Martin Thorborg: Du skal ud i storrumskontoret og have nogle knubs
Du skal finde din egen personlige stil som leder. Og det gør du bedst på gulvet i storrumskontoret, hvor du kan få nogle knubs, mener Martin Thorborg.
I sine første år som leder forsøgte Martin Thorborg selv at være ligesom sit forbillede, Mærsk McKinney Møller. Han begyndte at gå med skjorte og slips. Møde klokken 7 om morgenen og udøve rettidig omhu. Være lidt mere striks og den slags.
”Og jeg er ikke rigtig noget af det. Jeg er B-menneske, går i polo-shirts og kan egentlig godt lide konsensus. Så det var ikke rigtigt troværdigt,” griner han.
Pointen? ”Du er nødt til at være autentisk som leder. Ingen gider at følge en skuespiller,” lyder det.
En misforståelse
Så hvordan er Martin Thorborg som leder? I offentligheden er han kendt som en skarp debattør, der taler i one-liners og er meget direkte. Er han også sådan som leder?
”Nej, mange misforstår det og tror, at jeg er hård og bossy som leder. Det er jeg ikke,” siger Martin Thorborg og fortæller, hvordan en journalist i foråret spurgte, hvornår han sidst havde skældt en medarbejder ud.
Det kunne Martin Thorborg ikke svare på. Så han spurgte sine medarbejdere: ”De kunne heller ikke huske det,” griner han.
Thorborgs hemmelige ingredienser
Ser vi på de vilkår, som Martin Thorborg byder sine ansatte, tegner der sig heller ikke billedet af en hård hund, der pisker sine ansatte:
- Hver leder har max omkring 10 medarbejdere. Herved mister lederen ikke følingen med medarbejdernes humør og performance.
- Hver 2. måned måler virksomheden på medarbejdernes tilfredshed.
- Medarbejderne må arbejde hjemme, så meget de vil. Dog kan nogle funktioner og møder kræve fysisk fremmøde.
- Alle ansatte arbejder max omkring 37 timer om ugen.
- Hver anden måned går Martin Thorborg en tur med nye medarbejdere i grupper af 3-4 stykker og giver en pep-talk om, hvorfor deres arbejde er vigtigt.
Fleksibilitet er et konkurrenceparameter
Medarbejdernes frihed og fleksibilitet er en helt bevidst strategi for Dinero, røber Martin Thorborg:
”It-branchen har traditionelt været gennemsyret af overarbejde. Kan jeg tilbyde mine medarbejdere de bedste vilkår, kan jeg holde på dem i længere tid. Og så slipper for hele tiden at skulle oplære nye.”
Faktisk tror han slet ikke på, at hjernen kan være kreativ 8 timer om dagen:
”Det kan den max 3-5 timer, tror jeg. Så hvis en medarbejder har performet i 4 timer og bruger resten af tiden på for eksempel at teambuilde eller tilegne sig ny viden, så synes jeg satme, det er fint.”
Nej tak til 4 dages arbejdsuge
I øjeblikket ruller en stor offentlig debat om arbejdsmoral – blandt andet foranlediget af integrations- og udviklingsminister Kaare Dybvads (S) hyldest til lønmodtagere, der henter deres børn sent fra daginstitutionen, fordi de har travlt med at arbejde.
Hvor står Martin Thorborg i disse debatter?
”Jeg synes, at vi skal arbejde mindre,” siger han: ”Men jeg bryder mig ikke om 4 dages arbejdsuge.
For det ender altid med, at man pakker 4 dages arbejde ind i 5 – og så springer man det sociale over og skal være mere effektiv i fire dage.”
Blå bog: Martin Buch Thorborg
- Født 25. maj 1970
- Serieiværksætter og direktør for regnskabsprogramfirmaet Dinero.
- I 1995 var han medstifter af firmaet Jubii. Han står også bag Amino.dk og Dinero.
- Har udgivet flere bøger, herunder "Iværksætter til jeg dør" (2007), "Min vej som Leder" (2022), og "Skab din egen succes" (2023).
- Har en YouTube-kanal med over 2,7 millioner visninger, hvor han deler videoer om iværksætteri.
Nu skal lederrollen redefineres - igen
”Jeg synes, det er fantastisk vidunderligt at være leder. Ledelse er i forandring hele tiden. Hele tiden opstår der nyt og så skal vi redefinere lederrollen igen,” lyder opsangen fra Martin Thorborg:
For eksempel er medarbejderne begyndt at gå mere op i tryghed end i purpose, fordi vi alle sammen kender nogen, der er blevet fyret, eller som har oplevet besparelser, påpeger han:
”Så nu er folk lige 10% mere ligeglade med at redde jorden. Og 10% mere interesserede i om de har et job i morgen. Det er ren psykologi.”