Er din kollega ny i Danmark? Her er 3 ting du SKAL fortælle
Ser din nye kollega helt tom ud i blikket, hvis du siger overenskomst, tillidsrepræsentant og flexicurity? Ser her, hvad du skal fortælle til en kollega, der er ny i Danmark.
Hvad er det allervigtigste, man har brug for at vide, når man træder ud af flyveren i lufthavnen og kommer ind på arbejdsmarkedet i Danmark?
Spørger du arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen lyder svaret prompte:
- Overenskomst
- Tillidsrepræsentant
- Flexicurity
Vil du gerne hjælpe din kollega, der er ny i Danmark, så er her den lynhurtige guide til, hvad du skal fortælle videre:
1. Hvad er en overenskomst? Og hvem aftaler det?
I Danmark bliver dine ansættelsesvilkår aftalt mellem en fagforening og arbejdsgivere. Vilkårene kan for eksempel være din ret til at holde fri, årlige lønstigninger og efteruddannelse.
Aftalen kaldes for en overenskomst. Det er en kollektiv aftale indgået imellem repræsentanter for lønmodtagerne i form af en fagforening og repræsentanter for de virksomheder, der har ansat lønmodtagerne.
Disse aftaler – overenskomster - er uafhængige af det politiske system og har altså ikke noget med lovgivningen at gøre. For eksempel findes der ikke en lovbestemt mindsteløn i Danmark, men lønniveauet aftaler fagforeninger og arbejdsgivere ved kollektive forhandlinger.
I den finansielle sektor er det Finansforbundet, der forhandler dine løn- og ansættelsesvilkår med din arbejdsgiver.
Om Nana Wesley Hansen
- Lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Sociologisk Institut, Københavns Universitet
- Ph.d. i Sociologi i 2013, Københavns Universitet
- Hendes primære forskningsområde er overenskomster og kollektivt samarbejde i privat og offentlige sektor.
- Sideløbende arbejder Nana Wesley Hansen med rekruttering af højtkvalificerede udenlandske medarbejdere til Danmark. Her følger hun politikudviklingen og gennemfører analyser af rekrutteringen i praksis.
2. Hvad er en tillidsrepræsentant? Og hvad kan du bruge vedkommende til?
En tillidsrepræsentant er en brobygger mellem medarbejdere og ledelsen på din arbejdsplads. Det er en kollega, som er valgt til at repræsentere dig og de andre medarbejdere, og som har særlig adgang til ledelsen.
Tillidsrepræsentanten er en person, som du kan gå til med ting, der kan være svære at drøfte med din chef eller kolleger. Det kan være for eksempel være spørgsmål om dine ansættelsesvilkår, trivsel på arbejdspladsen eller faglige arrangementer. På den måde er tillidsrepræsentanten vigtig for at konflikter bliver løst lokalt.
Tillidsrepræsentanten er uddannet til at løse opgaverne af din fagforening og kan herfra trække på støtte, hvis det bliver nødvendigt.
3. Hvad betyder flexicurity for dig?
Arbejdsmarkedet i Danmark er kendetegnet ved en særlig kombination af fleksibilitet og sikkerhed – og har derfor fået betegnelsen ”flexicurity”, som en sammenskrivning af de engelske ord for fleksibilitet og sikkerhed.
Nyttige links
Kort fortalt handler det om, at virksomhederne har en høj grad af fleksibilitet, mens lønmodtagerne er sikret en høj grad af tryghed. For eksempel er det relativt let og ikke voldsomt dyrt at afskedige en medarbejder i Danmark, til gengæld kan du som medarbejder optjene ret til dagpenge, så du har en indtægt, hvis du bliver arbejdsløs.
Hvis din kollega er ny i Danmark, er der forskel på, om det kan betale sig at melde sig ind i en a-kasse.
Det kan betale sig, hvis han eller hun:
- er statsborger i EU, Schweitz eller et andet EØS-land (Island, Norge, Liechtenstein)
Eller
- har en permanent opholds- og arbejdstilladelse i Danmark
Hvis han eller hun er det, gælder de samme krav for at få dagpenge som for en dansk statsborger.