1.800 ansatte må arbejde, hvor de vil: "Det handler om at behandle folk som voksne, ansvarlige mennesker"
Der er stor debat om regler om hjemmearbejde i den finansielle sektor. Hos en af verdens største revisionsvirksomheder er man gået en anden vej og har droppet alle regler. De ansatte må selv bestemme, hvorfra de arbejder. Fordelene er tydelige, siger HR-direktør.

EY's hybride arbejdsmodel
EY’s arbejdsmodel er fuld fleksibel.
Medarbejdere og teams definerer selv, hvordan de vil strukturere deres arbejde.
Forskellige teams har forskellige tilgange til, hvad der fungerer bedst for dem; både i forhold til konkrete projekter og for det kollegiale i teamet.
Størstedelen veksler ofte mellem at arbejde ude hos kunderne, på kontoret eller hjemmefra.
Ifølge Peter Haugaard skifter arbejdsformen naturligt alt efter, hvilke opgaver der skal løses, og efter hvor de ansatte er i deres livs- og karrierefase.
Det hybride vadested
Både ledere og ansatte er blevet fortrolige med hybridarbjede, men virksomhederne står også ved et vadested, hvor der skal træffes en række valg, der har stor betydning for de ansatte.
Hvornår skal medarbejdere være på kontoret? Hvornår er det okay at arbejde hjemme? Bør der indføres faste ugedage på kontoret?
Er formlen en smart 2/3- eller 3/2-model?
Hos de største banker herhjemme er den gennemgående holdning, at man bør være mere på kontoret end derhjemme.
En rundspørge fra Børsen viste således for nyligt, at 7 af de største danske banker har en vejledende politik om at ansatte kan arbejde hjemmefra i højst 1-2 dage om ugen.
Debatten er i gang
I en international undersøgelsen fra KPMG melder 64 procent af 1.300 direktører, at de regner med en fuld tilbagevenden til kontorerne inden for de næste tre år.
87 procent af topdirektørerne mener, at højere løn, favorable opgaver og forfremmelser vil blive belønnet til dem, som gør en indsats for at komme ind på kontoret.
På Finansforbundets Facebook-side er der mange meninger om det.
Deltag i debatten her.
Er en sofa fra HAY løsningen?
Siden massehjemsendelserne under corona har der været delte holdninger til, hvor meget hjemmearbejde der bør tilbydes medarbejderne.
Pendulet synes at svinge frem og tilbage, og nu ser vi selv tech-frontløberne i USA kræve at medarbejderne kommer mere retur.
Andre har givet de grå kontorlandskaber en overhaling med good vipes, bordtennis, planter og bordeaux sofaer i forsøget på at skabe rammerne for de gode kontorfælleskaber.
Tilbage står alligevel, at mange ansatte sætter stor pris på den øget fleksibilitet ved at kunne arbejde hjemmefra.
Det er også tilfældet hos EY.
EY's evne til at fastholde ansatte er samlet steget med mellem 5 til 7 procentpoint. Og især er evnen til at fastholde yngre ansatte, der er i gang med at stifte familie, forbedret, fortæller Peter Haugaard.
”Der er ikke en silver bullet, der løser alle problemer. Der er udfordringer, der skal adresseres, især når det kommer til at finde den rette balance mellem at arbejde på kontoret og hjemmefra."
"Men jeg tror ikke på, at alle pludselig kommer ind på kontoret, hvis vi køber en fancy sofa fra HAY,” tilføjer han.
Den bedste model blandt ikke-perfekte modeller
Det sociale aspekt har meget at sige for vores generelle trivsel også på arbejdspladsen.
Finansforbundet foretog blandt andet en undersøgelse i slutningen af 2022, baseret på svar fra over 11.000 medlemmer, der viste, at mange mister følelsen af et stærkt arbejdsfællesskab jo mere de arbejder hjemmefra.
Læs mere: Hjemmearbejde kan blive en bombe under arbejdsmiljøet i den finansielle sektor
Peter Haugaard mener dog, at det som situationen er nu, er den bedste model blandt ikke-perfekte modeller.
”Selvom den helt fleksible arbejdsmodel kommer med sine egne udfordringer, er fordelene så tydelige for os, at jeg har svært ved at forestille mig at gå tilbage til den gamle model. Det handler i sidste ende om at være fleksibel og ikke dogmatisk i sin tilgang til arbejdet.”
"Vi er ikke i tvivl om, at fleksibiliteten hjælper os med at tiltrække de rigtige medarbejdere og fastholde dem," siger han og fortæller, at EY i 2022 modtog 23.000 jobansøgninger til stillinger i Danmark.
En god arbejdsplads skabes ifølge Peter Haugaard meget simpelt af de ansatte.
”Jeg tror på, at et attraktivt arbejdsmiljø først og fremmest er betinget af at være positivt og energisk. Og det tror jeg på, at vi får ved at tilbyde høj grad af fleksibilitet og frihed – som så igen øger følelsen af tilknytning.”
Sådan får du hjemmearbejde til at fungere
Det er en kunst at arbejde struktureret og effektivt derhjemme i længere tid af gangen. Finansforbundet har samlet en række gode råd til, hvordan du kan strukturere arbejdet og holde motivationen oppe.
Få gode til hjemmearbejde