Menu luk

”I Nordea fandt jeg den familie, jeg har manglet hele mit liv”

Mohammad Ayad Kadim følte, han fik et sted at høre til, da han blev ansat i Nordea. Han tror på, at man skal se muligheder frem for begrænsninger, og han opfordrer andre med anden etnisk baggrund i den finansielle sektor til at gøre det samme.

5. apr. 2023
5 min
Mohammad Kadim er glad for de muligheder, han har fået i Nordea. Foto: Privat

Jeg havde ikke fået alt det, jeg har i dag, hvis ikke det var for min arbejdsplads.”

Sådan lyder det fra people leader i Nordea i Lyngby, Mohammad Kadim. Han kom til landet som seksårig fra Irak uden sin bedstemor og bedstefar, som han ellers altid havde betragtet som sine forældre. I Danmark stødte han til sine biologiske forældre, der allerede havde boet i landet i en årrække, men som han aldrig havde kendt.

Det var svært for ham at falde til i en ”ny” familie, i et nyt land og med et nyt sprog, og barndommen var præget af kaos og svigt.

Først da han fik en praktikplads i Nordea under sit studie, fandt han det, han indtil da havde savnet.

”I Nordea fandt jeg den familie, jeg har manglet hele mit liv,” forklarer Mohammad Kadim.

Han ser sine kolleger som meget mere end bare kolleger, og han er dybt taknemmelig over, at banken har sikret ham alt fra efteruddannelse til en løn, der har betydet, at han har kunnet købe sit eget hjem.

”Jeg kan nu give mine børn den ro og tryghed, som jeg ikke selv fik,” siger han.

”Det er meget vigtigt at sige, at vi kan mere, end vi tror. Man kan vælge at se muligheder frem for  begrænsninger."
- Mohammad Kadim, people leader i Nordea

Er særlig god til mennesker

Den 32-årige people leader er vokset op med en forventning om, at han skulle være
læge eller advokat, fordi det er job med penge og prestige i.

Det var dog ikke umiddelbart noget, der var udsigt til i hverken folkeskolen eller gymnasiet, hvor karaktererne langt fra var prangende.

Det var også i gymnasietiden, at Mohammad Kadim mødte sin nuværende hustru. Og da det gik op for ham, at det var hende, han ville leve sit liv med, begyndte han at overveje, hvad han kunne gøre for at sikre sig, at hans finanser var i orden. Det var nemlig vigtigt for ham at kunne bevise for sin kommende svigerfamilie, at han kunne forsørge sig selv og sin familie.

Det endte med, at han valgte at uddanne sig som finansøkonom, men heller ikke her fik han  prangende karakterer. Faktisk dumpede han sin første eksamen, og fik den nedslående melding fra sin lærer, at han hellere måtte finde noget andet at lave.

”Men jeg kæmpede og satte mig for, at jeg ville klare det,” siger han.

Og det gjorde han. Faktisk fik oplevelsen ham bare til at kæmpe ekstra meget for at få en praktikplads. Han ringede rundt til HR-afdelinger i bankerne et helt år før, han egentlig skulle søge.

Det endte med, at han fik en plads i Nordea, og der har han været lige siden.

”De og jeg fandt ud af, at jeg var særlig god til mennesker. Jeg kunne sælge en masse produkter, fordi jeg på grund af mine mange deltidsjobs og min kulturforståelse vidste, hvordan man taler med folk,” forklarer han.

Blå bog: Mohammad Kadim

  • Uddannet finansøkonom og har en
    HD i Organisation og Ledelse fra CBS,
    Experienced Ledership fra Leadership Pipeline Institute
  • 2013-2014: Trainee/Bankrådgiver
    under uddannelse, Nordea
  • 2015-2018: Bankrådgiver, Nordea
  • 2018-2019: Filialdirektør eFilial
  • 2018-: People leader, Nordea

Ser muligheder frem for begrænsninger

Praktikpladsen blev senere til en fastansættelse. Men ambitionerne var højere, og som 28-årig blev Mohammad Kadim filialdirektør i en digital filial med kunder fordelt over hele landet. Han har også siden videreuddannet sig og færdiggjort en anerkendt diplomlederuddannelse fra CBS med det  næsthøjeste snit.

”Det er meget vigtigt at sige, at vi kan mere, end vi tror. Man kan vælge at se muligheder frem for  begrænsninger. Og man kan selv vælge sine narrativer fremfor at underlægge sig dem, der allerede er,” siger han.

Han har tidligere været fodboldtræner og frivillig coach for unge med anden etnisk baggrund og  peger på, at han ofte har hørt dem og andre med samme baggrund som ham selv identificere sig som ofre. Og det er han træt af.

Da han gik efter en lederstilling i banken, var der flere, der sagde, at han ikke skulle gøre sig for store forhåbninger.

”De sagde, man vil aldrig gøre en Mohammad til leder. Uanset hvor god du er, vil der altid være en Kasper, der får jobbet. Det har jeg hørt på hele mit liv. Men det er noget pis,” siger Mohammad Kadim og forklarer:

”Jeg kan jo det dobbelte. Jeg kan det samme som dem, og så kan jeg det samme på et andet sprog, ligesom min baggrund kan tilføre mere til det samlede billede. Det handler om at se det som en styrke.”

”Jeg plejer at citere kranføreren fra Gummi Tarzan, der siger til drengen Ivan, ’der er altid noget, man er go’ til. Man skal bare lige finde ud af, hvad det er’,”
- Mohammad Kadim, people leader i Nordea

Når Gummi Tarzan viser vejen

Det er det samme udgangspunkt, han bruger, når han opdrager sine børn og coacher
sine medarbejdere i, hvordan de kan yde deres allerbedste.

”Jeg plejer at citere kranføreren fra Gummi Tarzan, der siger til drengen Ivan, ’der er altid noget, man er go’ til. Man skal bare lige finde ud af, hvad det er’,” siger han og forklarer:

”Altså det handler om at finde sin niche og dyrke det på fuldt drøn. Du får meget mere glæde ved at gøre det, du er god til.”

Og det er også det, han selv har stræbt efter at gøre.

”Jeg elsker at lave det, jeg laver i dag. At få folk til at se deres fulde potentiale og tro på sig selv. At have med kunder og økonomi at gøre. At hjælpe kunderne med deres drømme. Vi kigger på  rømme, men ikke på, hvad vi kommer fra. Og det er min styrke. Jeg forstår folks historie, og jeg interesser mig for den,” lyder det fra Mohammad Kadim.

Seneste nyt