Menu luk

Hvor lang er din uddannelse? Se den store ændring over tid

Der er meget stor forskel på længden af uddannelse inden for finans. Se den store ændring og tjek din egen aldersgruppe.

11. sep. 2023
2 min

Der er længere imellem kolleger med en klassisk elevuddannelse i den finansielle sektor, mens der omvendt sidder flere bag skrivebordene i landets pengeinstitutter, der har taget en videregående uddannelse.

Det fortæller Finansforbundets senior økonom, Klaus Mosekjær Madsen, der har set på sektorens beskæftigelsestal.

I alt er antallet af medarbejdere i pengeinstitutterne faldet med cirka 20 procent siden finanskrisen til godt 40.000.

I samme periode er antallet af ufaglærte halveret, mens der ses en endnu større ændring i antallet af erhvervsuddannede. De udgør i dag 26 procent af de beskæftigede i sektoren, mens det i 2008 var mere end halvdelen af de beskæftigede, som havde en erhvervsuddannelse.

Omvendt er det 63 procent af de ansatte i sektoren, der har taget en videregående uddannelse, mens det samme kun gjorde sig gældende for hver tredje i 2008.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Kunderne kan klare mere selv

Den ændrede medarbejdersammensætning er blandt andet en konsekvens af, at bankernes opgaver har ændret sig i årenes løb.

Kunderne kan klare flere og flere ting hjemmefra, hvor girokortet kan betales på netbanken, og overførsler til venner og bekendte kan klares med et swipe på telefonen på MobilePay.
Derfor sidder færre medarbejdere med den direkte kundekontakt i filialerne, som også er blevet mere end halveret fra 2008 til 2021.

I stedet sidder flere ansatte i pengeinstitutterne i dag som specialister inden for eksempelvis it, hvor der skønnes at arbejde et sted mellem 6.000-7.000 ansatte, og compliance, som omkring 5.000-6.000 vurderes at arbejde med.

De yngre har længere uddannelser

Ser man på uddannelsesniveauet i sektoren i forhold til alder, skinner det også klart igennem, at uddannelsesniveauet har ændret sig i takt med finanssektorens udvikling igennem de seneste 15 år.

I de yngre aldersgrupper er andelen, der har siddet længere tid på skolebænken, væsentlig højere end blandt medarbejdere over 55 år.

Se hvordan din egen aldersgruppe er uddannet i grafikken nedenfor.

Seneste nyt