet senere. De allermindste virksomheder er i første omgang ikke direkte omfattet, men kan blive indirekte påvirket, hvis de er leverandører og samarbejdspartnere med de store virksomheder.
Hos LOPI, foreningen for Lokale Pengeinstitutter, fortæller analyse- og bæredygtighedsdirektør Søren Krarup, at implementeringen af CSRD, som kommer oven i en lang række andre regler for bæredygtighed og klima, er en enorm opgave. Derfor er der behov for videreuddannelse og også for nye ansatte.
LOPI har sammen med Finanssektorens Uddannelsescenter startet et netværk for medarbejdere, som beskæftiger sig med ESG. Den slags medarbejdere er der nemlig kommet flere af, efterhånden som lovgivningen er blevet mere omfattende.
”Tidligere var der ofte én medarbejder - eksempelvis en medarbejder inden for compliance, risikostyring eller kommunikation - som fik området oven i det andet, han eller hun sad med. Men nu ser vi typisk, at man har en ESG-ansvarlig, i hvert fald de større steder,” siger Søren Krarup.
I Finansforbundet er et nyt netværk på vej målrettet medlemmer, som har berøring med og interesse inden for ESG. Her er et tilbud om et fortroligt rum med sparring og den nyeste faglige viden.