75-årige Poul og 29-årige Morten har et særligt makkerskab
Morten Zøllner Ottes hjerne fungerer anderledes end de flestes. Derfor får han hjælp på jobbet af den 46 år ældre Poul Søe Pedersen. "Der er ingen af os, der siger så meget, men vi arbejder godt sammen," forklarer Morten Zøllner Otte.
Morten Zøllner Otte er god til databaser og computersystemer. Han kan se og finde sammenhænge i systemer, som andre måske ikke bemærker på samme måde.
”Det med at kunne finde data frem og skabe forbindelse mellem det og få det organiseret og arrangeret, det plejer jeg at være god til,” forklarer han.
Og det er netop tanken bag bankens samarbejde med Specialisterne. At neurodivergente skal integreres på arbejdspladsen som en værdifuld arbejdskraft, der tænker og løser problemer på en anderledes måde.
Til gengæld stammer Morten Zøllner Otte en gang imellem – især når han bliver nervøs. Og så har han det svært med det sociale.
”I de første par uger sad jeg nærmest med koldsved hele tiden, fordi jeg skulle lære mine nye kolleger at kende, men nu mærker jeg det ikke så meget mere,” fortæller han.
Et godt samarbejde
I det daglige har det hjulpet ham at have Poul Søe Pedersen som sin mentor og arbejde tæt sammen med ham.
For på trods af den store aldersforskel og det faktum, at de er vidt forskellige steder i deres arbejdsliv, har de alligevel mange ligheder, synes Morten Zøllner Otte.
”Der er ingen af os, der siger så meget, men vi arbejder godt sammen,” forklarer han.
Og så er han meget imponeret over Poul Søe Pedersens hjerne.
”Der er alle de her små funktioner, koder og genveje, som han kan huske udenad. Der går ikke en uge, uden han viser mig en ny finte eller funktion, som jeg ikke ved, hvordan han husker. Det er virkelig imponerende,” siger Morten Zøllner Otte.
Neurodivergens
Ordet neurodivergent betyder, at en hjerne har atypiske karakteristika, og derfor kan diagnosticeres med f.eks. adhd, autisme, psykisk sygdom eller epilepsi. Ordet ”divergent” kan oversættes til ”forskellig” eller ”anderledes” på dansk. Neurodivergent betyder altså at have en anderledes hjerne.
Ordet neurodivergent er opfundet for at få en paraply-betegnelse, der kan favne de mange forskellige måder ens hjerne kan være atypisk.
Kilde: Specialisterne
”Han er ikke mere anderledes end alle andre”
Poul Søe Pedersen er også glad for samarbejdet med Morten Zøllner Otte. Han køber faktisk slet ikke præmissen om, at hans 29-årige kollega skulle være anderledes.
”Det kan jeg slet ikke se. Han er ikke mere anderledes end alle andre. Jeg har oplevet mange forskellige typer i løbet af mine år i banken. Vi er jo alle forskellige – det ville også være kedeligt, hvis vi var helt ens,” siger Poul Søe Pedersen og trækker let på smilebåndet.
Han vidste ikke, hvad neurodivergens var, inden Morten Zøllner Otte startede i afdelingen – og han ved det faktisk stadig ikke rigtig, indrømmer han, mens han trækker på skuldrene.
I hans optik er det, der adskiller Morten Zøllner Otte og ham allermest, at Morten kommer og går på det samme tidspunkt hver dag.
”Der har vi andre mere flydende tid og kigger ikke så meget på, om klokken lige er 16 eller 18, når vi går hjem,” siger Poul Søe Pedersen.