Menu luk

Studiejob kan hjælpe unge flygtninge

Giv en forlomme til en af dem, der ellers ofte står bagest i køen. Sådan lyder opfordringen fra Muneeza Rosendahl, direktør for foreningen Lige Adgang.

Studiejob øremærket til unge, der er kommet til landet som flygtninge. Det er en af de måder, man såvel i Finanssektoren som i virksomheder generelt kan være med til at skabe mere lige adgang til uddannelse, job og fællesskab for alle i Danmark. 

Opfordringen kommer fra Muneeza Rosendahl, direktør for Foreningen Lige Adgang. Forleden holdt hun oplæg for en arbejdsgruppe i Finansforbundet, der har til opgave at udarbejde et idekatalog forud for fastlæggelse af en mangfoldighedspolitik. 

Muneeza Rosendahl havde en vifte af konkrete forslag med. Blandt andet til, hvordan man kan blive opmærksom på egne fordomme i forbindelse med ansættelser. 

”Folk med mellemøstligt klingende navne har betydeligt sværere ved at komme til jobsamtale, det ved vi fra flere undersøgelser. Ikke af ond vilje, men fordi ansætteren ofte er styret af egne forudindtagelser”. 

En forudindtagelse kan være, at ansætteren forestiller sig, at der bag navnet gemmer sig en muslim, som ikke drikker alkohol: 

”Måske er der på arbejdspladsen et fællesskab om en vinklub, og så kan tankerne gå i retning af, at det nok ikke er så nemt for ansøgeren at glide ind i fællesskabet på arbejdspladsen”. 

"Vi opfordrer virksomhederne til at give en forlomme til de unge, der ellers ofte står bagest i køen"
- Muneeza Rosendahl, direktør for Foreningen Lige Adgang

Forskellige men lige 

Lige Adgang har forskellige redskaber til at afmontere forudindtagelser og de fejlslutninger, de kan føre til.

Foreningen står også bag flere programmer, blandt andet Corporate Volunteering programmet, der giver studerende og nyuddannede minoritetsetniske danskere mulighed for at få en erhvervsmentor gennem den samarbejdende virksomhed.

Programmet Studiejob for Studerende er for unge, der er kommet til landet som flygtninge, som giver fortrinsret til relevante studiejob. 

”For at behandle alle lige, skal man behandle dem forskelligt. Vi opfordrer virksomhederne til at give en forlomme til de unge, der ellers ofte står bagest i køen”, siger Muneeza Rosendahl.

Konkret kan det udmøntes i at en virksomhed øremærker en del af sine studiejob. Eksempelvis har foreningen hjulpet seks unge flygtninge til studiejob i Novo Nordisk. 

50 %

Etniske minoritetspersoner skal sende 50 procent flere ansøgninger for at komme til jobsamtale.

”De unge er ansat på helt almindelige vilkår. De ansættes for seks måneder, og kan derefter enten afsluttes i god orden - eller forlænges”. 

God forretning

Foreningen klæder både den unge og virksomheden på forud for ansættelsen for at sikre en god oplevelse. Og flere og flere virksomheder forlænger de unges ansættelse. Nogle bliver, til de er færdiguddannede og bliver derefter ansat i virksomheden. 

”I Danmark er relevant erhvervserfaring ekstrem vigtigt, så det betyder meget at få et studiejob og komme videre i arbejdslivet – uanset, om man bliver fastansat eller skal finde job et andet sted”, siger Muneeza Rosendahl. 

Hun minder om, at mangfoldighed er en god forretning for virksomheder: 

”De fleste mangfoldige medarbejdergrupper vil øge bundlinjen. I begyndelsen vil en homogen arbejdsgruppe præstere bedre, men dens kurve flader ud. På den lange bane vinder det mangfoldige team”. 

Seneste nyt