Ekstra løn for store bededag: Det har du ret til
Selvom store bededag er afskaffet som en helligdag, har du ret til at blive kompenseret for højere arbejdstid. Bliv klogere på reglerne her.
Kan udbetales hver måned eller to gange om året
Regeringens argument for at afskaffe store bededag var at øge arbejdstiden med en ekstra arbejdsdag om året.
Det er nu vedtaget ved lov, og derfor er dagen fremadrettet at betragte som en almindelig hverdag - uanset hvad der ellers står i ens overenskomst, lokalaftale eller kontrakt.
Men når lønmodtagerne nu skal huske at sætte vækkeuret, når de varme hveder er spist aftenen før det, der engang var store bededag, skal de altså kompenseres for den ekstra arbejdsdag, de lægger på jobbet.
Den ekstra løn skal udbetales som et særligt løntillæg enten med den almindelige månedsløn eller to gange om året sammen med lønnen for maj og august.
Afskaffelsen af store bededag
- Store bededag er afskaffet som helligdag fra 1. januar 2024.
- Fremover vil den dag, der tidligere var store bededag, altså være en helt almindelig hverdag.
- Det betyder, at hvis du tidligere har haft ret til at holde fri på eller ret til kompenserende frihed for arbejde på store bededag, så bortfalder denne ret.
- Din årlige arbejdstid vil blive forøget med én ekstra arbejdsdag. For en fuldtidsansat svarer det til 7,4 timer årligt.
- Alle aftaler om frihed på eller kompenserende frihed for arbejde på store bededag, der er indgået før den 1. januar 2024, bliver ugyldige.
- Efter 1. januar 2024 kan der indgås nye aftaler om frihed på store bededag
- Hvis du er månedslønnet, vil du fremover få udbetalt et løntillæg på 0,45 procent som kompensation for den ekstra arbejdsdag. Løntillægget optjenes løbende.
- Din arbejdsgiver kan bestemme, om du skal have udbetalt løntillægget månedligt eller to gange årligt sammen med lønnen for maj og august.
Kilde: FH
Kommer ud over aftale lønstigninger
Steven Vallik understreger, at kompensationen for store bededag ikke er indregnet i de lønstigninger, som Finansforbundet blev enige med arbejdsgiverne om ved de seneste overenskomstforhandlinger.
”Det betyder, at man skal være opmærksom på, at de 0,45 procent ikke er indregnet i den overenskomstaftalte lønstigning, der kommer 1. juli. De kommer altså udover,” forklarer han.
Samtidig fremgår det også af bemærkningerne til lovforslaget, at også medarbejdere, der bliver ansat efter den 1. januar 2024, skal kompenseres for at arbejde en ekstra dag om året.
”Som arbejdsgiver kan man altså ikke bare sige, at der er taget højde for de 0,45 procent i den løn, medarbejderen har sagt ja til,” understreger Steven Vallik.